Verdens beste kommer til triatlonfest på Bryne

Casper Stornes, Kristian Blummenfelt og Gustav Iden tapetserte pallen under VM-runden i triatlon på Bermuda. I helgen kjemper de om kongepokal på Bryne.

Stuper uti til svømmetur i Eivindholstjødnå i 2015, første gangen Bryne Tri ble arrangert. I helgen handler om alt fra elite og kamp om kongepokaler til unge og mosjonister.
  • Egil Ø. Nærland

Musikkfestivalen Jærnåttå krevde sin type utholdenhet i helgen som var, men triatletene som skal kjempe om kongepokaler med målgang på torget i Bryne kommende lørdag og søndag, er nok i bedre fysisk form...

Ikke bare bedre, for svært mange av de rundt 400 som kommer til å prege bybildet i Bryne lørdag og søndag, er i knallform, og de beste er blant verdens ypperste triatleter.

Det siste er ingen overdrivelse.

2018. Bergen. Ado-arena. Tre kamerater har drevet hverandre til verdenstoppen: Fra venstre Kristian Blummenfelt, Casper Stornes og Gustav Iden

Verdens beste triatleter

Casper Stornes, Kristian Blummenfelt og Gustav Iden, den første fra Askøy, de andre fra Bergen, tapetserte seierspallen under VM-runden på Bermuda for én god måned siden.

For første gang i historien tok tre fra én og samme nasjon de tre første plassene i en VM-runde med Stornes som den yngste vinneren noensinne.

Stornes, Blummenfelt og Iden er naturlig nok store favoritter til å gjøre opp om NM-tittel og kongepokal, men hele det norske landslaget kommer, og bredden er så stor at enkelte andre kan blande seg inn.

Her kan du se triatletene fra start ved Eivindholstjødnå klokken 11 til målgang ved på torget fra klokken 13.30 lørdag.

Favoritt på hjemmebane

– På kvinnesiden har vi favoritten i vår egen klubb. Lotte Emilie Miller er fra Stavanger og konkurrerer for oss. Hun har alle muligheter til å vinne kongepokalen, forteller Borger Magnussen, leder av Bryne Triatlonklubb, til Aftenbladet.

De aller beste atletene trener på heltid eller i nærheten av heltid, 40–45 timer i uken.

Magnussen er glad for å ha eliten på plass til konkurransen som heter Bryne Tri og blir arrangert for fjerde gang, men han er like opptatt av å lage arrangementet til fest for mosjonister og nybegynnere som for eliten.

Trappene til topps

– Vi rekrutterer nye til sporten hvert eneste år, forteller klubblederen som også er opptatt av liv og røre i sentrum av Jærens eneste by.

– Vi skaper ny fest én uke etter Jærnåttå og får vist frem den flotte parken og torget som er skapt ved Mølledammen og Kongo (elva gjennom Bryne sentrum), forteller Magnussen med iver i stemmen.

Samtlige klasser lørdag og søndag starter med svømming i Eivindsholstjødnå, en badevannsperle ved Stemmen litt sør i Bryne, de yngste sykler og løper samme sted. Det samme gjelder miksstafett søndag.

Eliteklassene sykler i lukket løype, de andre tråkker rundløype til Nærbø, alle går i mål på torget. Unntaket er de 50 beste i standardklassen.

– De passerer på torget, men må løpe trappene til topps på Høghuset, 19 etasjer, før de er i mål. Det er faktisk enorm konkurranse om å bli blant de 50 beste og få løpe helt opp, sier Borger Magnussen med krav på å bli trodd.