Tispe med løpetid skapte trøbbel i Finnmarksløpet

Paring før mål holdt på å ødelegge for vinneren.

Petter Karlsson vant Finnmarksløpet – men det skjedde ikke uten trøbbel.
  • 100% Sport

Petter Karlsson var på vei mot en klar triumf i Finnmarksløpet i hundekjøring, men tyvparing i spannet få mil fra mål holdt på å koste svensken seieren.

Før den siste etappen hadde Karlsson en time å gå på. Da virket han å ha full kontroll, men innspurten skulle bli betraktelig mer nervepirrende enn ventet.

– Jeg har en tispe med løpetid. Da jeg kom ned på vannet i medvind, ble alle hannhundene gale. Da måtte jeg flytte om på hundene og plutselig var det en tyvparing, forklarte Karlsson til NRK.

Les også

Ulsom sørget for første norske seier i Iditarod på 13 år

Her jubler Petter Karlsson for seier i Finnmarksløpet.

Episoden skjedde med litt over 40 kilometer igjen til målstreken i Alta. To av hundene hans ble stående fast i hverandre på vannet Joatka som følge av paringen.

– Hannhunden som paret klarer normalt ikke pare seg med tispene, men i dag klarte han det. Dette var hans første gang, forklarte Karlsson.

Petter Karlsson (til venstre) vant foran Birgitte Næss.

Den uventende vendingen gjorde at Birgitte Næss meldte seg på i seierskampen. Etter en time kom Næss på vannet der Karlsson og hundene sto fast. De siste milene byttet de på å lede Finnmarksløpet, men til slutt klarte Karlsson å ta seieren likevel.

– Hvis en tispe i spannet har løpetid, så er det alltid en risiko for at en av hannhundene prøver seg. Hundekjøreren gjør en del tiltak for å hindre tyvparringen, det gjør nemlig at spannet blir stående i ro og taper relativt mye tid. Hundene sitter nemlig fast i hverandre under og etter tyvparringen og det kan ta en halv time å få de løs fra hverandre, forklarer mediekontakt Morten Broks.

Næss ble norgesmester med sin annenplass.

– Dette var slitsomt. Jeg tenkte at dette vinner Birgitte Næss. En seier er seier, men når det skjedde på denne måten, så ja …, sa Karlsson til NRK.

(©NTB/Aftenposten)