Sport

Tour de France-stjernen smalt inn i gjerdet. Da han så skaden, fikk han panikk.

Wout van Aert (24) var en av favorittene på fredagens Tour de France-etappe, men endte opp med å bryte rittet.

Tour de France endte på verst tenkelig måte for Wout van Aert.
  • Viljam Brodahl
    Aftenposten

For første gang i karrieren syklet den unge belgieren i verdens største sykkelritt. Han hadde allerede vunnet én etappe og ble av mange utpekt som favoritt til å vinne fredagens tempoetappe.

Det gikk mot en drømmedebut i Tour de France, men så smalt det.

  • BAKGRUNN: Storfavoritt med stygg velt i Tour de France: – Det var ekle scener

Wout van Aert (24) prøvde seg på en brå sving, men endte i stedet med å smelle benet i gjerdet. Plutselig lå han på asfalten.

– Jeg ville komme meg tilbake på sykkelen etter smellen. Men da jeg så såret (på benet) fikk jeg panikk, sier Jumbo-Visma-rytteren til lagets hjemmesider.

Belgieren ble liggende lenge på den glovarme asfalten. På TV-bildene kunne man tydelig se at han hadde store smerter.

– Jeg husker at det virket som det tok evigheter før hjelp kom. Det tok kanskje ikke så lang tid, men der og da føltes hvert minutt som en evighet, sier han.

Wout van Aert vant én etappe under årets Tour de France, før han måtte bryte rittet.

Skulle spare tid

Lagkameraten til norske Amund Grøndahl Jansen var før etappen én av de store favorittene til å vinne. Han mener han at han ikke hadde sin beste dag på sykkelen, selv før uhellet.

– Jeg syklet ikke en god tempo. Jeg hadde ikke de beste beina. Vi visste det ville bli vanskelig fordi den siste stigningen var hardere enn vi hadde trodd, sier han.

Uhellet var et resultat av at han prøvde å spare tid der han kunne.

– Jeg syklet helt på grensen, og det var en vanskelig sving før den siste kilometeren. Jeg viste det var en vanskelig sving å ta, men samtidig tenkte jeg at det var et sted jeg kunne ta innpå litt tid, sier han.

Lørdagens etappe måtte han dermed følge fra TV-skjermen.

– Stor skuffelse

Under intervjuet som laget har delt på sine hjemmesider, viser han frem benet. Like under kneskålen er han dekket til med en stor bandasje.

– Jeg fortsatte å få panikk helt til jeg kom på sykehuset. Da ga de meg morfin, sier van Aert.

Belgieren blir av mange spådd en svært lysende karriere i sykkelsporten. Selv om han bare er 24 år, har han allerede en rekke topplasseringer å vise til.

Men nå må han belage seg på to måneder borte fra sykkelen, skriver Cycling Weekly.

– Da jeg så på TV-en i dag (lørdag), gjorde det vondt. Skuffelsen over å forlate Tour de France på denne måten er veldig stor, sier han.

Søndag fortsetter rittet mellom byene Limoux og Foix. Rytterne skal gjennom en fjelletappe på 185 kilometer, som avsluttes opp førstekategoristigningen Prat d'Albis.

Les mer om

  1. Tour de France
  2. Sykkel