Han lærte sine første kampsportgrep på biblioteket. Nå hylles den norske MMA-stjernen som en av verdens beste.

Norsk-svenske Jack Hermansson nærmer seg en historisk tittelkamp.

Jack Hermansson etter en kamp i 2016.

Tidlig søndag morgen sto Jack Hermansson (30) for den største bragden i norsk MMA-historie noensinne.

Gjennom fem knallharde runder slo han Ronaldo «Jacare» Souza på poeng i Florida. Brasilianeren er rangert som verdens fjerde beste utøver i UFC, den største MMA-organisasjonen som finnes.

– Jeg sitter her veldig fornøyd. Jeg er glad for at jeg har fått en så stor seier, mot en så bra motstander. Nå er jeg i en god posisjon for å få nye storkamper, sier Hermansson, nå tilbake i Norge.

Det var hans andre seier på utrolige 29 dager. I slutten av mars slo han David Branch på 49 sekunder. Amerikaneren var rangert som den ellevte beste i verden. Kampen mot Jacare tok han på kun to ukers varsel.

MMA står for Mixed Martial Arts - en sport som blander flere ulike kampsporter.

Slår rekorder

Hermansson, som var nummer ti i divisjonen før kampen mot Jacare, vil nå ta et stort byks på rangeringslistene.

Ikke bare vant han, men han gjorde det overbevisende.

Ingen har tidligere hatt flere slagforsøk (496) og vellykkede slag (148) i en femrunders kamp i mellomvektsdivisjonen.

– Det er fett. Alle rekorder er fete. Det viser at jeg kan holde et sinnssykt høyt volum av slag. Det er egentlig bare vanlig å se i lettere vektklasser. Det viser at jeg har noe ekstraordinært, sier han.

Nå må han trolig kun gjennom én kamp til før en tittelkamp venter. Det har aldri en fighter som representerer Norge klart før.

– Han er blitt et av toppnavnene på utrolig kort tid. Det er en sjelden type prestasjon dette, sier Andreas Roaldsnes, som er en av personene bak podkasten MMA-revyen.

– Lærte kampsport på biblioteket

Hermansson er født i Sverige, men flyttet til Norge som 18-åring. Han føler seg vel så norsk, som svensk.

Fascinasjonen for kampsport kom svært tidlig. Ni år gammel startet han på bryting, men de første teknikkene lærte han på biblioteket.

– Lenge før jeg begynte i en kampsportklubb leide jeg bøker på biblioteket. På den tiden var biblioteket en bedre informasjonskilde enn internett. Broren min og jeg gikk dit og studerte kampsportgrepene og lærte dem hjemme. Kampsport har alltid vært med meg, sier Hermansson.

Men det var først da han kom til Norge at MMA ble altoppslukende. På Frontline Academy på Majorstuen har han de siste årene trent seg opp til å bli en av verdens beste utøvere.

– Hele min MMA-karriere har jeg trent og konkurrert ut ifra Norge. Jeg føler jeg er et norsk MMA-produkt, sier han.

Joe Rogan intervjuer her MMA-superstjernen Conor McGregor. Amerikaneren hyller Hermansson etter bragden.

Hyllet av verdensstjerne

Det manglet ikke på superlativer for å beskrive Hermanssons bragd mot den brasilianske veteranen.

En av dem som tok seg tid til å hylle Oslo-fighterens prestasjon var verdensstjernen Joe Rogan. Han er en av verdens mest kjente stand up-komikere og har podkasten «The Joe Rogan Experience» som har flere millioner lyttere hver episode. I tillegg er han ekspertkommentator for UFC.

– Den allerede utrolig talentfulle mellomvektsdivisjonen har en ny stjerne, var blant ordene Rogan brukte om Hermansson til sine 6,4 millioner følgere på Instagram.

Hermansson setter stor pris på ordene fra Rogan.

– Det synes jeg var ekstra gøy. Det er ikke ofte han gjør det. Han har vært med lenge og vet hva han prater om. Det hadde vært enda fetere å være på podkasten, så får vi se om jeg får til det i fremtiden, sier Hermansson.

Roaldsnes mener hyllesten av 30-åringen er helt på sin plass.

– Det er helt naturlig. Det er jo veldig imponerende. Han har på en måte kommet opp i en posisjon der det er fullstendig mulig å bli en av UFCs stjerner, sier han.