Sport

Her er dommen som redder VM-drømmen

Jakob Ingebrigtsen får likevel ta del i mandagens VM-finale på 5000 meter.

Det ble mye VM-drama rundt Jakob Ingebrigtsen fredag kveld. Det internasjonale friidrettsforbundet tok den norske anken til følge.
  • Bernt Harald Brennevann

Av Kurt Haugli, Bernt Brennevann

DOHA: Det ble klart da appelljuryen landet på å omgjøre diskvalifiseringen av lillebror Ingebrigtsen. Dermed blir det et fulltallig Team Ingebrigtsen på startstreken i Doha mandag kveld. Filip (26) og Henrik (28) er også finaleklare.

– Jeg er lettet over at reglementet innimellom fungerer til fordel for de uskyldige. Jeg følte ikke at jeg gjorde noe galt, sa Jakob Ingebrigtsen foran et samlet norsk pressekorps.

– Det er deilig å vite at jeg ikke løp 12,5 runde for ingenting, la han til med et smil.

Dette er begrunnelsen bak avgjørelsen som likevel gir Jakob Ingebrigtsen finaleplass på 5000-meteren:

«Juryen så gjennom videoen og konkluderte med at alle de tre stegene tatt av J. Ingebrigtsen innenfor banen, var et resultat av en kontakt med en annen utøver. Ingen vesentlig fordel ble oppnådd. Juryen aksepterer derfor anken og pålegger resultatet endret tilsvarende».

Jakob Ingebrigtsen smilte bredt sammen med trenerpappa Gjert i pressesonen etter at diskvalifiseringen ble omgjort.

Norge reagerte skarpt

Jakob Ingebrigtsen var i pressesonen sammen med far Gjert og mor Tone.

– Vi ble relativt raskt beroliget av ekspertisen når det gjelder reglene. Det ble lagt frem en video for juryen som viste at det ikke var grunnlag for protesten, sa Gjert Ingebrigtsen og la til:

– Dette betyr at det er tre brødre i en 5000-finale. Det må helt sikkert være historisk. Jeg tror de kommer til å sparke godt fra seg i den finalen.

Tidligere fredag kveld kom sjokkbeskjeden om at Jakob Ingebrigtsen var disket. Norge svarte med å anke.

– Vi er krystallklare på at avgjørelsen er feil, og det er vi på to grunnlag. Det ene er at vi mener at handlingen til Jakob er såkalt «forced», altså han er tvunget til å gjøre det han gjør, sa medieansvarlig Knut Skeie Solberg i Norges Friidrettsforbund da anken var inne til behandling.

– Deretter mener vi det skjer på langsiden, og ikke i svingen. Det utgjør en stor forskjell i reglementet. Han får mye mindre fordel av det på langsiden. Noen av utøverne foran ham er i svingen, mens Jakob er på langsiden når det skjer. Da er det et eget punkt i reglementet som sier at Jakob ikke gjør noe feil, hevdet Solberg.

Det var Storbritannia som klaget inn Ingebrigtsens tråkk utenfor banen. Det er ikke første gang at Team Ingebrigtsen opplever trøbbel med britene.

– Det er litt morsomt at det er samme nasjon hver gang som både bestemmer og får nye folk inn i finalene. Jeg vet ikke om det er tilfeldig, men det er i alle fall de samme folkene, sa Jakob.

Her er Jakob Ingebrigtsen i ferd med å tråkke over listen.

Skyldte på politikk

Nyheten om diskvalifiseringen kom lenge etter at alle trodde Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen var klare for mandagens finale. Juryen slo ned på at 19-åringen hadde tre steg utenfor banen under sisterunden av fredagens kvalifiseringsløp.

– De som taper, blir sure og legger inn protest. Så blir du tatt ut av finalen. Det er jo politikk. Og jeg er ikke noe politiker av meg, så det er ikke så mye jeg kan gjøre, sa Jakob Ingebrigtsen til NRK.

Trenerpappa Gjert Ingebrigtsen var blant dem som fryktet det verste rett etter løpet. Det ga han uttrykk for på direktesendt TV, men en snau time senere var han beroliget.

– Han er ikke disket. Det er bare å slutte å gnåle om det. Skulle han vært disket, var det da han kom i mål. Det er da du blir disket, sa han til NRK.

Men dramaet var ikke over likevel.

Les også

Ingebrigtsen-rivaler utestengt fra VM etter dopingrot

Jakob Ingebrigtsen under kvalifiseringen på 5000-meteren i VM fredag kveld.

– Ekstremt risikofylt

På TV-bildene kunne det se ut som Jakob Ingebrigtsen fikk en liten dytt før han mistet balansen. Han klokket inn til 13.25,20 og fjerdeplass i det første heatet, men senere ble resultatet strøket fra VM-listene.

Jakob Ingebrigtsen er regjerende europamester på 5000 meter. I juli satte han norsk rekord med tiden 13.02,03 under Diamond League-stevnet i London.

Etter Jakobs kvalifiseringsløp reagerte Gjert Ingebrigtsen på sønnens taktikk.

– Det ble et ekstremt risikofylt løp. Han holdt på å tryne flere ganger der, og han løp veldig rotete. Det ble veldig mye i klynge, sa han til NRK.

Les også

Gjert Ingebrigtsen om kultfigurstatusen: – Det er viktig at det leveres noe ekte

Filip og Henrik Ingebrigtsen jubler etter kvalifiseringen på 5000-meteren.

Henrik overbeviste

I heat to ble Filip nummer tre med 13.20,53, mens eldstemann Henrik knep 7.-plassen med 13.21,22. Sistnevnte gikk videre på tid.

– Vi er i god form. Tre av tre. Det ble en bra norsk dag, sa Filip til NRK da alt lå til rette for et fulltallig Team Ingebrigtsen i mandagens finale.

– Jeg er kjempefornøyd med å komme til finalen. Jeg har innfridd mine egne forventninger. Nå er alt bonus, sa Henrik Ingebrigtsen, som kom til VM i Qatar som et usikkert kort.