Japaneren herjer i hoppbakken – nå avslører han sitt norske forbilde

Ryoyu Kobayashi tok sin andre hoppukeseier i nyttårshopprennet. Han har hentet inspirasjon fra Daniel-André Tande.

Jippi! Her går det unna for skiverdenens vinnermaskin, Ryoyu Kobayashi.
  • Mette Bugge

GARMISCH-PARTENKIRCHEN: Ryoyu Kobayashi leverer så det holder i massevis, halvveis ute i sesongens hoppuke. Han tok sin andre seier av to mulige, og sin sjette i verdenscupen denne sesongen.

Les også

Japansk seier på skuffende norsk hoppuke-dag

På motsatt ende av skalaen sliter Daniel-André Tande, regjerende olympisk mester for lag, og regjerende verdensmester i skiflyvning.

Han som vant nettopp her for to år siden, var aldri med og preget dette populære rennet 1. nyttårsdag. 24-åringen klarte ikke engang å kvalifisere seg for finaleomgangen og ble dermed nummer 34. Norges beste, Halvor Egner Granerud og Andreas Stjernen, endte på 9. og 10. plass.

– Hoppuka er kjørt sammenlagt, sier landslagstrener Alexander Stöckl, som på ingen måte har gitt opp. Han har tro på at Stjernen kan komme på pallen sammenlagt. Trønderen ligger på fjerdeplass sammenlagt.

Kobayashi, derimot, er det lite å få gjort noe med, ser det ut som. Og det artige er at den unge japaneren fremhever Tande som en han ser opp til.

– Da jeg tidligere så ham hoppe, blant annet 140 meter i Engelberg, ble jeg så inspirert. Han er så offensiv, forklarer 22-åringen.

Han fremhever Kongsberg-hopperen som et av sine forbilder.

Les også

Japan har fått verdenseneren i hopp. Med hjelp av en nordmann

Liker det han hører

For Tande er det en oppmuntring at verdenseneren har oppdaget ham.

– Jeg synes det er enormt stort at jeg i min korte karriere har hatt slik innflytelse på en jeg konkurrerer mot. Hoppingen hans ser enkelt og greit lekkert ut. Det er offensiv og tøff hopping, og det er vel kanskje det han har sett på hos meg, sier Tande, vel vitende om at denne sesongen ikke er blitt noen opptur.

Tande lå i sykesengen på Rikshospitalet i ti dager for et drøyt halvt år siden, med en sjelden sykdom som blant annet ga byller i munnen. Det var alvorlig. Sakte har han kommet seg tilbake i verdenscupen. Han håpet å få til mer etter en treningsperiode hjemme, da lagkameratene konkurrerte internasjonalt. Men det tar tid.

– Jeg ligger halvannen til to måneder etter de andre, sier 24-åringen, som vet hva han er ute etter:

– Jeg håper bare at jeg skal klare å hoppe like rått som Kobayashi, slik at vi kan kjempe i toppen sammen. Så nå er det vel min tur til å studere ham.

Kobayashi ønsker selv å være et forbilde, ikke minst for unge mennesker i hjemlandet.

– Jeg vil vise at alt er mulig, forklarer unggutten.

Ryoyu Kobayashi forteller at han har latt seg inspirere av å se Daniel-André Tande (bildet) hoppe.
Les også

Stjernen fant frem gullskiene – leverte sitt beste resultat i «marerittbakken»

Kan vinne Hoppuka

Skulle han vinne hele Hoppuka sammenlagt, vil det være 21 år siden forrige gang en japaner, Kazuyoshi Funaki, gjorde det.

Veteranen Noriaki Kasai (46) har aldri klart det, og kvalifiserte seg heller ikke til nyttårshopprennet. Nå er han, selv om han fortsatt er aktiv, blitt en viktig støttespiller for den langt yngre landsmannen.

De to er er på landslaget, der nordmannen Stian André Skinnes er hjelpetrener.

– Det er godt å ha Skinnes i ryggen, akkurat som alle de andre gode støttespillerne jeg har, sier Kobayashi til Aftenposten via tolken Markus Neitzel.

Kobayashi leverte to hopp på 136,6 og 133 meter på årets første dag. Tyskerne på arenaen kom i ekstase da Markus Eisenbichler endte på 2. plass. Er det noe hjemmepublikum er sugne på, er det en tysk utøver som er helt der oppe. Polske Dawid Kubacki har vært stabil denne sesongen, og endte på tredjeplass i rennet.

Så glad blir en japaner som vinner det andre rennet i Hoppuka på rad – Ryoyu Kobayashi.

– Leker med de andre

NRK-ekspert Anders Jacobsen, som selv har erfaring med å vinne nyttårshopprennet to ganger, er imponert over japaneren.

– Det ser ut som om Kobayashi leker med de andre, til tider. Han hopper optimalt, og har en dyp nok sittestilling uten at det blir for vanskelig å tråkke ut fra hoppkanten. Han kommer raskt ut i posisjon, og skiene kommer likt ut hver gang, sier Jacobsen.

Han ser at japaneren har enorm selvtillit, noe som er helt nødvendig for å lykkes.
– Det går ikke an å få nok selvtillit i skihopping. Grunnen til det er at du skal ut i 90 km i timen med hodet først, sier Jacobsen.

Må bare se fremover

Landslagstrener Alexander Stöckl graver seg ikke ned selv om resultatene i Garmisch-Partenkirchen er tangering av det dårligste norske hoppere har oppnådd under ham.

– Det er et bilde på sesongen slik den har startet, sier østerrikeren, som foreløpig bare har Johann André Forfang på pallen i vinter. Han har riktignok 1. og 2. plass, men i dette rennet ble han bare nummer 22. Det oppløftende var finalehoppet, som ga 136 meter.

– Vi drar til Innsbruck onsdag, og fortsetter jobbingen. Jeg vet av erfaring at ting kan snu fort, forteller Stöckl.

Onsdag er det fridag i Hoppuka. Torsdag kvalifisering i Bergiselbakken. Renn fredag, før helgens siste etappe i Bischofshofen.

Et lyspunkt for landslagstrener Alexander Stöckl var Halvor Egner Granerud, som endte på 9. plass.