Internettkrisen i OL er løst

Den internasjonale olympiske komiteen (IOK) og OL-arrangørene i Beijing har løst internettkrisen som har rast de siste dagene.

Journalistene på pressesenteret får likevel fri internettilgang under lekene. Opprinnelig var en rekke sider blokkert av kinesiske myndigheter.
  • Gudmund Bartnes

Onsdag kom det frem at kinesiske myndigheter hadde stengt tilgangen for journalister til en rekke internettsider de anså som sensitive.

IOK godkjente sensur

Amnesty International, Human Rights Watch og Falun Gong var blant sidene kineserne stengte på pressesenteret.

Det vakte oppsikt at kinesiske myndigheter og arrangørene i Beijing stengte visse internettsider. IOK innrømte også at de hadde godkjent internettsensuren i forkant av lekene.

— IOK-funksjonærer har gjort en avtale hvor kinesiske myndigheter får lov til å sperre tilgangen til enkelte sider, til tross for lovnader om fri internettilgang under lekene, sier en seniorfunksjonær i IOK til nyhetsbyrået Reuters.

Ond og falsk

En talsmann for Beijings olympiske komité forklarte sensuren av Falun Gongs sider på en pressekonferanse onsdag.

— Jeg minner om at Falun Gong er en ond og falsk religion som er bannlyst av kinesiske myndigheter, sier Sun Weide.

Amnesty Norge beskriver på sin side Falun Gong som en åndelig bevegelse som har som mål å styrke utøvernes moral. Bevegelsen er ifølge Amnesty basert på meditasjon og fysiske bevegelser og bygger på en kombinasjon av buddhisme, taoisme og tradisjonelle kinesiske gymnastiske øvelser.

Hever alle restriksjoner

For å finne en løsning på krisen ble det torsdag kveld avholdt flere møter på høyt plan, og sent torsdag kveld ble saken løst.

- De kinesiske OL-arrangørene har gått med på å heve alle restriksjoner på bruk av internett under lekene, sier visepresidenten i IOK, svenske Gunilla Lindberg ifølge NTB.

— Det er ingen tvil om at denne saken nå er løst. Koordinasjonskomiteen i IOK hadde et møte med Beijings OL-arrangører torsdag kveld og kom til enighet. Nå kan alle internasjonale journalister bruke internett som de har gjort i alle tidligere OL, sier Lindberg.

Kommenterer ikke

Aftenposten.no var torsdag i kontakt med IOK-medlem Gerhard Heiberg. Han ønsket ikke kommentere påstandene om at IOK har godkjent internettsensur på pressesenteret.

- Jeg har vært i Japan og IOC godkjente internettsensur , sier Heiberg.

Han ankom Beijing torsdag.