Dramatisk vending i OL-uttaket: Magnus Moan sier fra seg plassen i troppen

– Han ønsket å kjøre sitt eget løp. Det kunne ikke vi gå med på.

IKKE TIL OL: Magnus Moan sier fra seg plassen til Pyeongchang.

Det siste norske OL-uttaket til vinterlekene i Pyeongchang ble offentliggjort søndag morgen, og alt så ut til å være som forventet. Magnus Moan tok den femte plassen i kombinert, på bekostning av Magnus Krog.

Klokken 13 tok imidlertid historien en dramatisk vending. Olympiatoppen sendte ut en pressemelding hvor det ble kjent at Moan sier fra seg plassen i troppen. Veteranen ønsket å kjøre sitt eget opplegg før OL, noe landslaget ikke gikk med på.

– Forholdet til ledelsen er bra, vi er bare uenige i inngangen til hva som er det beste for meg for at jeg skal komme styrket inn i mesterskapet, sier Moan til Adresseavisen.

– Gjennom karrieren har jeg vært en ener, og vært med i så mange mesterskap at jeg vet at en positiv holdning er helt avgjørende. Resultatene har ikke vist at jeg har det nødvendige nivået for å være godt forberedt. Jeg føler at jeg ikke er klar, hverken fysisk eller psykisk til å stille best mulig forberedt i OL, sier han.

34-åringen mener at det ville ha blitt feil for ham å ha en reserverolle i laget under lekene i Sør-Korea.

– Vi er uenige i hvordan jeg skal bruke min erfaring og kompetanse. Det er veldig synd, men det får vi ikke gjort noe med, sier Magnus Moan.

Les også

Moan mener OL-uttaket bidro til å gjøre ham syk

Les også

Syltynt OL-håp for syk Magnus Moan: – Toppidrett er brutalt

Magnus Moan tok OL-gull på stafetten i Sotsji. I tillegg har han to sølv og én bronse fra olympiske leker.

Akkurat i tide

– I går kveld var vi enige med Magnus Moan om veien fram mot OL sammen med resten av laget. I dag hadde han ombestemt seg, og følte seg ikke klar for å prestere i OL. Moan ønsket å kjøre sitt eget løp, i stedet for å følge lagets plan. Det kunne ikke vi gå med på, sier sportssjef i kombinert, Ivar Stuan.

– Vi har et prosjekt i laget som heter «Vinne sammen», hvor vi jobber sammen mot felles mål, og hvor alle bidrar. Med grunnlag i dette ble det helt feil for oss å ha en utøver utenom dette fellesskapet. På dette grunnlaget sa Magnus Moan fra seg OL-plassen, og overlot den til Magnus Krog, sier han.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø ble orientert om endringen kort tid etter at den endelige troppen var tatt ut og offentliggjort, men akkurat i tide til å rekke å ta inn en ny utøver i troppen.

– Vi så ikke denne endringen komme da vi i natt diskuterte, og ble enige om uttaket, men vi respekterer Moans valg, og ønsker Magnus Krog velkommen i troppen. Når endringen først kom, var det bra at den kom akkurat i tide til å registrere inn Krog. Nå er alle sluser stengt, og det er kun skader, sykdom eller ekstraordinære hendelser, som kan være grunnlag for endringer i troppen, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø.

Les også

Cologna med nytt skremmeskudd før OL: Parkerte Sundby og co.

Komplett tropp

Søndag ble de siste uttakene i den norske OL-troppen offentliggjort. Hopptroppen inneholdt de ventede navnene. Anders Fannemel, Johann André Forfang, Robert Johansson, Andreas Stjernen og Daniel-André Tande utgjør det norske laget.

Jarl Magnus Riiber, Espen Andersen, Jørgen Graabak og Jan Schmid har i lengre tid vært sikre kort på kombinertlaget. Den siste plassen har stått mellom Magnus Moan, Magnus Krog og Mikko Kokslien. Krog tok altså denne plassen til slutt.

I hoppleiren har Fannemel, Forfang, Johansson, Stjernen og Tande utgjort den norske verdenscuptroppen stort sett gjennom hele årets sesong. Landslagsledelsen med Alexander Stöckl i spissen ønsket likevel å drøye uttaket.

Tidligere denne uken ble det kommunisert at man ville se hva Halvor Egner Granerud og Marius Lindvik kunne få til i Zakopane denne helgen før den endelige avgjørelsen ble tatt.

Lindvik imponerte voldsomt i kvalifiseringen i Polen fredag med fjerdeplass, men det var åpenbart ikke nok til å sikre en OL-billett.