Sport

Både Skarstein og Borch til VM-finale - sikret Tokyo-billett

Birgit Skarstein sikret seg plass i finalen i ro-VM og billett til neste års Paralympics etter å ha vunnet semifinalen i singlesculler i Linz.

Birgit Skarstein under damer PR1 singlesculler i ro-VM i Linz, Østerrike. Foto: Bàlint Czucz / NTB scanpix

 • NTB

Den norske pararoeren ble klokket inn på tiden 10.32,45. Det holdt til seier og finaleplass med god margin for den regjerende verdensmesteren.

Skarstein virket sterk og tok umiddelbart ledelsen i heatet. Den norske 30-åringen lå i front til siste meter. Med plass i finalen sikret hun seg samtidig billett til neste års Paralympics i Tokyo.

Like etterpå ble også Kjetil Borch klar for VM-finale i roing etter tredjeplass i semifinalen i singlesculler. Med det sikret han seg også billett til neste års OL i Tokyo.

– Å fy søren, det var digg, utbryter Skarstein til NTB etter at finaleplassen er i boks.

30-åringen virket sterk og tok umiddelbart ledelsen i heatet. Hun lå i front til siste meter, men vil ikke være med på at hun vant lekende lett.

– Det er alltid tungt å ro løp, men jeg hadde relativt god kontroll, sier Skarstein, som forteller at det ikke var snakk om å spare krefter i semifinalen.

– Det er ingen grunn til å gjøre det. Dette var en fin utblåsning foran søndagens finale.

Les også

Hun og Ingrid Aune var hjertevenner. Fredag ror Birgit Skarstein for sin avdøde venninne i VM.

Les også

Brun og Strandli kontrollert til VM-kvartfinale

Fra dette heatet tok også den ukrainske og tyske båten seg videre til finale.

I finalen møter Skarstein blant annet israelske Moran Samuel og franske Nathalie Benoits som var overlegne i den første semifinalen. De to rodde sin semifinale på 10.35,65 og 10.51,81 minutter. Også amerikanske Hallie Smith tok seg til VM-finalen fra det første heatet på tiden 11.14,59.

Tidligere fredag ble den norske toeren med Siri Eva Kristiansen og Hanna Inntjore sist i D-finalen, mens Maia Lund ble nummer fire i B-finalen i lettvekt singlesculler. I herrenes lettvekt singlesculler rodde Ask Tjøm inn til fjerdeplass i D-finalen.

Les også

Ett år til Paralympics i Tokyo: Dette er de største norske medaljehåpene.

Borch videre

Borch startet friskt og ledet med litt over sekundet ved første passering på 500 meter, men halvveis inn i løpet lå nordmannen side om side med den tsjekkiske båten.

500 meter senere var Borch passert av både Tsjekkia og den litauiske båten, før det mot slutten ble klart at nordmannen måtte ta til takke med tredjeplass i semifinalen. Det holder uansett til plass i søndagens finale.

Den tsjekkiske båten vant på 6.57,10, mens Borch på tredjeplass kom i mål på 7.00,36.

Fra den første semifinalen tok Tyskland, Danmark og Nederland seg videre til finale. Den tyske vinnerbåten vant det heatet på tiden 6.51,84.

Les mer om

 1. Birgit Skarstein

Relevante artikler

 1. SPORT

  Brun og Strandli kontrollert til VM-kvartfinale

 2. SPORT

  Bølger skapte kaos da Brun og Strandli kom på pallen

 3. SPORT

  Norske medaljehåp videre i VM etter trøblete start

 4. SPORT

  De fryktet Olaf Tufte og syntes han var gretten. Så ble de kjent med ham.

 5. SPORT

  Norges beste fikk svi i VM-finalen: – En ulempe før start

 6. SPORT

  Sluttspurt sikret finaleplass for Brun og Strandli i ro-VM