Sport

Venus Williams tapte Wimbledon-finalen etter totalkollaps

Venus Williams kollapset fullstendig i andre sett av Wimbledon-finalen mot Garbiñe Muguruza.

Venus Williams valgte å ta tapet med fatning og gratulerte sin seirende motstander. Foto: Kirsty Wigglesworth, AP Photo, NTB scanpix

 • Pål Strande Gamlemoen

Muguruza–Williams (7–5, 6–0)

Spanjolen var bare i sin tredje finale, i stor kontrast til Williams, som hadde spilt hele 15 Grand Slam-finaler. Syv av dem var vunnet.

Etter å ha slåss seg til seier i det første settet, vant hun det andre enkelt. Venus Williams kollapset fullstendig. Amerikaneren med fem Wimbledon-titler vant ikke et eneste game i andre sett.

Les også

Den siste måneden er tennisstjernen blitt saksøkt og beskyldt for drap. Lørdag kan hun ta sin første tittel på ni år.

Wimbledon-gresset er nesten som hjemmebane å regne for storesøster Williams. Fem av titlene hennes er nemlig fra Wimbledon. Blant annet vant hun tre av fire år fra 2005 til 2008.

– Hun er en utrolig spiller. Jeg så henne spille da jeg vokste opp, og hun var en inspirasjon for meg. Det var spesielt å møte henne her, sa en lykkelig Muguruza etter seieren.

Hadde settball

Etter et jevnt første sett, hadde Williams muligheten til å bryte Muguruzas serve og dermed vinne settet på stillingen 5–4 og 40–15 til Williams. Men Muguruza holdt hodet kaldt, servet seg inn i gamet igjen og sikret poengene hun behøvde.

De to misbrukte breakballene skulle vise seg å bli skjebnesvangre for Williams. For der hun feilet, lyktes Muguruza i neste game etter noen brutale ballvekslinger. I neste game ble hun hardt presset av sin meritterte konkurrent, men servet til slutt hjem settet.

Williams mislykkede forsøk på å bryte Muguruzas serve ble kampens store vendepunkt.

Avgjort etter videodømming

37 år gamle Williams var den eldste spilleren i en Wimbledon-finale siden Martina Navratilova i 1994. Hun kunne også blitt den eldste vinneren av Wimbledon og den eldste siden i Open-æraen startet i 1968, men den 14 år yngre Muguruza ville det annerledes.

Muguruza kunne lykkelig vise frem det synlige beviset på at hun er vinner av Wimbledon 2017. Foto: Kirsty Wigglesworth, AP Photo, NTB scanpix

23-år gamle Muguruza ble den andre spilleren (uansett kjønn) født i 1990 eller senere til å vinne en Grand Slam da hun vant French Open i 2016. Lørdag tok den 14. rankede spanjolen karrièrens kanskje hittil største seier.

Hun åpnet også det andre settet ved å bryte direkte til 1–0. Hun holdt sin egen serve og brøt nok en gang til 3–0. Det virket som om Williams hadde gitt opp det hele selv om hun kjempet tøft før Muguruza gikk opp til 4–0. Med ytterligere et servebrudd kunne hun serve hjem kampen til 6–0 i det andre settet.

På stillingen 40–30 kunne hun avgjøre finalen, men et av Williams slag ble dømt til å være innenfor banen. Muguruza utfordret avgjørelsen. Ifølge videodømmingssystemet «hawkeye», var Williams’ slag for langt. Dermed kunne hennes spanske konkurrent slippe jubelen løs.

– Jeg hadde min tøffeste kamp. Det ble en utrolig finale. Jeg var naturligvis nervøs. men det var inne i meg selv om jeg ikke viste det i finalen. Vi hadde begge muligheten, men jeg klarte å utnytte den, sa Muguruza.

Williams var raus etter tapet.

– Gratulerer, Garbiñe. Utrolig. Jeg vet hvor hardt du jobber. God gjort i dag, sa Williams etter kampen, 20 år etter sin Wimbledon-debut.

(Aftenposten/NTB)

Hør Aftenpodden Sport hvor vi lader opp til fotball-EM. Hør hvordan Norge vurderes og hvem som er gullfavoritt:

Les mer om

 1. Tennis
 2. Wimbledon (Tennis)

Relevante artikler

 1. SPORT

  Hun er den eldste Wimbledon-finalist på 23 år

 2. SPORT

  Williams skrek av frustrasjon da historisk tittel glapp – etterpå hyllet hun motstanderen

 3. SPORT

  Den siste måneden er tennisstjernen blitt saksøkt og beskyldt for drap. Lørdag kan hun ta sin første tittel på ni år.

 4. SPORT

  21-åring tok karrierens største triumf og ble historisk

 5. SPORT

  15-åring gråt etter å ha slått ut superstjernen Venus Williams

 6. SPORT

  Tårevåt Nadal etter dramatisk US Open-seier