Sport

Tennisbragd av Casper Ruud – klar for Australian Open

19-åringen klarte det ingen norsk herrespiller har gjort siden 2001.

Casper Ruud slo amerikanske Ernest Escobedo i siste kvalifiseringsrunde, og er klar for Australian Open. Foto: Felipe Dana / TT / NTB Scanpix

Casper Ruud – Ernest Escobedo 6–2, 6–7 (2–7), 6–1

Casper Ruud viste imponerende spill og sikret seg plass i hovedrunden i Australian Open etter 6-2, 6–7 (2-7), 6–1 mot Ernesto Escobedo. Søndag morgen ble det klart at motstanderen i 1. runde er franske Quentin Halys, som er rangert som nummer 132 i verden.

Det er fem plasser over nordmannen.

På stillingen 1–1 i sett åpnet Ruud med et sterkt servegame før han brøt Escobedo på første forsøk. Det fulgte han opp med å holde sin egen serve, og 3–0 var et svært godt utgangspunkt i det avgjørende settet. I det fjerde gamet hadde Ruud fire breakballer, og på det fjerde forsøket lyktes han. Og da kom det første brølet fra unggutten, som begynte å nærme seg seier med 4–0 i det siste settet.

Escobedo holdt serven sin én gang før Ruud sikret seieren med 6–1.

– Det var sykt deilig, sier han til NTB.

– Iallfall etter at jeg tapte det jevne andresettet. Men jeg nullstilte meg, og da jeg gikk opp til 5-0, setter man spikeren i kisten. Dette var digg, la han til.

Det var tydelig hvem som var publikumsfavoritten i kvalifiseringsfinalen – Ruud høstet applaus for nesten hvert poeng han tok natt til søndag.

– Det blir kult å spille i morgen eller tirsdag. Det blir min største kamp i karrièren så langt, sa Ruud.

Les også

Ruud til kvalifiseringsfinale etter at kampen ble stoppet tre ganger

Sterk åpning

Åpningen på kampen var helt ulik de to foregående i Melbourne Park. Ruud brøt amerikanske Escobedo to ganger og holdt sin egen serve. I det fjerde gamet ble det deuce åtte ganger, men Ruud reddet til slutt inn gamet. Deretter holdt begge serven sin ut settet, som betød at Casper vant det første settet 6–2.

Gode server og en solid forehand fikk den noe mer kraftigere Escobedo til å løpe, som ikke er 21-åringens styrke.

– Det er litt vind som har gjort det vanskelig. Han har ikke spilt superbra bakfra, men Casper har servet bra. Han har slitt litt i egne games, og Escobedo spilte veldig aggressivt. Det var vanskelig å få rytmen, sa pappa Christian Ruud til NTB etter det første settet.

Les også

Team Nadal var nysgjerrig på Casper Ruud. En middag – og nå er de treningskamerater.

Jevnere

I det andre settet ble Ruud brutt for første gang og lå under 1–4. Escobedo spilte seg opp utover i settet i vinden på bane 12 i Melbourne Park. På 2–4 maktet Ruud igjen å bryte Escobedo. Underveis i gamet var nordmannen heldig og traff nettet før den spratt like over på Escobedos banehalvdel. Escobedo måtte ta til takke med en advarsel for å slå ballen 50–60 meter ut av arenaen. Begge holdt deretter serven sin til 6-6, og et tiebreak måtte til.

Ruud kom under 1–6 og var tydelig frustrert. Pappa Ruud kom med oppløftende ord fra sidelinjen, men 19-åringen tapte også det siste poenget før sidebytte. Escobedo vant til slutt tiebreaket 7-2, men Ruud hevet seg i det avgjørende settet og sikret seg billetten til hovedturneringen.

2001

Sist gang en mannlig spiller fra Norge deltok i en Grand Slam-turnering (Australian Open, French Open, Wimbledon og US Open) var i 2001. Da var det til gjengjeld to: Jan Frode Andersen og Christian Ruud. Førstnevnte tok seg til andre runde, mens pappa Ruud røk ut i første runde.

Ruud tok seg til kvalifiseringsfinalen i Australian Open i fjor også. Da røk han til slutt mot den amerikanske servekanonen Reilly Opelka. Nå har 19-åringens imponerende spill tatt ham til hovedrunden. Den blir spilt mandag eller tirsdag.

Søndag morgen norsk tid ble det klart at Quentin Halys blir første hinder for Casper Ruud i hovedrunden av Australian Open. Franskmannen er fem plasser over Ruud på verdensrankingen.

– Det er en ok trekning, men han er slagbar. Han har en god serve og en ganske god backhand, sier pappa og trener Christian Ruud til NTB.

Kampen blir spilt i løpet av ettermiddagen i Melbourne lokal tid. Selv er Ruud rangert som den 137. beste spilleren i verden.

– Jeg føler jeg er matchsterk for tiden og har spilt mange gode kamper. Jeg har vært best på viktige baller. I avgjørende sett har jeg vært sterk til tider. Det hjelper å ha selvtillit og være i fysisk bra form, sa 19-åringen søndag.

(©NTB)

Les mer om

  1. Australian Open
  2. Tennis
  3. Casper Ruud