Har null landskamper: 19-åring er den store overraskelsen i Norges EM-tropp

Henny Reistad (19) er den største overraskelsen i Thorir Hergeirssons EM-tropp i håndball.

Henny Reistad i skuddet på hjemmebane i Aquarama i Kristiansand. Playmakeren har både fart og spenst.
  • Mette Bugge

Tenåringen fra Bærum har aldri tidligere spilt på seniorlandslaget.

– Jeg er overrasket, sier spilleren som kan gå fra null landskamper til gull, dersom Norge forsvarer tittelen fra to år tilbake.

Landslagssjefen kom med sine utvalgte tirsdag formiddag. Han hadde flere vrier som flere eksperter ikke hadde sett for seg i 16-kvinnerstroppen.

Camilla Herrem er vraket. Linn Jørum Sulland, som lenge har stått utenfor, er hentet inn. Det passer Henny Reistad, troppens mest ukjente, veldig bra.

Ikke bare er de to lagvenninner i Kristiansand.

– Linn var alltid forbildet mitt da jeg var yngre. Hun hadde et bra skudd og det var kult å se henne spille, og den typen hun var, sier Reistad.

Nå skal de to spille sammen i Møbelringen Cup neste uke, for deretter å dra til Frankrike i slutten av november. Der er flere Vipers-spillere med på laget.

Har fått internasjonal erfaring

Emilie Hegh Arntzen og Katrine Lunde er også i gjengen som skal prøve å forsvare EM-gullet fra to år tilbake. I fjor ble det VM-sølv og tap mot Frankrike.

Reistads karrieren har skutt fart de siste årene. Ikke minst er hun kommet i søkelyset etter overgangen til Vipers, som leder serien. Det betyr at hun denne sesongen har fått erfaring med Champions League.

Så sent som sist søndag ble det seier for Reistad og sørlandslaget mot CSM Bucuresti, som vant den turneringen i 2016. Reistad scoret fem mål mot rumenerne, som hadde Amanda Kurtovic på landslaget, og verdensstjernen Neagu.

Thorir Hergeirsson presenterte den norske EM-troppen.

Kom som et skudd

Ungjenta ble tatt opp på juniorlandslaget for tre år siden. Landslagstrener Vigdis Holmeset hadde sett henne som 15-åring i Stabæk, uten å ha noe ansvar for ungjenta som kom fra Helset.

– Jeg tror Hergeirsson har tatt henne med fordi hun holder den farten og har den samme spillestilen som Veronica Kristiansen, Stine Bredal Oftedal og Amanda Kurtovic er eksponent for. Tidligere er det andre som er kommet inn, men som har slitt fordi tempoet er så høyt, mener Holmeset, som er trener på juniorlandslaget.

Hun vet også et Hergeirsson er opptatt av duellstyrke, og det er bæringen ekstremt god på, spesielt i ankomstfasen. Hvis det kommer en forsvarsspiller, er hun dessuten flink på små rom.

Høyere enn «normalt».

Med 180 cm er hun i tillegg litt høyere enn flere av medspillerne på landslaget.

Holmeset fremhever hennes spesielle fysikk.

– Hun er både utholdende og rask. Det å kunne være både eksplosiv og holde ut lenge, er en fantastisk kombinasjon.

Holmeset tok henne inn på juniorlandslaget for tre år siden, og opplevde at Reistad to ganger kom med på «All star»-laget i et mesterskap.

Reistad er for øvrig 19 år, like gammel som den gangen Bredal Oftedal og Nora Mørk, nå skadet, kom med i et mesterskap som senior.

– Utenom håndballen liker hun å tøyse og tulle litt, koble av for å være sosial på andre måter. Det synes jeg er en fin egenskap.

Starten på en stor karriere

Henny Reistad sier selv at hun ikke hadde forventet å bli tatt ut, selv om hun hadde håpet på det.

Debutanten synes det føles trygt at hun kjenner mange spillere fra klubblaget.

– Men selv om jeg har spilt på juniorlandslaget og har to kamper på rekruttlandslaget, er senior så mye større.

Allerede onsdag skal Vipers i NMs semifinale mot Camilla Herrem og Sola i Åsenhallen. Der blir en rekke EM-spillere å se i aksjon. Ole Gustav Gjekstad skal lede laget mot det som trolig blir en ny NM-finale.

Han er glad for å ha fått med flere spillere til NM, og mener Reistad er moden nok til å tåle et mesterskap.

Karrieren kommer til å skyte fart når hun nå får tillit fra toppsjef Hergeirsson.