Da tyven slo til, fikk VM-håpet brukt sitt store talent: – De hadde aldri sett noen løpe så fort

Amalie Iuel (23) forteller om flyplassdrama.

Amalie Iuel er på plass i London. Hun løper sin første konkurranse i VM søndag formiddag.
  • Erlend Nesje

LONDON: – Jeg er kanskje tøff i hodet. Jeg liker fart og spenning, sier hekkeløperen før VM-starten på Olympic Stadium i London.

For én måned siden var 23-åringen fast på å løpe én distanse i VM: 400 meter hekk.

Men ettersom hun også er kvalifisert for 400 meter flatt, bestemte Iuel seg for også i gi den øvelsen en sjanse i VM.

Det kan bety et meget tøft konkurranseprogram i VM. Men friidrettsutøveren som ble født i Danmark, vokste opp på Bekkestua i Bærum, og totalt har bodd i syv land, er ikke spesielt skvetten.

Snarere tvert imot. Amalie Iuel er uredd og elsker spenning.

Drama på flyplassen

Som da hun løp etter en tyv og la ham i bakken på vei hjem til juleferie i Norge desember 2015.

Under studietiden i Los Angeles trente Iuel mye med vektvest. Hun ville ha med seg vektvesten hjem på juleferie. Da måtte hun også ta med seg sandposene som ble brukt i vesten.

Det skapte store problemer for henne under mellomlanding på JFK-flyplassen i New York.

– Jeg la sandposene i håndbagasjen. Det burde jeg kanskje ikke gjort. Da håndbagasjen ble scannet i sikkerhetskontrollen, trodde vaktene at det var sprengstoff. Så jeg ble stoppet og tatt med på bakrommet.

Iuel forklarte situasjonen om sandposene, men så samtidig i sidesynet at PC-en lå igjen på rullebåndet. Hekkeløperen ba innstendig om å få hentet den. Men vaktene sa «no!». De ville vite mer om det de fortsatt trodde var sprengstoff.

Da grep en tyv sjansen, stjal PC-en og løp av gårde. Amalie Iuel fulgte fortsatt med i sidesynet og skvatt til da tyven stakk av gårde.

– Da han løp ned terminalen med min PC mellom hendene, ga jeg blaffen i vaktene. Jeg løp etter tyven.

Les også

Norge avviste Amalie (23) gang på gang: - Var én time fra å gi opp norsk statsborgerskap.

Amalie Iuel på treningsbanen utenfor Olympic Stadium i London.

– Tenkte ikke helt klart

Situasjonen var omtrent sånn: En tyv løp i vill fart ned terminalen på en av verdens største flyplasser. Rundt 50 meter bak ham kom en norsk friidrettsutøver. Og bak henne igjen to veltrente vakter som brølte: «Stop that girl!».

– Jeg taklet tyven og dro ham ned i gulvet. Da vaktene kom ropte jeg: «Han har PC-en min!». Da skjønte de at noe hadde skjedd. Da var det i stedet tyven som ble tatt med på bakrommet, ler Iuel i dag.

Hun fikk forklart situasjonen med sandposene. Iuel forteller at vaktene sa de aldri hadde sett noen løpe så fort. Uansett kunne hun nå reise hjem til Norge med alle sine eiendeler.

– Det er ikke så mange som ville gjort tilsvarende?

– Ja, jeg tenkte jo ikke helt klart. Jeg burde egentlig ikke gjort det. Det kunne vært farlig. Og det så jo heller ikke bra ut, at jeg bare beina av gårde fra sikkerhetsvaktene.

– Tar du vanligvis så dristige avgjørelser?

– Ja, jeg er nok litt eksplosiv. Jeg er impulsiv og hissig noen ganger. Du skal ikke kødde med meg!

– Med sånn psyke bør det ikke være noe problem å løpe foran noen titusener her i London?

– Jeg tror man er avhengig av ganske sterk psyke for å holde på med dette. Det er ikke lett å prestere under press. I hvert fall ikke i den øvelsen vi driver med. Det er hardt både mentalt og fysisk. Jeg tror det henger litt sammen. Jeg er glad i adrenalinkick. Jeg får kick av ekstremsport, sier Iuel, som også har hoppet i strikk og fallskjerm.

Les også

Iført olabukse løp Karsten Warholm (7) inn til sin aller første gullmedalje. Nå kan det bli VM-medalje.

Har råd til å feile i VM

23-åringen har satt norsk rekord både på 400 meter og 400 meter hell i 2017. I april ble hun kåret til Europas beste kvinnelige friidrettsutøver av Det europeiske friidrettsforbundet.

Men Amalie Iuel vet det fortsatt er en vei opp helt til de beste i verden. Hun ber om mer tid, og har OL i 2020 som det store målet.

Da skal hun kjempe med de aller beste.

– I 2020 skal jeg konsentrere meg om bare én øvelse. Men nå har jeg råd til å gjøre det. Jeg kan prøve og feile. For en måned siden tenkte jeg: Hvorfor ikke prøve to distanser i VM? Det er nå jeg har muligheten til det. Jeg får god erfaring av dette, mener Iuel, og iler til med å melde:

– Jeg ville ikke oppfordret Karsten (Warholm) til å gjøre det. Fordi han har så store sjanser til å komme til finalen og gjøre det bra der.

Amalie Iuel skal i aksjon med innledende heat på 400 meter søndag formiddag. Mandag kveld løper 23-åringen 400 meter hekk. Og halvannen time er det semifinale på 400 meter, dersom Iuel går videre fra det innledende heatet.