Marerittstart på EM: Norge gikk på overraskende tap

Tyskland ble for sterke i EM-åpningen.

  • Reidar Løfaldli
  • Se de dramatiske sluttminuttene i videovinduet over.

NORGE - TYSKLAND 32–33

Norge er regjerende europamester i håndball, men i åpningskampen mot Tyskland i franske Brest lørdag ble det ingen suksess.

I en svært målrik kamp med høyt tempo og mye svakt forsvarsspill holdt Tyskland imponerende følge og vant med ett mål til slutt. Tyskerne gjentok dermed suksessen fra 2011-VM da de slo Norge i åpningskampen.

– Vi er rufsete og må finne ut av hvorfor vi ikke var ordentlig med, sier trener Thorir Hergeirsson i TV3-studio etter kampen.

OVERRASKET: Det lyktes ikke for Norge mot Tyskland. Her er det Sanna Solberg som fortviler. Emilie Hegh Arntzen og Veronica Kristiansen til venstre.

Landslagssjefen mente det var en rar kamp fra Norges side.

– Jeg sitter med en følelse av at det er vi som kommer med alle overraskelsene i feil retning, og følte at vi hadde mye mer å gå på, sier han.

Han peker på Norges hovedproblem i åpningskampen.

– Vi slipper inn mange mål, 33 baklengs er mye. De scorer 10 eller 11 mål i kontra, og i veldig mange av tilfellene har vi alle mann på plass bakerst. Fremover på banen er det blandet, sier landslagssjefen.

TAPTE: Landslagssjef Thorir Hergeirsson så sitt lag slippe inn hele 33 mål mot Tyskland.

– Å slippe inn 33 mål funker dårlig, konkluderte Stine Bredal Oftedal overfor TV3.

Veteran Heidi Løke var nådeløs etter kampen.

– Vi henger ikke sammen i forsvar. Det er altfor dårlig å slippe inn 33 mål. De vinner løpskampen, og vi blir kontret i senk. Vi er altfor dårlige til å løpe hjem, sier hun til TV3.

Løke ville ikke skylde på nerver foran åpningskampen.

– Vi vet at vi kan bedre enn dette, og jeg blir ikke bekymret. Vi har tapt åpningskamper før og kommet sterkt tilbake, sier 35-åringen.

IKKE BEKYMRET: Heidi Løke kom med sterk kritikk av eget lag etter åpningstapet mot Tyskland.

Svake bakover

Tyskland scoret først i Brest, men Norge repliserte raskt, og gikk opp i ledelsen for første gang da Stine Bredal Oftedal satte inn 4–3.

Lagene fulgte hverandre i midtperioden av omgangen, men etter at Emilie Hegh Arntzen satte inn to kjappe scoringer så Norge ut til å dra fra.

Det skjedde ikke. Tyskerne holdt følge. Etter at en god Heidi Løke scoret første omgangs siste mål gikk lagene til pause med norsk 16–15-ledelse.

– Vi må opp et hakk i andre omgang, sa ekspert og tidligere landslagsgigant Karoline Dyhre Breivang i pausesendingen på TV3.

Tyskland holdt følge

Det høye tempoet fra første omgang fortsatte etter hvilen, og på 23–23 tok Thorir Hergeirsson nok en timeout.

Umiddelbart så det ikke ut til å hjelpe. Etter 40 minutters spill tok Tyskland ledelsen for første gang siden åpningsminuttene, og økte til 25–23 like etter.

– Vi må gjøre noe med midtforsvaret vårt, sa TV3-ekspert Geir Oustorp midtveis i omgangen.

Norge fortsatte den gode scoringsformen fremover på banen, men bakover var det like lekk.

Tyskland beholdt sin ledelse helt til Veronica Kristiansen utlignet til 29–29 med sju minutter igjen, men da Silje Solberg vartet opp med en strafferedning på 30–30 fem minutter før slutt så det endelig ut til å gå Norges vei.

GOD: Silje Solberg hadde over 40 i redningsprosent før pause mot Tyskland, men det hjalp ikke for Norge.

Tyskerne nektet imidlertid å gi seg, og selv om mesterskapsdebutant Henny Reistad utlignet til 32–32 på et susende langskudd, hjalp det ikke.

Emily Bölk satte Tysklands 33. mål et snaut halvminutt før slutt, og Thorir Hergeirsson tok sin siste timeout. Skulle Norge klare uavgjort?

Svaret var nei. Marit Røsberg Jacobsen fikk Norges siste mulighet fra høyrekanten, men bommet, og Tyskland tok seieren.

Ny kamp mandag

Norge fortsetter gruppespillet mot Tsjekkia mandag kveld, og møter Romania onsdag. De tre beste lagene fra gruppen går videre til mellomspillet.

– Det er godt å ha god tid til neste kamp. Vi trenger tiden. Vi må finne ut hva vi tar med oss videre, sa Hergeirsson.

Man tar med seg poengene fra gruppespillet videre til mellomspillet, så alle kamper er viktige i jakten på en semifinaleplass.