Sport

HisThorisk

I 1919 fant Eugène Christophe ut at lederen av Tour de France skulle ha en gul ledertrøye. 85 år senere ble Thor Hushovd første nordmann i gult!

  • Espen Hansen
    Aftenposten

Holdt ord. I gårsdagens norske aviser gikk 26-åringen fra Grimstad ut og lovte at denne dagen skulle bli historisk. Snakk om å være kar for sine ord.Med verdenspressen, mor Unni, far Per og bror Ronny like foran podiet kom en strålende Hushovd ut for å få den gule trøya. En utrolig drøm gikk i oppfyllelse klokken 17.23 i den belgiske byen Namur.— Jeg har jo drømt om dette så lenge jeg kan huske, i hvert fall i 15 år, forklarte sørlendingen.- Jeg skjønte jo allerede etter den gode prologen at dette var mulig. Men å sitte her med denne trøya er nesten uvirkelig. Dette vil nok forandre livet mitt noe, sa han.Klart det vil. Innen sykkelsporten er den gule ledertrøya i Tour de France det aller viktigste man kan få tak i. For oss nordmenn henger et OL-gull nok aller høyest. Slik er det ikke lenger sør i Europa. I går var en nordmann midtpunktet i det aller største idrettsarrangementet akkurat nå etter at EM i fotball er avsluttet.- Jeg håper bare alle hjemme i Norge virkelig skjønner hvor stort dette virkelig er, sa Hushovd.Det er ingen tvil om at han virkelig fortjener både trøya og all oppmerksomheten. Måten han har syklet på i Tour'ens første dager er bare helt rå! Det er ikke et brudd eller en eller annen tilfeldighet som har fått ham dit han er. Han har rett og slett dominert feltet.Så sterk er han at han faktisk irriterte seg bittelitt over at han ikke klarte etappeseieren i går. Det hadde vært kronen på verket.- Jeg skjønte jo da jeg kjørte over mål at trøya var mi og hadde bare lyst til å strekke armene i været. Men det gjør man bare ikke når man er blitt slått i spurten, forklarte Hushovd.Nok en gang var det Robbie McEwen som fikk slengt hjulet sitt foran og som viste at han vil bli en knallhard konkurrent til Thors egentlige mål med årets Tour de France: Å få den grønne spurttrøya etter målpassering i Paris om 19 dager. Han leder også den konkurransen og måtte frem på podiet to ganger. Men den gule er den viktigste, og dermed kjører McEwen med den grønne i dagens etappe.

Nervøst

Den enorme muligheten som lå foran ham satte sitt preg på Hushovd fra morgenen av. Han virket nervøs før start, noe han også bekreftet etterpå:- Jeg var veldig nervøs. Men da vi kom i gang gikk det for det meste helt greit.I går var det ikke snakk om å plukke hverken poeng eller sekunder på de innlagte spurtene underveis. For det første gikk det et brudd veldig tidlig som ødela de mulighetene, for det andre var det en erkjennelse av at slitet han gjennomførte underveis på den forrige etappen egentlig kostet for mye. Nå handlet det bare om å være på riktig sted i spurten.

Trøbbel

15 kilometer før mål holdt drømmen på å briste. En konkurrent kjørte på gearet til Hushovd. Gearet vrengte seg inn i hjulet som også vrengte seg, og det var umulig å sykle videre. Han måtte bytte sykkel.- Jeg vet ikke hvor mye jeg tapte på det, men resten av laget gjorde en fantastisk jobb for meg da de hjalp meg tilbake til feltet. Da vi tok dem igjen var jeg fryktelig sliten og trodde jeg ville få det tungt i spurten. Heldigvis gjorde igjen Julian Dean en fantastisk jobb ved å dra opp spurten for meg, forklarte Hushovd gang på gang både på norsk, fransk og engelsk.- Jeg synes nå at jeg har bevist at jeg er en stor spurter, svarte han på direkte spørsmål om hva som egentlig er hemmeligheten ved resultatene.Sannheten er litt mer nyansert. Han har en kjørestyrke som matcher de beste i slike flate etapper og han er en vinner.Dessuten er han en sabla kjekk gutt!

Les også

  1. - Dette er bare starten på en stor karriere

<b>Gult er kult.</b> Thor Hushovd var så glad, så glad da han fikk den gule ledertrøya - beviset på at han leder Tour de France.

Les mer om

  1. Tour de France