Sport

Før var det iskaldt mellom rivalene. Nå har Lorentzen fått et bedre forhold til sin fremste konkurrent.

– Vi skal ikke dømme enkeltpersonene i det russiske systemet for hardt, mener Håvard Holmefjord Lorentzen.

MÅ IKKE VINNE ENKELTLØP: – Det som er kult med en slik sprinthelg er at du må være vanvittig stabil over fire løp. Da vinner du til slutt, sier Håvard Holmefjord Lorentzen. Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

 • Øystein Vik

Heerenveen: Fattige syv hundredeler skiller mellom Pavel Kulizjnikov på førsteplass og Håvard Holmefjord Lorentzen på andreplass etter sprint-VMs første dag i Heerenveen.

Nå er det duket for en skikkelig duell mellom den ledende russeren og nordmannen foran et fullsatt Thialf søndag ettermiddag.

– Slik det ser ut nå er det en gullduell mellom Pavel og meg, konstaterer Lorentzen.

 • FÅ ALT FRA SPRINT-VM HER: Følg Lorentzen direkte

RIVALER: Til høyre i bildet står Pavel Kulizjnikov og Håvard Holmefjord Lorentzen sammen. Vinneren på 500-meteren Tatsuya Shinhama er i midten og Kai Verbij står til venstre. Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Dopingtatt to ganger

De to har en lang historie sammen. Helt tilbake i 2012 ble Lorentzen snytt for gull av Kulizjnikov, da russeren slo fyllingsdølen på 1000-meter i junior-VM. I etterkant av VM testet Kulizjnikov positivt for doping og Lorentzen måtte få gullet tilsendt i posten.

Da Kulizjnikov kom tilbake fra dopingdommen i 2014, mislikte Lorentzen det kraftig.

– Det synes jeg egentlig ikke noe om i det hele tatt. Det er jo bevist at man har en langtidseffekt av å dope seg, så to års utestengelse fra sporten er for mildt. Spør du meg, burde han vært utestengt for livet, sa Lorentzen for fem år siden.

Siden har de to kjempet mange kamper. Men da Lorentzen vant OL-gull i fjor, slapp han å møte Kulizjnikov. Russerne fikk ikke være med på grunn av den systematiske dopingen landet i øst hadde drevet på med. Kulizjnikov hadde også en tilleggssak hengende over seg. I 2016 testet han positivt for meldonium i likhet med flere andre russere, noe som i utgangspunktet skulle stengt ham ute på livstid, men dommen ble opphevet.

Lorentzen likte dårlig at rivalen kom tilbake for andre gang.

Les også

Taper kampen om vinterseerne: Nesten tre ganger flere nordmenn ser langrenn enn skøyter

SER FORBEDRINGSMULIGHETER: – De første 200 meterne på 500-meteren kunne vært raskere, og førsterunden på 1000-meteren kunne også vært raskere. Jeg vet jeg kan gå raskere på begge løp, sier Håvard Holmefjord Lorentzen. Foto: Peter Dejong, TT Nyhetsbyrån

– Vi smiler til hverandre

Men da BT møtte dem begge rett etter sprint-VMs første dag var fullført i Heerenveen, viste det seg at de har normalisert forholdet.

– Vi har et normalt forhold. Vi hilser på hverandre. I fortiden var det noen som ikke likte meg etter alle skandalene, men nå er alt fint, sier Kulizjnikov til BT gjennom sin russiske tolk.

Skøyteløperen selv snakker ikke engelsk, og det gjør at han og Lorentzen har få samtaler.

– Vi smiler til hverandre og sier hei, sier Lorentzen.

Før han legger til:

– Pavel virker som en veldig grei kar. De tingene som har skjedd oppigjennom er det nok ikke han som har valgt selv å ta del i. Det er systemet. Jeg tror ikke vi skal gå for hardt på individene når vi snakker om Russland, sier Lorentzen.

SKUFFET: Kai Verbij var langt nede etter at sprint-VM ble ødelagt av en vekslingstabbe. Foto: Peter Dejong, TT Nyhetsbyrån

Verbij forsvant fra gullkampen

Før sprint-VM trodde de fleste at gullet ville stå mellom Kai Verbij (Nederland), Lorentzen og Kulizjnikov. Men etter at Verbij tabbet seg ut i vekslingen i parløp med Kulizjnikov, er han i praksis ute av konkurransen. Nederlenderen gikk likt med russeren, men siden han var i indre bane, måtte han vike og tapte mye fart like før mål.

– Shit happens. Jeg kommer nok ikke på pallen nå, sier Verbij.

Kulizjnikov gleder seg over å konkurrere med Lorentzen nå sprint-VM, selv om Kjeld Nuis (på tredjeplass) er hans favorittmotstander.

– Jeg er enig i at det står mellom meg og Lorentzen. Jeg trener og går på skøyter for å oppleve de vakre duellene, sier russeren.

Lorentzen ser det på samme måte.

– Det er som når du ser Barcelona mot Real Madrid på TV. Det er da det er gøyest. Når det står mye på spill.

– Gikk ikke fantastisk

Det gjør det i Thialf søndag. Da skal løperne gå én 500-meter og én 1000-meter, akkurat som de gjorde lørdag. Bestemann etter fire løp vinner.

– Håvard gikk to gode løp, men ingen fantastiske. Han må gjøre noen små forbedringer, da kan han vinne, sier trener Jeremy Wotherspoon.

Lorentzen tror han må vinne tid på sin russiske konkurrent på 500-meteren, slik at han har noe å gå på før 1000-meteren til slutt.

– Jeg må helst ha et tidel eller noe. Pavel er vanvittig sterk der, sier Lorentzen.

Les mer om

 1. Skøyter
 2. Håvard Lorentzen

Flere artikler

 1. SPORT
  Publisert:

  De har ingen svar på hvorfor Lorentzen ikke lenger er verdens raskeste

 2. SPORT
  Publisert:

  Lorentzen reiser til USA for å jakte verdensrekordfart

 3. SPORT
  Publisert:

  OL-vinneren tar et oppgjør med seg selv

 4. SPORT
  Publisert:

  En slipetabbe ødela for Lorentzen tidligere i sesongen. Nå har bergenseren tro på VM-gull igjen.

 5. SPORT
  Publisert:

  Det utrolige rekordløpet fikk TV-ekspert til å måpe: – Beste jeg har sett i hele livet mitt

 6. SPORT
  Publisert:

  Bitter VM-avslutning for Lorentzen