Klarer ikke bli kvitt OL-smogen

Kina har kunngjort en rekke tiltak som kan bli satt i verk i og rundt Beijing om forurensningen blir for ille under OL.

Kinesiske myndigheter vurderer nå å iverksette strakstiltak mot luftforurensingen i OL-byen. Dette bildet fra Beijing er tatt 28. juli.

Den drastiske planen blir iverksatt om luftkvaliteten blir spådd å dårligere enn det som er akseptabelt i de kommende 48 timene, heter det i kunngjøringen fra miljøvernmyndighetene torsdag.

— Skyldes fuktig vær

En tjukk smog har dekket Beijing mye av den siste uka, men myndighetene har prøvd å berolige ved å hevde at det skyldes langvarig fuktig vær som neppe fortsetter under OL.

Myndighetene har allerede iverksatt tiltak som betyr 3,3 millioner færre biler daglig på gatene og stengning av fabrikker opptil flere mil utenfor byen.

Den nye planen innebærer at enda flere biler blir fjernet fra gatene i Beijing-området og at ytterligere 200 fabrikker må nedlegge virksomheten.

Heiberg er optimist

IOC-medlem Gerhard Heiberg ankom Beijing torsdag. Han er optimistisk med tanke på forurensingsproblematikken i OL-byen.

— Kineserne er så bevisst problematikken med forurensing at det ikke kommer til å være noe særlig smog i byen under lekene, sier Heiberg til Aftenposten.no.

Han viser til alle tiltak som er gjort, og mener de er tilstrekkelige.

— De har kuttet ut halve bilparken og alle fabrikker i mils omkrets. Jeg tror de vil klare å avvikle lekene uten forurensingsproblemer.

Dersom forurensningen likevel viser seg å by på problemer under lekene finnes det en plan B.

— Starttidspunktet for de mest utsatte øvelsene kan bli forskjøvet dersom forurensingen er plagsom. I tillegg kan flere biler stenges ute og fabrikker bli stengt, sier IOC-medlemmet til Aftenposten.no.

Kraftverk

Kriseplanen Heiberg viser til utvider området der tiltakene ville gjelde til byen Tianjin og fire byområder i Hebei-provinsen.

Både elektroniske og kjemiske fabrikker og kullfyrte kraftverk ville bli rammet.

Den kroniske forurensningen i Beijing er en av de største bekymringene til OL-arrangørene.