Sport

Aamodt hyller Svindal etter gullet: – Han er tidenes norske idrettsutøver

Alpinlegenden bruker store ord for å beskrive Aksel Lund Svindal.

ALPINKONGE: Aksel Lund Svindal vant det etterlengtede OL-gullet i utfor i natt.
  • Erlend Nesje
    Journalist

PYEONGCHANG/OSLO: Det ble en norsk jubeldag av de sjeldne i alpinbakken i Sør-Korea i natt norsk tid. Aksel Lund Svindal tok Norge første OL-gull i utfor gjennom tidene, mens lagkamerat Kjetil Jansrud fulgte opp med sølv 12 hundredeler bak.

Alpinlegenden Kjetil André Aamodt var rask med å hylle 35-åringen Lund Svindal, som gang på gang har måttet kjempe seg tilbake fra skader i sin lange karrière.

– Jeg vil kalle ham tidenes norske idrettsutøver. Jeg synes han fortjener det nå, etter alt han har gjort. Utfor er formel 1, og han har dominert fartssiden i så mange år og kommet tilbake fra alle skadene. Det er mange gode idrettsfolk fra Norge, men i mine øyne er han kanskje den største nå, sier Aamodt, som var til stede i bakken i Pyeongchang som ekspert for TVNorge.

Les også

Norsk gull og sølv i utfor i natt: – Aksel, din råtass!

Svindal: – Toppen av kransekaken

Om hyllesten svarer Lund Svindal slik:

– Det er kult når det er han som sier det. Han er en av dem jeg konkurrerer mot sikkert. Men jeg tenker det nok er mange andre som kan kaste seg på den der. Jeg tar den med en liten klype salt. Det er nok litt eufori akkurat i dag, sier den ferske gullvinneren.

Lund Svindal var naturligvis en veldig glad mann etter å ha vunnet OL-utforen.

– Dette er litt toppen av kransekaken. Det er digg å komme tilbake å kjøre fort i verdenscupen. Men dette er mitt siste OL med overhengende sannsynlighet, sier han.

Aksel Lund Svindal setter pris på hyllesten fra Kjetil André Aamodt.

Rosen fra Aamodt stopper ikke der. Han mener også at 35-åringen sementerte sin status internasjonalt med nattens bragd.

– Det er veldig fortjent at han vinner i dag. Lund Svindal er kanskje tidenes beste utforløper med to VM-gull og ett OL-gull, i tillegg til alle verdenscupseirene, fortsetter han.

Jansrud superfornøyd med sølvet

Det ble gull til Lund Svindal, men det så likevel ut som at gullet skulle gå til Jansrud. Vinstra-kjøreren med startnummer ni ledet lenge på landsmann Svindal i sitt løp, og på et tidspunkt var han 43 hundredeler foran. Før femte mellomtid tapte han hele forspranget, og i mål var han 12 hundredeler bak Svindal.

– Jeg er superfornøyd med sølv. Det er på mange måter privilegiet i et team å kunne gjøre opp om den gjeveste medaljen.

Kjetil Jansrud var kjempefornøyd med sølvet.

Han ble spurt om det var bittert å se gullet glippe, og om han var revansjelysten før morgendagens super-G.

– Jeg er ikke skrudd sammen sånn. Man er på ingen måte skuffet, men likevel ikke helt fornøyd. Det er utelukkende en gledens dag. Men på en annen side gleder jeg meg til i morgen, sier Jansrud.

Les også

Mens du sov, flyttet Aksel Lund Svindal grensene for hva som er mulig for en nordmann

– De er bedre enn vi var

Den norske duoen levde i aller høyeste grad opp til forventningene.

– Vi har vel sett på de to gutta som favoritter. De har prestert i ti år, men det å levere som det gjelder som mest, gir meg gåsehud fra topp til tå. Begge leverer vanvittige løp og endelig tar vi utforgullet som det har vært så mye snakk om, sier Aamodt og legger til:

– De er vanvittig gode forbilder. I tillegg er de to vinnerskaller.

Aamodt vet hva han snakker om. Sammen med Lasse Kjus, var han selv en del av et superpar på 1990- og 2000-tallet. De tok tilsammen 13 OL-medaljer og 23 VM-medaljer, men han er rask med å gi dagens duo tronen som de beste.

– Vi vant en del, men de har vunnet enda mer, så de er bedre enn oss, sier Aamodt.

Han er sikker på at Lund Svindal og Jansrud begge har bidratt til den andres suksess, på samme måte som han og Kjus gjorde.

– Det er morsommere når man har det vennskapet. Det gjør at man presser hverandre, deler erfaringer og har det morsomt sammen, sier han.

Les mer om

  1. OL
  2. Alpint