Sport

Bare Telenor Arena stor nok for et herre-EM

Kravene fra Det europeiske håndballforbundet knuser mange arrangørbyers drøm. Norske haller holder ikke mål. Eller ligger «feil» plassert.

Stabæks tidligere storstue innfrir kravene til Det europeiske håndballforbundet. Foto: Dag W Grundseth/Dag W. Grundseth

  • Trond Sandvik

Helgens Bring Cup, med storfint besøk fra Frankrike, Kroatia og Danmark, blir en første test på om Telenor Arena blir det Norges Håndballforbund ser for seg: Fremtidens storstue for norsk herrehåndball. Og den eneste som pr. i dag rigges stor nok for å huse det norske herrelandslaget dersom EM blir lagt til Norge i 2018 eller 2020. ## Forventer at kravene innfris

— Det er ikke til å legge skjul på at de objektive kravene fra EHF gir oss utfordringer. Mye fordi de største byene i landet ikke har fasiliteter som tilfredsstiller internasjonale krav til arenaer, påpeker Erik Langerud.

Generalsekretæren i Norges Håndballforbund erkjenner med den uttalelsen at hallfasilitetene i Norge, slik de fremstår i 2013, gjør at bare et fåtall byer er i stand til å bidra til at et EM på hjemmebane kan avvikles i tråd med internasjonale standarder.

Telenor Arena i Bærum er den eneste som er stor nok til å være vertskap for Robert Hedins mannskap, med krav på 8.000 sitteplasser for arrangørlandet i innledende runde. Dette kravet økes til 12.000 i hovedrunden og 15.000 seter finalehelgen.

- Kravene er kanskje ikke absolutte, men gir tydelige føringer på hva som forventes , sier Erik Langerud.

— Det europeiske håndballforbundet ønsker høyest mulig standard hos nasjonene som søker om mesterskap. Vi forventer at publikumskravene innfris. Og at fasilitetene ellers er i tråd med retningslinjene vi setter, svarer pressesjef i EHF, JJ Rowland.

Norge hadde herre-EM i håndball i 2008. Da spilte Gunnar Pettersens gutter først i Drammenshallen, så i Stavanger. Før de avsluttet med kamp om 5.-plassen i Håkons Hall på Lillehammer.

Mens Bergen og Trondheim var vertskap for andre nasjoner i innledende runde.

Gått ut på dato

Siden den gang har Haukelandshallen, Nidarøhallen og Drammenshallen gått ut på dato. De er alle tre uaktuelle for et nytt EM/VM, så langt Bergens Tidende kjenner til. Håkons Hall har fremdeles plass til opp mot 9.000 tilskuere, men beliggenheten går ikke i opplendingenes favør. Langt fra Oslo, begrenset med overnattingsmuligheter. Norges Håndballforbund velger trolig å styre unna anlegget bygget for OL i 1994. Hamar har også en arena stor nok til å huse andre lag enn Norge, men geografien taler imot også her. Dermed står Stavanger igjen som eneste mulige supplement til Telenor Arena. Om en ser bort fra planene i Drammen om en ny storhall der.

— Også i Trondheim sysler de med planer om en ny storhall. Det ønsker vi velkommen. For ingenting er bedre enn om vi som mulig arrangørland får flere bein å stå på. Samtidig vil NHF ikke presse for hardt på for å reise arenaer som brukes i et EM/VM hvert tiende år. Hverdagshaller er tross alt viktigst, påpeker Erik Langerud.

Han ser det som en lang og kronglete vei – den mot en flunkende ny, nasjonal håndballarena.

— Tomt. Reguleringer. Økonomi. Vi ser for oss Telenor Arena som stedet for de store anledninger i mange år fremover.

Til Bring Cup denne helgen legger NHF rundt 500.000 kroner på bordet for å rigge tribuneplass for 7.500 tilskuere. Lyd, lys, storskjermer og annet koster også penger.

— Mye penger, innser Erik Langerud.

— Vi må finne fleksible løsninger som ikke gjør det så krevende å arrangere storkamper i Telenor Arena fra gang til gang.

FAKTA

EHFs publikumskrav

Innledende runde herrer:

8.000 hvor vertslandet spiller

5.000 for andre puljer

Hovedrunde herrer:

12.000 hvor vertslandet spiller

6.000 for andre puljer

Finalehelg herrer:

15.000 tilskuere

Les mer om

  1. Håndball