Sport

Arven etter bestefar

<p>Da Fredrik van der Horst gikk sin første 10.000 meter, slo han bestefarens legendariske 16,32,6-rekord med nøyaktig to minutter.</p>

Fredrik van der HorstBarnebarnet til Hjallis - Hjalmar Andersen.Fredag 6. februar er det 60 år siden Hjallis satte sin leganedariske verdensrekord på Hamar Stadion. Tid: 16.32,6
  • Mattis Røhne

– Du trengte ikke å ta to minutter med en gang. Det hadde vært nok med et halvminutt om gangen, svarte bestefar da jeg fortalte han om løpet mitt, sier Fredrik van der Horst, som senere har gått distansen på 13.39,48. HA-sporten har tatt med barnebarnet tilbake til Hamar Stadion der bestefaren satte en verdensrekord på 10.000 meter som skulle stå i åtte år. På dagen i dag er det 60 år siden Hjallis ble klokket i mål, og i dag minner Stadion om alt annet enn en rekordrask skøytebane.

Gode bånd til bestefar

Fredrik har et nært forhold til bestefaren hjemme i Tønsberg, og de snakkes ofte.

– Jeg har gode bånd til bestefar. Vi har skøytesporten felles, men det jeg håper å ha fått mest av, er humøret og humoren, forteller Fredrik.

– Bestefar imponerer. Han fyller snart 89 år, og har det så godt med seg selv i livet. Det gir også meg mye.

Fredrik forteller om en travel bestefar som fortsatt reiser landet rundt og underholder.

– I fjor hadde han nesten like mange reisedøgn som meg, sier Fredrik og drar følgende historie om bestefaren.

– For en stund siden var han på et aldershjem. En eldre dame kom og hilste på bestefar, og fortalte at mannen hennes som var på hjemmet, var senil og ikke lenger kjente henne igjen. Bestefar gikk for å hilse på mannen, som straks utbrøt: Det er Hjallis, jo.

Stolt av bestefaren

Fredrik, som er sønn av Hjallis sin datter, har alltid vært stolt av bestefaren sin, men det var først da han begynte å gå på skøyter selv han forsto omfanget av det bestefaren hadde gjort.

– Og det var han som dro deg ut på skøyteisen også – eller..?

– Nei, faktisk ikke. Jeg ble tatt med av noen som drev med skøyter i Tønsberg, men de tenkte vel at jeg kunne gå på skøyter i og med jeg var barnebarnet.

– Er det en tungt å være Hjallis sitt barnebarn som skøyteløper?

– Alle spør om jeg skal gjøre det samme. Jeg vil jo bli best jeg også, men jeg har aldri opplevd press fra bestefar eller foreldre mine. Det er mest inspirerende å ha en bestefar som har gått fort på skøyter, mener barnebarnet.

Les mer om

  1. Skøyter