«6000 astmadoser gir den norske suksessen en bismak», skriver tysk storavis. Det får norsk gullvinner til å reagere.

– De må finne noe å skylde på, sier Sindre Henriksen etter Norges medaljerush.

SANG I: De norske gullvinnerne sang for full hals da nasjonalsangen ble spilt. – Medaljen var tyngre enn jeg trodde, sier Sindre Henriksen. Fra venstre: Håvard Bøkko, Sindre Henriksen, Simen Spieler Nilsen, Sverre Lunde Pedersen.

Rett før Norge gikk inn til gull på lagtempo på skøyter onsdag kveld, publiserte Süddeutsche Zeitung en artikkel om den norske OL-suksessen. Så langt i Pyeongchang leder Norge medaljestatistikken med 13 gull, 12 sølv og 10 bronse, 35 medaljer totalt. Tyskland har også 13 gull, men er ikke i nærheten når det gjelder medaljer sammenlagt.

«6000 astmadoser gir den norske suksessen en bismak», skriver den tyske avisen som er blant Europas største og mest viktige.

– Det virker som om de er dårlige tapere. De må finne noe å skylde på, sier Sindre Henriksen, gullvinner på lagtempo på skøyter.

Bruker astmamedisin

Før OL laget NRK en artikkel om at Norge sendte mer astmamedisin til OL enn både Sverige og Finland. Totalt har Norge med 6000 astmadoser til utøvere som var friske ved inngangen til OL. Syke utøvere har med seg egen medisin.

Flere andre utenlandske medier har fokusert på norsk astmabruk.

Reuters publiserte i januar en artikkel med overskriften «Norges langrennssuksess sådd tvil rundt av astmamedisin-kritikk.

Svenske SVT har også pekt på at 70 prosent av Norges olympiske skimedaljer er vunnet av astmatikere.

På det norske skøytelandslaget er det utøvere med astma. Verken Sindre Henriksen eller Sverre Lunde Pedersen er blant dem. Men det brukes noe medisin forebyggende.

– Når vi konkurrerer i haller med varm og kald luft er vi veldig utsatte for luftveisinfeksjoner. Da må vi noen ganger bruke en slags astmamedisin før eller etter løp for ikke å bli syke. Men det går mest i saltvann, sier Sverre Lunde Pedersen. Han mener de som har astma selvsagt må få bruke astmamedisin for å kunne konkurrere på like vilkår.

Som kjent er bruken av astmamedisin i idretten omdiskutert, men innenfor gitte grenser er det lovlig å bruke det. Syke utøvere, har dispensasjon fra regelverket.

Henriksen synes lite om astmafokuset i Süddeutsche Zeitung.

– Det er litt bitterhet i det, sier Henriksen.

Olympiatoppen forsvarte medisinmengdene

Mona Kjeldsberg, leder for Olympiatoppens helseteam, forsvarte de norske medisinmengdene før OL.

– Det er jo sånn at mengden doser høres veldig, veldig stor ut for mange. Det kan jeg forstå. Hvis man bryter dette ned på en annen måte, vil ikke mengden se så stor ut. Når det gjelder astmamedisin, har vi med 43 innhalatorer til sammen. De er ment til personlig bruk. Det vil si at når den er gitt til én person, så er det den personen som vil fortsette å bruke den, sa hun til NRK.

Kjeldsberg sa at det aller meste av medisinen blir med hjem igjen til OL.

Trodde på medalje

Torsdag kveld sto Henriksen på iskalde Pyeongchang Medal Plaza for å ta imot sitt første olympiske gull sammen med Sverre Lunde Pedersen, Simen Spieler Nilsen og Håvard Bøkko for innsatsen på lagtempo.

– Jeg hadde tro på at vi skulle klare medalje på lagtempo, men jobben skal gjøres. At vi nå er på toppen av pallen, er nesten ikke til å tro, sier Henriksen.

Han og Lunde Pedersen forteller om magisk stemning på pallen. Og de sang i så godt de kunne.

ET LAG: – Vi står på pallen sammen, og har jobbet for dette sammen. Dette var stort, sier Sindre Henriksen (nummer to fra venstre).

Henriksen ble beste nordmann med syvendeplass på 1500-meteren. I lagtempo fikk han altså gull. I sitt første OL.

– Jeg hadde ikke trodd dette for et år siden. Dette er det tredje året mitt på internasjonalt nivå, og det å ta gull i sitt første OL, er helt sykt. Nå må jeg bare jobbe videre.

Blokhujsens skøyte

Norge beseiret selveste Nederland på veien til lagtempogull. Etter løpet ble det snakk om at Jan Blokhuijsens skøyte mistet en fjær, slik at klappskøytefunksjonen ikke fungerte optimalt.

– Det er som å skøyte med ett bein. Norge gikk en fantastisk bra tid (ny OL-rekord), og jeg sier ikke at vi hadde slått dem uansett, men det hjalp ikke (det som skjedde med Blokhuijsen), sier Kramer ifølge ISU.

Lunde Pedersen er glad Nederland innser at Norge var best.

– Det er greit sagt av dem. Jeg tror de skjønner at de ikke var gode nok. Vi slo dem klart to ganger og var klart best, sier Lunde Pedersen. Han har vunnet både bronse og gull i OL. Og har en ny medaljesjanse på fellesstarten lørdag.

– Jeg setter begge medaljene veldig høyt. Gull er ekstremt spesielt, jeg setter det kanskje enda høyere, og det å få dele det med laget er spesielt, sier Lunde Pedersen.