Sport

Facebook-aksjon kan redde Tertnes

Over 50.000 kroner kom inn første døgnet. Nå er håpet 150.000 kroner til.

SATTE FØLELSENE I SVING. Det Tertnes får til på håndballbanen med begrensede rammebetingelser, imponerer mange. Og da Stine Skogrand (bildet) gråt av glede etter seieren mot Glassverket onsdag, satte den utflyttede bergenser Pål Fasseland i gang en facebookaksjon for å redde klubben fra økonomisk konkurs.
  • Trond Sandvik

— Selvsagt ville det vært fantastisk å få inn så mye at vi beholder en positiv egenkapital. Men jeg tør ikke ha noen formening om hvor dette ender. Fokuset bør heller ligge på den privatpersonen som startet kronerullingen på Facebook. Rett og slett rørende, sier Tertnes' daglige leder Marit Brox.

- De sutrer aldri i Tertnes

Onsdag kunne Bergens Tidende fortelle om et skikkelig økonomisk havari for Åsane-klubben når det gjelder fjoråret – og den særdeles utfordrende situasjonen de blåkledde nå er havnet i. Driftsresultatet for 2014 endte nemlig på minus 360.000 kroner, et beløp som sender egenkapitalen langt over på minussiden. Det er krise. I første omgang økonomisk. Men også den sportslige satsingen blir påvirket dersom de røde tallene ikke snart forandrer farge.

— At enkeltpersoner da står opp, slik denne initiativtakeren på Facebook gjør, får frem takknemligheten i oss. Utrolig flott, roser Marit Brox.

Og den hun roser, er Pål Fasseland. Utflyttet bergenser med bostedsadresse Oslo siden 1996. Han forklarer sitt engasjement på denne måten:

— Jeg lar meg imponere av denne klubben. Tertnes klager aldri. De sutrer aldri. Og de har en fantastisk trener i Tore Johannessen som legger ned utrolig med tid i sitt arbeid. I fjor mistet klubben tre markante spillere, like fullt kjemper de om medaljer denne våren. Det fascinerer meg, sier Fasseland. Han mener det må ligge tre kriterier til grunn for å kalle seg en ekte bergenser. Og dermed hjelpe noen som er i nød.

  • Du må snakke bergensk
  • Du må elske Brann
  • Du må betrakte Bergen som den vakreste byen i verden.

Trenger minst 200.000 kroner

— Og nå må vi kanskje legge inn et ekstra kriterium? At du må være glad i Tertnes, humrer 41-åringen. Han mener at alle som "liker" Tertnes på Facebook har råd til å bidra i økonomiske krisetider.

— Regnestykket er enkelt. Dersom vi 4027 som liker Tertnes gir 250 kroner hver, da bidrar vi med over 1 million. Dersom vi gir 125 kroner, blir det over 500 000. Uansett tror jeg Tertnes hadde satt pris på en hjelpende hånd. For vi kan da ikke vente på Trond Mohn hele tiden.

For å unngå straffereaksjoner fra Norges Håndballforbund når en ny sesong dras i gang over sommeren, er ett av kravene at egenkapitalen er positiv. Med et såkalt "ansvarlig lån" på plass før regnskapet etter planen bankes gjennom på årsmøtet 24. mars, kan dette beløpet – i følge Tertnes' daglige leder – i sin helhet bokføres som inntekter for 2014. Det samme gjelder gaver, som facebook-aksjonen dreier seg om. Kommer denne summen opp i rundt 200.000 kroner, vil egenkapitalen derfor kunne bikke over i et lite pluss.

Sponsormidler, derimot, følger håndballåret. Syv måneder i 2014, fem i 2015. Skulle Tertnes lande en stor samarbeidsavtale innen årsmøtet, må det da dreie seg om rundt 350.000 kroner for å unngå negativ egenkapital. Syv tolvdeler utgjør 204.000 kroner. Sannsynligheten for at det ramler ned en slik godbit er vel heller liten...

Les også

  1. Tertnes-spillerne leverer i økonomiske krisetider

Les mer om

  1. Håndball