Sport

Ikke alt på stell for håndballjentene: – Norge har noen hull å tette

Når Norge møter Ungarn til landskamp i håndball lørdag, er spillerne oppsatt på én spesiell oppgave.

Denne gjengen må stå tett sammen i forsvar. Her blir treer og linjespiller Kari Brattset (13) kåret til Norges beste spiller mot Sør Korea. Vilde Mortensen Ingstad (f.v.), Veronica Kristiansen og kaptein Stine Bredal Oftedal klapper.
  • Mette Bugge
    Journalist

SOTRA: Trener Thorir Hergeirsson mener forsvarsspillet ikke holder mål. Han synes hjemmelaget slapp inn for mange scoringer i første landskamp i oppkjøringen til VM i Tyskland.

Sør Korea scoret 28 ganger i Sotra Arena, da med et lag som kjørte inn sine ferskeste spillere i første omgang. Kampen endte 39–28.

Ekspertkommentator Geir Oustorp i NRK, med lang erfaring som trener både for kvinne- og herrelag, nå som god hjelper i Larvik, er enig.

– Norge har noen hull å tette, mener han, og viser til noe som er nytt med dette landslaget:

– Landslaget er sterkere i angrep enn i forsvar. Det er utradisjonelt for Norge, fortsetter sandefjordingen, som mener at det er for få spillere med kompetanse som treere, som betyr å være den sentrale spilleren i midtforsvaret.

Tidligere har Thorir Hergeirsson hatt en type som Marit Malm Frafjord i midten. Oustorp mener hun var en bauta.

– Nå har Kari Brattset en slik rolle, men dette blir hennes første mesterskap, og dermed trenger hun tid for å bli varm i trøyen.

Les også

Breivik la suksessoppskriften som fortsatt gjelder: – Det var mye arbeid for å endre en kultur

Tar tid å få alle brikker på plass

Kommentatoren ser en spiller som er i sterk utvikling, som scoret seks mål på syv forsøk mot asiatene, og som ble kåret til Norges beste. Men akkurat det å fylle plassen i midten, krever mye erfaring.

Veronica Kristiansen er også treer, men ingen av de to er typiske midtspillere i forsvar.

Tidligere var også Mari Molid der, men nå mangler Norge alternativer, er Oustorps vurdering.

Er virkelig på offensiven

Klubbtreneren er overbevist om at Norge kommer til å lage nok mål, fordi laget er godt offensivt.

– Det kan være et skifte i hvordan landslagstrener Thorir Hergeirsson tenker.

Oustorp ser mange spennende typer, men altså litt krøll bakover.

– Når Amanda Kurtovic spiller midtback i angrep, må man ha noen bytter i forsvar. Hvordan han skal løse det, blir spennende å se.

Hergeirsson ønsker tydeligvis å spille med kaptein Stine Bredal Oftedal og Nora Mørk på hver sin toerplass, eller back som man også sier. Det er nettopp dette de gjør i den ungarske klubben Györ, og som er litt annerledes enn det Norge tradisjonelt har gjort.

– Fordelen med det er at de kan starte raskt fremover i angrep. De har et ekstremt tempo. Men nå gjelder det å få i hop mannskapet til mesterskapet, sier Oustorp.

Det er Hergeirsson enig i.

Thorir Hergeirsson ble litt oppgitt underveis, men tror forsvarshullene skal tettes de neste dagene.
Les også

Debuterte da Norge utklasset Sør-Korea: – Jeg fikk gåsehud

Tar tid til å tette forsvaret

– Vi skal bruke all vår tid her i Bergen frem til avreise torsdag, med å få orden på forsvaret. Vi har absolutt mye å hente der, medgir han.

Landslagstreneren forteller at planene er mange, for kvinnene må også bli tøffere i duellspillet, men han skal fortsette å rullere på sitt mannskap.

– Forsvarsmessig svinger det litt. Det er slike grunnleggende ting som vi må jobbe med hver eneste gang vi samles. Tettere sammen, komme høyere på skytter, komme tettere på linjen, komme rundt linjespilleren, være opptatt av å få tak i ballen, kantene må skråstille seg. Det er det samme hver gang når det er lenge siden vi har vært samlet. Det er ikke noe nytt.

Norge-Ungarn klokken 18.15 på TV 2

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Petter Northug hylles som mirakelmannen som deler nasjonen i to:

Les mer om

  1. Håndball
  2. Thorir Hergeirsson
  3. Marit Malm Frafjord
  4. Kari Brattset
  5. Mette Bugge