Armstrong: - Jeg vet hvordan Froome har det

Dopingskurken forteller at han får dårlig samvittighet av å se Chris Froome.

Chris Froome bryr seg ikke nevneverdig om at Lance Armstrong har dukket opp i Frankrike. Til venstre poserer Froome med den gule trøyen etter onsdagens etappe. Til høyre avbildes Armstrong under et intervju i 2011.
  • Nicholas Bergh

Dopingdømte Lance Armstrong er tilbake i Frankrike i anledning sin mye omtalte og kontroversielle sykkeltur i Tour de France-løypene.

Nå forteller Armstrong at han synes synd på Chris Froome, som de siste dagene har måttet svare på mange kritiske spørsmål vedrørende doping.

— Jeg vet hvordan det er, for en fyr som Chris, å takle de konstante spørsmålene underveis i touren. For å være ærlig, mye av det er min skyld, sier Armstrong i et intervju med Sky Sports rett etter ankomsten.

KONTROLL: Chris Froome og Team Sky fikk det som de ønsket med en relativt rolig dag i fjellene onsdag.

Froome leder Tour de France med to minutter og 52 sekunder ned til Tejay van Garderen etter 11 etapper. Majoriteten av den luken skaffet han seg med en rå maktdemonstrasjon på klatringen opp til La Pierre Saint Martin tirsdag.— Folk som stiller de spørsmålene har sett stilen hans, prestasjonene hans, tempoet hans og tidsavstandene, og de tenker «han er bare én til av dem». Det har jeg dårlig samvittighet for. Den som vinner touren i 2015, bør ikke svare på spørsmål om en som vant det for 10 eller 15 år siden. Det er ikke legitimt, det er ikke rettferdig, fortsetter Armstrong.

Les også

Armstrong vender tilbake: Her er syv øyeblikk som bedro en hel idrettsverden

Angrer ikke på Twitter-melding

Amerikaneren, som har blitt fratatt alle sine syv sammenlagtseire i Tour de France, skapte nettstorm da han kommenterte ryktene rundt Chris Froome tirsdag kveld.

— Froome/Porte/Sky er veldig sterke. For sterke til å være rene? Ikke spør meg, jeg har ingen anelse, skrev Armstrong i en Twitter-melding.

Mange tolket meldingen som et forsøk på å så tvil om Froome. Det avviser imidlertid Armstrong. Han forteller Sky Sports at han «har angret på mange Twitter-meldinger i livet», men ikke «de meldingene» om tirsdagens Tour de France-etappe.

— Alt jeg sier om et sykkelritt blir vel nøye analysert. Jeg får slike spørsmål hele tiden, «er dette troverdig?», «er disse gutta rene?» eller «er de som deg?», og så videre. Jeg svarte rett og slett på spørsmålet, forklarer Armstrong.

— Jeg ville bare si «jeg vet ikke, ikke spør meg», men det ble på en aller annen måte oversatt til «disse gutta er dopet», men det er det siste jeg ønsker å si, for det vet jeg ikke, fortsetter han.

Les også

Lance Armstrong kommenterte Froome-ryktene - skapte nettstorm

Froome: — Jeg støtter formålet

Armstrong skal de neste dagene sykle to etapper i Tour de France, de samme etappene som Chris Froome og resten av feltet skal sykle to dager i etterkant.

Stuntet er til inntekt for kreftsaken, og Armstrong har be overtalt av den tidligere fotballspilleren Geoff Thomas.

Chris Froome, som selv mistet sin mor til kreften i 2008, uttrykker sin støtte til saken.

— Vi vil definitivt ikke se ham (Armstrong, journ. anm.) tilbake i touren. Dette er Geoff Thomas' veldedighet for kreftforskning. Jeg støtter saken hans, det er en sak som er veldig nært hjertet mitt. Du må se opp til det Geoff Thomas gjør, fordi, som jeg har sagt tidligere, jeg støtterformålet.

Les også

Kaggestad er provosert av Armstrongs Tour-planer

— Jeg ønsker Geoff Thomas og gutte lykke til i å samle inn så mye penger som mulig, men som jeg sa om Lance, han kommer ikke til å sykle med oss, så det er en «non-event» (en «ikke-hendelse», journ. anm.).

Tour de France fortsetter i morgen med nok en knallhard etappe i Pyreneene. Rytterne skal opp fire fjell, og målgang er på toppen av fryktede Plataeu de Beille.