Sport

Norges VM-helt om den tøffe sykdommen: – Jeg liker ikke å syte, men det var perioder som var vonde

Sjur Røthe (30) slet med en revmatisk sykdom og fryktet han var ferdig som skiløper. Nå er han verdensmester.

BEST I VERDEN: I mange år var Sjur Røthe en løper i skyggen av de beste på det norske landslaget. Lørdag ettermiddag var han den beste, den beste i verden.
 • Kurt B. M. Haugli
  Journalist
 • Erlend Nesje
  Journalist

En liten matbit, en dopingkontroll, en kjapp dusj, en runde med deodorant og tre og et halvt minutt på senga. Det er det Sjur Røthe rakk å gjøre før han møtte pressen etter det smått overraskende VM-gullet på 30-kilometer skibytte.

– Det blir en rolig feiring. Jeg er ikke så glad i champagne, slår han fast.

Dessuten kan det bli flere medaljer å spurte om. 30-åringen sikter seg inn på stafetten og femmila, eller at han spurtslo russeren Aleksandr Bolsjunov og Martin Johnsrud Sundby lørdag ettermiddag.

– Jeg hadde ikke kontroll på Bolsjunov de siste 15 meterne. Han kom fort, konstaterte 30-åringen.

For to uker siden var han ikke engang på VM-laget som skulle gå fellesstart med skibytte. Men en sterk innsats under NM i Meråker gjorde at Røthe kjempet seg til den siste plassen på laget.

 • FÅTT MED DEG DENNE? Røthes far var bekymret etter marerittsesongen: – Jeg trodde alt var over

Kampen mot smertene

Er det noe Røthe kan, så er det å kjempe.

For ett år siden satt han hjemme foran TV-skjermen og så kameratene på landslaget vinne tredobbelt på samme øvelse i OL.

Kroppen fungerte ikke. Han var lei av den revmatiske sykdommen som herjet med kroppen.

Lørdagens VM-helt kunne ikke gå på ski. Han satt i sofaen eller lå på en gymmatte for å tøye den vonde ryggen.

SYKDOM: Verdensmester mot alle odds. Sjur Røthe har slitt med revmatisk sykdom. For 10–12 måneder siden fikk han orden på det.

Røthe kunne våkne midt på natten fordi han slet med å ligge. 30-åringen gikk runder i leiligheten før han la seg i sengen igjen.

Røthe var irritert på alle rundt seg. Han vurderte å gi seg som aktiv langrennsløper.

Men samtidig var han glad for at kameratene på landslaget gjorde det så bra i OL. At dem han hadde trent så mange økter med, gjorde det så bra, ga ham inspirasjon.

Revmatisk sykdom

Et drøyt år seinere i Seefeld gikk Røthe inn til VM-gull. Han hadde fulgt tipset fra Emil Iversen etter sprinten: «Vær nummer tre på toppen og nummer to inn på oppløpet».

20 sekunder seinere var han verdensmester foran Aleksandr Bolsjunov og lagkamerat Martin Johnsrud Sundby.

Han ble en av ytterst få VM-vinnere på ski med sykdommen spondyloartritt. En revmatisk sykdom som plaget ham daglig og som fortsatt krever innsats.

LAGKAMERATER: Sjur Røthe og Martin Johnsrud Sundby underveis på tremilen som endte med gull til den ene og bronse til den andre.
OPPLØPET: Sjur Røthe innrømmer gjerne at han ikke hadde helt kontroll på russeren Aleksandr Bolsjunov på oppløpet. Martin Johnsrud Sundby tok bronsen.

Når de andre løperne på landslaget slapper av, tar Røthe frem en yogamatte og gjør øvelser som skal hjelpe ham med å holde sykdommen i sjakk. Men alle problemer er ikke løst.

– Jeg liker ikke å syte, men det var perioder som var vonde. Jeg har klart å ta vekk toppene. De verste dagene med sykdommen er borte. Jeg har fortsatt dager som er middels, men flest gode dager.

Han hadde en av de gode dagene i Seefeld. Det var derfor han ble verdensmester.

