Sport

Topptrener dømt for sjikanering og truende oppførsel

Den avtroppende FyllingenBergen-treneren anker dommen på fire måneders utestengelse.

Avtroppende FyllingenBergen-trener Anders Fältnäs.
  • Trond Sandvik

BERGEN (bt.no): — Det er rett og slett løgn at jeg oppførte meg voldelig. Derfor aksepterer jeg ikke denne dommen, sier svensken til bt.no.

Det var i sluttspillmøtet med Elverum 11. mai at det tiltet for Anders Fältnäs. Den temperamentsfulle 51-åringen viste dommerparet Lars Jørum og Kim Rune Stenhaugmo fingeren i ren frustrasjon – noe som førte til stor oppmerksomhet i media. Men bak dommen på hele fire måneders utestengelse ligger det mer enn å «vise finger».

Dette står å lese i protokollen fra NHFs Domskomité, datert 12.6.2014. ## Sammendrag:

« Fyllingens lagleder XX har, i løpet av og like etter kampen, med både verbale ytringer og gestikulerende fakter, sjikanert kampens dommerpar grovt. Det oppsto en ytterligere konfrontasjon etter at dommerne hadde dusjet. XX er enda tydelig sint og ønsker forklaring fra dommerne. Da dommerne nekter dette, kaster XX en halvfull colaflaske mot dommerne og fortsetter den verbale utskjellingen. Dommerne oppfatter hele hendelsen som svært truende».

Domskomiteens vurdering:

«Innhentede forklaringer stemmer godt overens, både med hensyn til gestikulerende fakter, sterke uttrykk og utskjelling, samt kasting av plastflaske mot dommerne. Det å fysisk true en dommer/ kaste objekter mot en dommer er en handling som på ingen måte kan sees på som akseptabel, og dersom den ikke påtales er med på å svekket vernet av dommerne. Domskomiteen ønsker derfor å reagere strengt i dette tilfelle.

Den fysiske handlingen, som fører til at dommerne føler seg truet, samt de øvrige usportslige handlingene utgjør en atferd som på ingen måte er ønsket i norsk håndball».

Kjennelse:

Lagleder XX, Fyllingen Håndball Elite, ilegges tap av rett til å delta i all håndball (utelukkelse) i 4 – fire – måneder, jfr NIFs straffebestemmelser § 11-7 (1) bokstav e.

— Et domsomfang som jeg sjelden eller aldri har vært borti tidligere. Utover det har jeg ingen kommentar på alvorligheten enn det som står i protokollen, sier Domskomiteens leder Inge Torstad. Mens dommeransvarlig i NHF, Ove Olsen, ordlegger seg slik:

— Jeg har opplevd at en spiller er blitt dømt til seks måneders utelukkelse. Men for en lagleder er dette nytt for meg. Jeg kan ikke huske en så spesiell og kraftig dom.

- Dette er løgn

For Anders Fältnäs er dette en stygg ripe i lakken. I går sendte han inn sin anke, og dermed venter alt fra én til tre ukers ventetid før endelig dom kommer.

— Jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelsen. Forsøk på vold? Det er løgn.

- Benekter du at det fôr en flaske gjennom luften og mot dommerne i gangen i Terningen Arena etter kampslutt?

— Nei. Jeg kastet en plastflaske ved siden av dommerne. Og det var ikke bra. Men at det betraktes som forsøk på vold, det er vanskelig å akseptere. Jeg er ingen voldelig trener.

Mannen med planer om å etablere en gigantturnering for håndballungdom i Bergen neste sommer håper derfor på mildere straff når appellkomiteen nå skal vurdere saken på nytt. Men blir dommen stående, får det konsekvenser utover en tilsmusset CV.

Suksesstreneren fra Göteborg har gjort sitt i FyllingenBergen, men parallelt med jobben som eliteserietrener har Fältnäs også trent et aldersbestemt lag i breddeklubben Fyllingen Håndball. En utelukkelse på fire måneder vil hindre svensken i å fortsette med det – frem til midten/slutten av november.

— Og da er det liten vits i å melde seg til tjeneste igjen.

Les også

  1. Legger seg flat etter å ha vist dommerne fingeren

Les mer om

  1. Håndball