Sport

Først smelte hun hodet i gulvet. Så ble hun hyllet for å fortsette

Norske eksperter på hodeskader advarer etter at britiske Elissa Downie nærmest fikk heltinnestatus fordi hun trosset hodesmertene og fortsatte turnkonkurransen.

Elissa Downie måtte ha medisinsk hjelp etter et fall. NTB Scanpix

 • Mette Bugge
  journalist

RIO DE JANEIRO: Det gikk et gisp gjennom publikum da turneren Elissa Downie landet stygt på hodet da hun tidligere i OL mistet balansen på den frittstående øvelsen i damenes kvalifiseringen i Rio-OL.

Til tross for den stygge smellen nektet den 17 år gamle jenta å gi seg. Hun klarte riktignok ikke fullføre i frittstående og måtte hjelpes av matten, men bare ti minutter senere var hun tilbake i konkurransen. Der hjalp hun det britiske laget til å sikre en finaleplass, til enorm jubel og entusiasme fra både publikum og media.

Kommentar:

Les også

Dette er ingenting å klappe for. Det er farlig

I etterkant av konkurransen fortalte hun at «bare» følte seg litt svimmel og det ikke var noe problem å fortsette. Men burde hun ha gjort det? Gir dette signaler om at man kan «kjempe seg» gjennom hodeskader?

Thor Einar Andersen NTB Scanpix

— Dersom en utøver etter en smell eller et fall får en eller flere av symptomer som hodepine, synsforstyrrelser, svimmelhet, dobbeltsyn og føler seg ør, skal man holde seg unna all idrett til symptomene er borte, sier Thor Einar Andersen.Han er medisinsk leder i Norges Fotballforbund og blant annet professor i idrettsmedisin ved Norges Idrettshøgskole.

- Kan det tenkes at listen legges lavere under et OL eller VM, fordi det betyr så mye for den aktive?

— Jeg håper ikke det, sier Andersen.

— Men når publikum oppfordrer en utøver til å fortsette etter en slik hendelse som den med turneren, hva da?

— Publikum har ikke alltid skjønt hva som har skjedd. De klapper nok først og fremst fordi de trodde det gikk enda verre, og så er de glad for at en utøver reiser seg igjen. I langt de fleste tilfellene går dette heldigvis bra. De fleste er tilbake på trening igjen etter 14 dager og mange før det.

Faren for å få helseplager er store dersom det ikke blir tatt hensyn til smeller mot hodet.

Les også

OL-svømmer har avlagt positiv dopingprøve

Må være borte fra idretten

Eirik Vikane har nylig tatt doktorgrad i emnet, der temaet var: Rehabilitering og utkomme av en lett hjerneskade. Legen som jobber ved sykehuset i Bergen, er medlem av Norsk Idrettsmedisinsk Forening.

Vikane mener at bevisstheten og kunnskapen om hodeskader er blitt bedre de siste årene.

— Det som ofte er vanskelig underveis i en idrettskonkurranse, er å vurdere alvorlightsgraden. Spesielt når en utøver er ved bevissthet, men samtidig har fått en rystelse som påvirker hjernefunksjonen.

— Ofte vil utøverne fortsette, samtidig som man begynner å få god kunnskap om at en utøver som fortsetter, vil bruke lenger tid til å restituere seg og være klar til å komme tilbake til idretten.

Vil ikke tape anseelse

I RIO: Mette Bugge

Vikane tror det kan være lettere å bagatellisere de plagene en aktiv har, dersom man har idretten som hovedyrke.Problemet er at noen utøvere, som får et slag med hodet, ønsker å holde skaden for seg selv.

— Budskapet er likevel at det går bra med de fleste. Mindre en to prosent får seinfølger, som kan være alt fra konsentrasjonsvansker og hodepine til mentale problemer.

Les mer om

 1. OL

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Tottenham fikk massiv kritikk etter den skremmende hodeskaden. Klubben mener de ikke gjorde noe feil.

 2. FOTBALL

  Mange var kritiske da United-stjernen ikke ble tatt av: Nå vil norsk lege ha videodømming på hodeskader

 3. FOTBALL

  Wingo ble bekymret etter sin andre hodesmell på kort tid: – Jeg vil ikke tilbake dit

 4. SPORT

  Frustrerte utøvere advarer om utspekulert juks, men Cato Zahl Pedersen slår tilbake

 5. SPORT

  Hun siktet seg inn mot OL. Så fikk hun en ball i ansiktet

 6. SPORT

  Storfornøyd Skjerahaug tror fortsatt på finaleplass