Treneren avslører hva som ligger bak Kristoffs store bragd: – Han gjør alt riktig

Alexander Kristoffs trener og stefar mener alderen er én av grunnene til at 33-åringen endelig skal få bære den gule trøyen i Tour de France.

Alexander Kristoff knuste konkurrentene i spurten på første dag av Tour de France. Hans beste spurt noensinne, mener stefar og trener Stein Ørn.

Samtidig som Alexander Kristoff spurtet inn til seier i åpningsetappen av Tour de France, jublet stefar og trener Stein Ørn hjemme i stuen i Stavanger.

– Jeg er ganske hes nå. Det var helt strålende. Formidabelt. Det var ikke noen tvil heller. Det var ingen som klarte å svare, sier Ørn få timer etter bragden.

Han drar frem store ord når han skal beskrive prestasjonen til stesønnen.

– Han har aldri gjort en så bra spurt som det her før. Aldri, sier Ørn.

Stein Ørn var en stolt mann etter at Alexander Kristoff klinket til med seier i åpningsetappen av Tour de France.

– Én av de virkelig store

Seieren gjør at Kristoff endelig skal få bære den gule trøyen. Det gjør han som andre nordmann i sykkelhistorien, etter at Thor Hushovd gjorde det i 2004, 2006 og 2011.

– Skal man rangere prestasjoner i sykkelsammenheng, er dette én av de virkelig store du kan ramse opp, sier Ørn.

Oppladningen resultatmessig har ikke vært god for Kristoff. Han veltet og måtte bryte EM, men det har aldri vært noen problemer med det fysiologiske.

– Han har hatt kjempebra verdier og fått lagt ned et godt treningsarbeid, sier Ørn.

Stein Ørn er både Alexander Kristoffs stefar og trener. Her er de avbildet fra 2018 i et styrkerom i Stavanger.

– En fantastisk ro og selvtillit

Kristoff blir ikke yngre, men Ørn mener det er nettopp alderen som gjorde at stesønnen lørdag viste frem sin beste spurt noensinne.

– Han har aldri vært mer rutinert. Han gjør de riktige valgene i spurten, og da handler det om å være riktig posisjonert. Han har en fantastisk ro og selvtillit når han kjører, forklarer Ørn.

– Han kjører uten forventninger, men med en intuitiv evne til å komme seg i riktig posisjon. Når han kommer dit, utnytter han det maksimalt, utdyper han.

Og under åpningsetappen viste han nettopp det. Konkurrentene hadde nemlig muligheten til å sperre Kristoff inne i spurten, men lot i stedet porten stå åpen for nordmannen.

– Når han først får den muligheten, viser han en egenskap til å akselerere som han aldri har vist før, sier Ørn.

Her krysser Alexander Kristoff målstreken som førstemann i Nice lørdag.

Har gjort flere tiltak

Ørn forteller at de har gjort flere ting for å komme seg dit. Siden i fjor har de jobbet systematisk med et konsept rettet mot muskulær stimulering. Dette innebærer grunnleggende styrketrening langt inn i sesongen.

I tillegg har de gjort flere ernæringsendringer som har vært hensiktsmessige, ifølge Ørn.

– Men det aller viktigste: I sykkel dreier det seg om å gjøre de riktige valgene. Hvis du sitter foran og bruker kreftene dine feil, er du ferdig. Her gjør han alt riktig. Så det er flere grunner til at han lykkes.

For første gang i karrieren kunne Alexander Kristoff ta på seg den gule ledertrøyen.

– Sykler med senkede skuldre

Videre utdyper stefaren at Kristoff sykler med senkede skuldre og ingen forventninger, samt det Ørn beskriver som en «iboende egenskap til å fokusere på å prestere».

– Du sier at han selv ikke har noen forventninger, men hva kan norske fans forvente av Alexander Kristoff utover i Tour de France?

– Det vet vi ikke. Rent statistisk pleier det å være et godt tegn å vinne den første etappen, men statistikk gjelder ikke for enkeltindivider. Han må bare restituere, ta hver dag som den kommer, så får resultatene komme som konsekvens av det, sier Ørn.

– Men det er et godt tegn. Det viser at han er rask og i god form. Det er jo ikke feil.