Sport

Belgiske Bakelants stakk fra og vant

Stor overraskelse på etappen tvers over Korsika.

OVERRASKET ALLE: Jan Bakelants triumferte i Ajaccio.
 • Reidar Løfaldli
 • Jan-erik Larsen
 • Odd Inge Aas
  Journalist
VAKKERT LANDSKAP: Hovedfeltet under dagens etappe.

AJACCIO: Etter 156 kilometer fra Bastia til Ajaccio, tvers over Korsika, var det overraskende belgiske Jan Bakelants som tok etappeseieren på dagens etappe i Tour de France.

Seks løpere stakk av fra hovedfeltet noen kilometer før mål. Da Bakelants, som var en del av bruddet, også stakk fra de fem andre like før mål, holdt det overraskende helt inn for RadioShack-rytteren.

— Jeg måtte vente i fem år, men nå har jeg vunnet en etappe i Tour de France, jublet en rørt Bakelants i TV-intervjuet etter målgang.

Bakelants overtar dermed den gule ledertrøyen foran tredje etappe, som også går på Korsika, mandag.

Edvald voktet Froome

Edvald Boasson Hagen lå godt fremme i hovedfeltet, men nådde ikke frem i spurten. Nordmannen kom inn som nummer fem på etappen.

- Det viktigste i dag var å passe på Froome, og det gikk jo bra, sa Boasson Hagen til aftenposten.no.

En av rittets store favoritter, Boasson Hagens lagkamerat Chris Froome, prøvde å rykke fra noen kilometer før mål, men slapp seg like etter ned igjen.

— Froome stakk litt fra de andre, men det var bare for å slippe å havne i trøbbel i utforkjøringen. Det var en del av planen, sa Boasson Hagen.

- Det var kaotisk, jeg håper det blir bedre utover uka, mente Sky-rytteren.

Startet i grønt

Alexander Kristoff syklet i den grønne trøyen, etter å ha blitt nummer to på gårsdagens åpningsetappe, bak tyske Marcel Kittel. Det skulle bli en tung ferd for de to beste fra lørdag. Kristoff falt etterhvert av fra hovedfeltet, og kom i mål omlag 17 minutter bak vinneren.

- Det var kjempekult å sykle i grønt, en opplevelse for livet, sa Kristoff til aftenbladet.no.

— Det ble for hardt kjør, jeg håpet at det skulle gå litt roligere. Jeg hadde ikke sjanse til å henge med over toppene. Nå er jeg er spent på hvordan beina er foran morgendagen, sa Katjusja-rytteren.

Tidlig brudd igjen

Akkurat som på første etappe, gikk et brudd veldig tidlig også søndag. Fire løpere stakk fra hovedfeltet, og på etappens innlagte spurt gikk Lars Boom opp og vant. De fire holdt seg foran lenge, og nederlandske Boom, som sykler for Belkin-laget, vant også den første kategoriserte stigningen.

Etter dette, med drøye 70 kilometer igjen til målgang, begynte hovedfeltet for alvor å ta innpå utbryterne, og tredjekategori-stigningen opp til Col de la Serra viste seg å være knallhard. Blel Kadri fra AG2R kom først over mål her, mens flere og flere løpere falt av, blant annet Mark Cavendish.

Kristoff falt av

Opp mot Col de Vizzavona, som var etappens eneste andrekategori-stigning, viste det seg at Alexander Kristoff hadde tydelige vansker med å henge på feltet. Pierre Roland fra Europcars var først over linjen.

Lars Petter Nordhaug og Edvald Boasson Hagen lå greit plassert med snaue 50 kilometer igjen. Lørdagens etappevinner Kittel var en av dem som ble helt hektet av, og det ble etterhvert klart at vi kom til å få en ny mann i gul trøye på mandagens etappe.

Flere rykk inn mot mål

Inn mot etappens siste tredjekategori-stigning på Cõte du Salario lå hovedfeltet samlet, og etterhvert stoppet man nesten helt opp. En av rittets store forhåndsfavoritter, Chris Froome, stakk etterhvert fra sammen med Europcars Cyril Gautier. Gautier fikk to klatrepoeng, mens Froome tok ett. Begge løperne ble tatt inn igjen, før et brudd på seks løpere stakk av inn mot mål.

Der var RadioShacks Jan Bakelants altså sterkest og vant. 27-åringen kunne juble for sin første etappeseier i Tour de France noensinne.

Les også

 1. Martin besvimte flere ganger i går, sykler videre i dag

 2. Kaggestad: - Kast Spania ut av OL!

Les mer om

 1. Tour de France
 2. Edvald Boasson-Hagen
 3. Alexander Kristoff
 4. Lars Petter Nordhaug