Sport

Sterke reaksjoner etter ny avsløring: - På utenlandsk kalles det korrupsjon

Lars Tore Ronglan er lovet jobb i Olympiatoppen — men først skal han evaluere samme organisasjon.

Tore Øvrebø er i hardt vær etter Norges svake OL-innsats. Foto: NTB SCANPIX

 • Nicholas Bergh

Etter kun fire bronsemedaljer i OL i Rio de Janeiro i sommer havnet toppidrettssjef Tore Øvrebø under press.

Det ble satt ned et eksternt utvalg som skulle evaluere arbeidet i Olympiatoppen. Søndag kveld avslører TV 2 at lederen av utvalget, Lars Tore Ronglan, er tilbudt en jobb i Olympiatoppen. Etter at jobben i utvalget er gjennomført, kan Ronglan begynne i en 20 prosent stilling som coach, og får dermed Øvrebø som sjef.

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Det får Aftenpostens sportskommentator Ola Bernhus til å reagere.— Det forsterker det inntrykket man allerede har, av at Olympiatoppen ønsker å holde denne evalueringen for seg selv. Det som ligger i bånn, er at de føler at de eier idretten selv. De skal selv evaluere idretten og peke ut veien videre. Denne evalueringen har ingen verdi, bortsett fra som en faglig vurdering internt i Olympiatoppen, sier Bernhus.

BERNHUS VAR KLOKKEKLAR I EN KOMMENTAR ETTER OL: «Øvrebø er neppe mannen som kan få Olympiatoppen tilbake til det den var».

- Kalles korrupsjon

Sykkel- og friidrettsekspert Johan Kaggestad kritiserer også jobbtilbudet overfor sin arbeidsgiver TV 2, og sier at «det blir som bukken i havresekken», og at Ronglan ikke burde sitte i utvalget.

Jacob Lund, den idrettsinteresserte tidligere sponsorsjefen i DNB-konsernet, skriver på Twitterat «på utenlandsk kalles dette korrupsjon».

Øvrebø er imidlertid uenig i at det er et problem at Ronglan skal evaluere det som trolig blir hans nye arbeidsgiver.

– Nei, det har jo noe med hva dette utvalget er tenkt til å være. Det er et kvalitetssikringsutvalg av vårt eget arbeid. De må ha god kjennskap til norsk toppidrett for å si noe meningsfullt. Derfor må det være en eller annen form for kjennskap til arbeidet vi gjør, samtidig som de ikke har direkte engasjement nå inn i dette arbeidet, sier Øvrebø til TV 2. Toppidrettssjefen bekrefter samtidig at han har vært i samtaler med Ronglan om en 20 prosent stilling.

— Ja, vi har diskutert det og håper å få det til fordi han er en dyktig fagperson, sier Øvrebø.

Lars Tore Ronglan har ikke besvart Aftenpostens henvendelse søndag kveld.

Thorkildsen slakter Olympiatoppen etter OL: - Det er for mange som sitter og sender e-poster hele dagen.

- Utvalget mister troverdigheten

Det førte til kritikk da det ble kjent at generalsekretær i Norges Idrettsforbund (NIF) Inge Andersen og Tore Øvrebø hadde bestemt hvem som skulle sitte i utvalget som skal evaluere innsatsen i Rio.

Tidligere spydkaster Andreas Thorkildsen var blant de som reagerte. Han etterlyste «virkelige grep» i et intervju med TV 2. I tillegg til leder Lars ToreRonglan, sitter SirenSundby og Sindre Bergan i evalueringsutvalget.

— Det er flinke folk i utvalget. Problemet er at de har en felles interesse av at evalueringen ikke bringer frem svakheter i Olympiatoppens arbeid. Det er også veldig sterke fagfolk utenfor Olympiatoppen, men de får ikke slippe til, annet enn i pressen. Da mister utvalgt hele sin troverdighet, sier Bernhus.

Aftenpodden Sport: Totalslakter nytt FIFA-forslag som kan hjelpe Norge:

Flere artikler

 1. SPORT
  Publisert:

  Evalueringsgruppens dom etter OL: På disse fire punktene må Olympiatoppen bli bedre

 2. SPORT
  Publisert:

  «Øvrebø er neppe mannen som kan få Olympiatoppen tilbake til det den var»

 3. SPORT
  Publisert:

  Disse skal evaluere den norske OL-nedturen i Rio

 4. SPORT
  Publisert:

  Etter OL-fiaskoen: Ber Tvedt gi fra seg makten over toppidretten

 5. SPORT
  Publisert:

  Siren Sundby trekker seg fra Rio-evaluering

 6. SPORT
  Publisert:

  Du leverte en dårlig øvelse i ansvarsfraskrivelse, sjef!