Sport

Lise (31) blir historisk: Slik må hun kle seg for å løpe maraton på Nordpolen

Isbjørnvakter og 30 minusgrader venter Lise Grønskar (31) fra Asker.

Lise Grønskart er kledd for det klimaet hun løper i. Da gjelder det ikke å ta inn for mye kald luft, men beskytte seg. Foto: Privat

  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

Maraton på Nordpolen høres ut som et kaldt løp. Lise Grønskar (31) er forberedt. Asker-jenta har kledd seg godt til å mestre opp mot 30 minusgrader og hun har lang erfaring som poloppsøker. I 2015 løp hun maraton i Antarktis og nå er det Nordpolen som står for tur.

Lørdag eller søndag får trolig journalisten og flyvertinnen meldt fra hvordan det har gått. Først da får hun tilgang til satellitt-telefon. Det er ikke bare å ringe henne lenger, når hun er kommet til Nordpolen.

Les også

Her er ekspertenes maraton-tips

Fire mil i dette klimaet er likevel noe hun og de andre 56 deltagerne fra 20 nasjoner har gledet seg til, selv om oppstarten ikke gikk som planlagt.

Lise Grønskar (31) gleder seg til sitt maratonløp nummer 14. For første gang skal hun løpe på Nordpolen. Foto: Privat

Da Aftenposten snakket med henne onsdag, var det venting på Svalbard for å fly inn til den russiske basen Barneo. Isen hadde slått sprekker flere ganger slik at flyet ikke kunne lande.— Før det hadde norske luftfartsmyndigheter trukket tilbake flytillatelsen vår, på grunn av endring av «schedule». Heldigvis kom tillatelsen veldig fort etterpå, men så kom altså dette med landingsstripen som ikke var OK, forteller Grønskar.

— Vi skulle egentlig ha dratt ut 8. april, så det er blitt mye venting. Men vi har tatt det med godt humør, sier hun.

Grønskar har allerede løpt maraton på alle de syv kontinentene, inkludert Antarktis, så hun er ingen novise. Hun er den eneste norske kvinnen som har gjort dette. Nå blir hun første norske kvinne som løper maraton på Nordpolen.

Hun er for øvrig med i en eksklusiv gjeng der man blir premiert og mottar medalje nettopp fordi man har løpt over fire mil på syv kontinenter.

Les også

Ti myter om løping du kan gi blaffen i

Må ha isbjørnvakter

"North Pole Marathon 2016" er Grønskars 14. maraton. Hun dro til Svalbard 4. april, der hun feiret 31-årsdagen sin og forberedte seg til det som skulle komme. Hun hadde aldri trodd at det skulle bli så mye venting i Longyearbyen, men er likevel optimistisk og tror at hun ville kunne benytte startnummeret.

— Vi skal løpe ei løype som er fem kilometer åtte ganger, og det er lyst der, opplyser hun.

Få kan skryta av å ha løpt på syv kontinenter, mens Lise Grønskar kan. Foto: Privat

Grønskar forteller om isbjørnvakter som passer på at det ikke skjer noe som ikke skulle skje.

Les også

For Vera Nystad (70) er ikke maraton langt nok

Hun har en bestetid fra maraton på fire timer og et kvarter. Den tiden ble imidlertid ikke godkjent i Sør Korea, da hun måtte ha løpt under fire timer. Dermed er det 4.28 fra Oslo Marathon som er den offisielle persen. Der løp hun både i 2013 og 2014. Nå vil hun videre.

— Neste løp er ultramaraton i Lofoten i juli. Det er det første 100 miles-løpet i Norge, forteller 31-åringen.

Hun har en blogg der hun holder følgerne orientert om det som skjer og du kan følge løpet på arrangørens Facebook-side.

Den nådeløse kulturministeren, Zlatan, Messi og de store avsløringene er blant temaene i denne ferske utgaven av Aftenpodden Sport. Last ned eller lytt i Itunes eller sveiv i gang på direkten her nå:

Les også

  1. Dette forslaget vekker oppsikt i Storbritannia

  2. Tar sats for bedre studenthelse

  3. Stor test av joggesko: Det enkle er blitt vitenskap

Les mer om

  1. Friidrett