Verdenscupfinalen ble avlyst. Dermed vant Kilde verdenscupen.

Aleksander Aamodt Kilde (27) satt hjemme i sofaen i Oslo. Så fikk han meldingen: – Du er verdens beste alpinist!

Aleksander Aamodt Kilde møtte mediene hjemme ved Skillebekk i Oslo torsdag ettermiddag.

SKILLEBEKK: – Jeg så ikke helt at den telefonen skulle komme, det var overraskende på mange måter, forteller en fornøyd alpinist fra Lommedalen i Bærum.

Torsdag formiddag skulle han egentlig reist til Kranjska Gora i Slovenia for renn i slalåm og storslalåm, som ville avgjøre sluttstillingen i verdenscupen sammenlagt.

Men hjemme i Skillebekk, med kofferten pakket og klar, fikk han en telefonsamtale med to budskap.

1) Rennene i Kranjska Gora var avlyst på grunn av situasjonen rundt koronaviruset.

2) Han selv var vinner av totalcupen sammenlagt i verdenscupen, den første nordmann som klarte etter at Aksel Lund Svindal vant i 2009.

I Aamodt, Kjus og Svindals fotspor

Før ham var det kun Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus som hadde klart det.

Aamodt Kilde er både stolt og fornøyd med at han er den fjerde norske vinneren av den gjeve krystallkula. Men han skulle ønsket omstendighetene var litt annerledes.

– Hvis vi ser på helsesituasjonen, så er jeg veldig happy med avgjørelsen som ble tatt. Helse og sikkerhet skal ha det største fokus. At idretten nå blir litt nedprioritert, synes jeg er naturlig. Selv skulle jeg ønske at vi kjørte renn både i Kranjska

Gora og Cortina. Det ville vært utrolig gøy å konkurrere med de beste i verden i neste års VM-løyper i Cortina. Men noen ganger må ting settes til side, dette er et godt eksempel på det.

– Er det en seier med en bismak?

– Nei, absolutt ikke. Jeg er utrolig fornøyd med sesongen jeg har hatt til nå. Jeg føler ikke at jeg trenger å forsvare noe som helst. Jeg har hatt en supersesong og tatt utrolige steg.

Aleksander Aamodt Kilde har vunnet verdenscupen sammenlagt, men må vente før han får krystallkula i hendene.

Avlyst, avlyst og avlyst

27-åringen overtok verdenscupledelsen med annenplassen i utfor på Kvitfjell sist lørdag.

Dagen etter ble super-G, et renn som normalt favoriserer nordmannen, avlyst på grunn av værforholdene.

Kilde forlot OL-arenaen fra 1994 med en ledelse på 54 poeng ned til Alexis Pinturault før de to rennene i Kranjska

Gora, som passer den franske teknikeren bra. Da var det allerede bestemt at verdenscupfinalene i Cortina, med et rennprogram som passet fartsspesialisten Kilde bedre, var avlyst.

– Hadde du trodd dette før sesongen startet at du skulle ende opp som verdens beste alpinist?

– Nei! Enkelt og greit, det hadde jeg ikke trodd. Hadde jeg fått det spørsmålet, om at jeg skulle vinne verdenscupen sammenlagt, ville jeg svart: «Hvorfor stiller du det spørsmålet?». Fordi det var så langt fra virkeligheten. Jeg har hatt toppnivå som tilsa at jeg kunne være med å kjempe om seieren i enkeltrenn, men at jeg skulle være så stabil kom overraskende også på meg. Det har jo vært mye greier også med bytte av utstyr. Men nå sitter jeg her som vinner av den store «kulen» og det er helt surrealistisk, det er helt spesielt og helt utrolig.

– Når var første gangen du tenkte tanken på en dag å bli verdens beste alpinist?

– Det er mange år siden! Kanskje før jeg begynte på videregående. Det er jo dette jeg har trent og kjempet for i mange år. Men jeg har ikke vært så nær tidligere, derfor har jeg heller ikke hatt så mange tanker om det.

– Kan dette sammenlignes med et OL-gull eller VM-gull?

– Jeg har ikke vunnet medaljer i VM eller OL, men jeg vet at det er en ekstrem prestasjon å klare det. Opplevelsesmessig vil det kanskje være kulest, men prestasjonsmessig sier verdenscupseieren noe om sesongen som helhet, det er ikke kun ett renn. Den tittelen kroner deg som verdens beste alpinist.

Aleksander Aamodt Kilde vinner verdenscupen sammenlagt.

– Best trente alpinist noensinne

Aamodt hyller landsmannen etter sammenlagtseieren. Han mener seieren er, til tross for de avlyste rennene, fullt fortjent.

– Når du vinner den kan du kalle deg verdens beste alpinist det året. Det er Aleksander nå. Det er utrolig gøy å se, forteller Aamodt.

Han mener Kilde er en helt unik utøver på grunn av han ferdigheter i flere disipliner. Den tidligere OL-vinneren er også spesielt imponert over treningsarbeidet 27-åringen legger ned.

– Han er trolig den best trente alpinisten gjennom tidene. Han er god i fire disipliner, og han er en utrolig bra type med gode holdninger, sier Aamodt.

– Nå har han vunnet sammenlagt. Det er få som gjør det. Det er noe han kan ta med seg inn i evigheten. Det betyr veldig mye i alpinmiljøet å klare det, legger han til.

Aleksander Aamodt Kilde gikk til topps i Saalbach-Hinterglemm i februar.

Nedtur i Kvitfjell

Kilde ledet med 54 poeng ned til franske Alexis Pinturault før de siste rennene. Der skulle det opprinnelig konkurreres i slalåm og storslalåm, som er to grener som passer Pinturault langt bedre enn Kilde.

Forrige helg konkurrerte verdenseliten i Kvitfjell. Kilde tok over ledelsen i sammendraget etter 2.-plassen i utforrennet. Super-G-rennet måtte avlyses på grunn av utfordrende vær, noe som passet Kilde svært dårlig. Det var et renn han kunne ha hentet mange poeng på konkurrentene.

Dermed så mange på det som en tøff oppgave for Kilde å ta nok poeng fra Pinturault på slalåm og storslalåm i Kranskja Gora.

Denne sesongen har Kilde syv pallplasser. Han gikk til topps i østerrikske Saalbach-Hinterglemm i februar.

Avlysningene gjør også at Henrik Kristoffersen ender på 3.-plass i sammendraget. Opprinnelig skulle sesongen avsluttes i italienske Cortina d'Ampezzo, men også de rennene er tidligere blitt avlyst.