– Nå har jeg fått orden på det. Kroppen og ryggen fungerer bedre. Alle som driver toppidrett, vet at de detaljene er viktige.

Like sta som moren

Da OL var over i fjor, bestemte han seg for å ta et siste grep. Sammen med støtteapparatet og gode hjelpere bestemte han seg for å finne ut hva som egentlig feiler ham, og hva som skulle til for å kunne trene normalt.

– Jeg er altfor glad i å gå på ski. Kompisene sa at jeg måtte prøve litt til og litt til. Og så har jeg det i blodet, fra mamma, hun gir seg aldri. Jeg har fått det fra henne.

Mamma Randi-Kirsten og pappa Steinar Røthe var på plass på stadion. De hadde på seg mørke solbriller, og det var ikke bare på grunn av den sterke solen på stadion.

– Dette hadde jeg aldri trodd skulle være mulig når jeg tenker ett år tilbake, sa en rørt Steinar Røthe til Aftenposten.

GLADE FORELDRE: På stadion i Seefeld fikk mamma Randi-Kirsten (til h.) og pappa Steinar (til v.) se at sønnen hadde overvunnet alle. – For ett år siden trodde jeg ikke at dette skulle være mulig, sa pappa Steinar Røthe etter sønnens gulløp.

30-åringen fra Voss legger ikke skjul på at familien har betydd veldig mye. Ikke minst for å skape en mulighet til å fortsette, kjempe mot sykdommen og for sine drømmer om å bli den beste i verden på langrennsski.

– Det er vel ikke vanlig at en 30-åring snakker med foreldrene sine hver dag. Men jeg snakker med faren min hver eneste dag. Han er veldig interessert i det jeg driver på med og har vært med meg hele karrieren. Men han er ikke typen som legger seg opp i treningsarbeidet.

Han hadde ikke bare foreldre til stede på stadion. Der var svigerforeldre, tanter, onkler og søskenbarn som fikk se vossingen ta sitt første mesterskapsgull seks år etter at han tok bronsen på den samme distansen i VM i Val di Fiemme.

Les også

VM-studio: Her følger langrennsjentene Røthes gullspurt: – Å fyyy!

Ut av skyggen

Langrennsløperen Røthe har lenge holdt seg i bakgrunnen. Han har trivdes best i skyggen, men levert gode nok resultater til å beholde plassen på landslaget.

Sjur Røthe (til v.) under blomsterseremonien sammen med Martin Johnsrud Sundby (t.h.) som tok bronse.

– En hedersmann, beskrev trener Eirik Myhr Nossum etter å ha bamseklemt luften ut av vinneren i målområdet.

– Sjur er utrolig snill, utrolig omtenksom overfor andre på laget. Han vil alltid det beste for alle. Han er en klippe i laget. Dessuten er han verdens beste i småprat. Han er en sterk bidragsyter til at vi har god stemning.

Røthe er raus med godordene tilbake. Han mener trener Nossum har vært avgjørende for ham og hele lagets suksess.

– Han har betydd veldig mye. Han er en veldig god trener og en god kompis. Han vet når han skal være trener og når han skal være kompis.

Les også

VM-studio: Flaggtabbe da Røthe gikk på pallen

Sjur Røthe har en høy stjerne i det norske laget.

30-åringen fra Voss fikk med seg en lagkamerat fra Røa på pallen i Seefeld. Nok en gang var Martin Johnsrud Sundby nær å vinne det individuelle mesterskapsgullet han mangler.

På den siste kilometeren dro han til, fikk en luke på 10–12 meter, men ble tatt inn, forbigått og slått av både Røthe og Bolsjunov på oppløpet.

– Jeg så at det forspranget var i minste laget, og Sjur var taktisk lurest i dag. En fin fyr og et fortjent gull til ham, sa Sundby.

Røthe er verdensmester i langrenn. Og en mester i å takle motgang.

Les mer om

 1. Langrenn
 2. Martin Johnsrud Sundby
 3. Sjur Røthe
 4. Eirik Myhr Nossum
 5. Ski-VM 2019