Spektakulær slalåmbakke til 11 millioner kroner i Kollen: – Dette skal bli en tradisjon
Sjekk denne slalåmløypa i hoppbakken! Verdens beste alpinister skal kjøre ned sletta i Kollen 1. nyttårsdag. Dette skal bli en nyttårstradisjon, håper arrangørene.
HOLMENKOLLEN: Superduellen Henrik Kristoffersen mot Marcel Hirscher fortsetter. Første stopp i det nye året er sletta i Holmenkollen. Hele verdenseliten i slalåm feirer nyttårsaften på Holmenkollen Park Hotel, før de slåss om verdenscuppoeng og pengepremier i hoppbakken dagen etter.
Den første dagen i det nye året kan være tung. Da er det greit med forutsigbarhet og tradisjoner. Vi har nyttårskonsert, hopprenn fra Garmisch-Partenkirchen og ofte en Tour de Ski-etappe. Nå vil Holmenkollen Ski Festival gi oss en ny tradisjon på første dagen i det nye året.
Seieren glapp med ørliten margin for Svindal
– Vi må levere
I år er det første gang at Det internasjonale skiforbundet (FIS) har lagt parallellslalåm i verdenscupen til Oslo og Holmenkollen.
På sletta vil en spent daglig leder i Holmenkollen Skifestival, Kristin V. Sæterøy, følge med. Dersom det går bra, folk tar turen til Oslos tak, løperne liker bakken og FIS vender tommelen opp, så blir det nyttårsslalåm i Kollen de neste fire årene.
– Det er snakk om å lykkes både sportslig og arrangementsmessig. Vi må ha publikum i bakken og løperne må være fornøyde. Vi må levere, sier Sæterøy som er sjanseløs på fridager i romjulen. Dette vil hun få til.
Holmenkollen Skifestival er arrangørselskapet som har ansvar for alle arrangement i Kollen, og det er eid med en halvpart hver av Skiforeningen og Norges Skiforbund.
Kjører på sletta
I ukevis allerede har det blitt bygd, fikset og ordnet på bakken slik at den skal fremstå som en unik arena for en konkurransetype som FIS ser ut til å like svært godt. Parallellslalåm i store byer har de ønsket seg lenge. Nå er det Oslo og Kollen som får sjansen.
Sæterøy har 11 millioner kroner på budsjettet til arrangementet. En god slump av disse pengene har gått med til å bygge et gedigent stillas som ender et par høydemeter over Gratishaugen. Starten blir på Gratishaugen og løperne skal kjøre med hoppbakken foran seg, før målgangen skjer nede på sletta. Lengden på løypa blir på 180 meter med 18 eller 19 porter.
Parallellslalåmen i Kollen skal altså ikke arrangeres i selve bakken, men i forlengelsen av sletta i Kollen. Ei slette som for øvrig ikke akkurat er slett, men bratt etter utallige ombygginger og utgravinger.
– Dermed har det også vært mulig å bruke hoppbakken på vanlig måte i perioden hvor vi har bygd slalåmbakke, sier Sæterøy.
Kalla er lei mediekjøret: – Kjenner nesten at jeg blir litt sint
Bra billettsalg
Hun er stolt av det som er skapt oppe i Kollen foran dette rennet. Interessen for å se verdens beste alpinister har også vært anstendig. I romjulen var det solgt over 6000 billetter, og i VIP-teltet var det utsolgt.
Det er de 12 beste i slalåmcupen samt de fire beste i sammenlagtcupen som får starte i Kollen.
Dermed er stjernegalleriet er på plass.
Det betyr at de fleste norske stjernene vil kjøre på hjemmebane. Henrik Kristoffersen, Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Sebastian Foss Solevåg er alle kvalifiserte. Maren Skjøld overrasket mange med en 4. plass i parallellslalåmen i Alta Badia og er også på plass i Kollen.
– Det er mange verdenscuprenn som står på spill og premiepengene er som i et vanlig verdenscuprenn. De beste kommer, sier Sæterøy.
Trente i løypa
Bare noen dager før jul fikk Maren Skjøld kjøre et par treningsrunder i løypa.
– Jeg har jo mange ganger hatt denne Kollen-følelsen når man har sett på hopp, langrenn og skiskyting. Det blir fantastisk å kunne få være med på dette også som alpinist, sier Gjøvik-alpinisten.
Med den siste tilveksten til Kollens arrangementer vil det nå være arrangert verdenscup i fire grener i løpet av denne sesongen. Hopp, langrenn, skiskyting, kombinert og alpint. Få idrettsanlegg i verden kan matche det.