Sport

«De tror Colombia er et land langt ute i jungelen»

Nairo Quintana er ikke som alle andre Tour de France-stjerner.

Nairo Quintana (bildet) har vunnet Italia Rundt og Lucho Herrera har vunnet Spania Rundt. Men ingen colombianer har gått helt til topps i Frankrike Rundt..
  • Espen Hansen
    Aftenposten

«Hvor er Quintana?» spurte Vincenzo Nibali under etapperittet Critérium du Dauphiné tidligere i sommer.

Vincenzo Nibalis kommentar "hvor er Quintana?" har skapt reaksjoner. Her jubler italieneren over sammenlagtseieren i fjorårets Tour de France.

Spørsmålet fra italieneren, som vant Tour de France i fjor, gjorde Quintana opprørt, for han oppfattet det akkurat som de fleste andre: en hentydning til det faktum at colombianeren helt siden starten av mai hadde holdt seg hjemme. På trygg avstand fra europeiske dopingjegere.På fredagens pressekonferanse prøvde Nibali å tone ned sin uttalelse ved å si at det ikke var vondt ment.

Blir testet hjemme

Fredag gjorde Quintana det klart at Nibalis utspill provoserte.

— Når de andre reiser på treningsleir til Tenerife, reiser jeg hjem til kone og barn. Slapp av, jeg blir kontrollert der også. I år har det vært mer enn fem ganger, jeg er ikke helt sikker på tallet, sa han på fredagens pressekonferanse.

Også tidligere har han vært konfrontert med påstått sjuskete dopingprøver i hjemlandet:

— Mange snakker som om Colombia skulle være et land midt i jungelen, langt fra alt og alle, sa han nylig til nettstedet cyclingnews.

Les også

Tour de France-favorittene: De fantastiske fire

Der benyttet han også sjansen til å avlive nok en «europeisk» myte:

— Jeg blir ofte portrettert som å komme fra en lutfattig familie. Det er tull. Familien min er ikke rik, men den er heller ikke fattig.

Den stereotype historien om fattiggutten, som fikk sin første sykkel som 15-åring, har passet godt inn i byggingen av heltestatus. Men den er altså ikke helt sann. Den har vært tøyd så langt at hovedpersonen selv fikk nok.

Startet sent

Han startet riktignok ganske sent med konkurransesykling, men det er han slett ikke alene om. Med de naturlige fordelene det gir å ha vokst opp på nesten 3000 meters høyde, gjorde han seg umiddelbart bemerket da han dukket opp på den europeiske scenen.

I 2010 vant han Tour de l’Avenir, ungdommens Tour de France, bl.a. fordi han knuste konkurrentene på en 13,5 kilometer lang tempoetappe.

Og der kan vi kanskje skrape litt i nok en myte: at colombianere generelt og Quintana spesielt ikke er noe glad i å sykle alene mot klokken. Det er også bare en halv sannhet. Men det taler likevel til hans fordel at dagens åpningsetappe, som er den eneste han må klare uten hjelp av sine lagkamerater, er kort, bare 13,8 kilometer.

Noen ser problemer for ham allerede på den fjerde etappen, den som iblandet sine 223 km har 13,3 kilometer med brostein.

Lette klatrere og brostein hører vanligvis ikke sammen. Men Quintana har øvd og viste under to vårklassikere på brostein at han takler også dette underlaget godt.

Les også

Froome: - Mer sulten på Tour-suksess enn noensinne

Kaggestad om Quintanas fordel

TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad mener Quintana har en klar fordel sammenlignet med andre.

— Jeg er overbevist om at det å bo i høyden er til hjelp for Nairo Quintana, sier Kaggestad til Aftenposten.

TV 2-profilen Johan Kaggestad mener det å bo i høyden er til stor hjelp for Quintana.

— Vi vet jo at høydetrening gir effekt. Det øker andelen av røde blodlegemer, og det er de røde blodlegemene som transporterer oksygen ut til de arbeidende musklene. Jo større andel røde blodlegemer, jo bedre hjelp får muskulaturen. Og jo lenger man bor, jo bedre er det, understreker Kaggestad og forteller om da han var trener for løperesset Ingrid Kristiansen:- Vi hadde et interessant tilfelle da Ingrid dro til Boulder (Colorado) fordi hennes mann skulle studere der. Da fant vi ut at det kunne være fint for henne å trene der, fra 1800 og opp til 3000 meter. Ingrid lå der et halvt år før Boston Maraton, og da løp hun det beste maratonløpet hun har løpt noensinne. Ikke tidsmessig, men prestasjonsmessig, fordi det var helt fryktelige forhold i Boston. Tiden hennes (2.24) ville gitt henne en noen og tyvendeplass i herreklassen. Hun slo alle de skandinaviske løperne som var der for å kvalifisere seg til VM på maraton fra menn. Hun har aldri vært så sprek noensinne, påpeker Kaggestad.

Kontroversiell seier

Det er når vi kommer til den andre og tredje uken feltet beveger seg inn i topografi som virkelig passer Quintana. Det er syv ordentlige fjelletapper i år, og fem av dem har mål på en topp. Det er når det blir som brattest og høyest at han skal slå til.

Han er ikke bare god til å sykle oppover, han er fryktløs utfor også.

— Følelsesmessig ville jeg sette stor pris på om Quintana vant, sier Kaggestad.

Dersom Nairo Quintana ikke var en folkehelt i Colombia fra før, dyttet han all tvil til side da han vant Giro d'Italia i 2014.

— Det kunne vært så gøy om den unge mannen fra Colombia gikk til topps. Ved siden av fotball er sykkel nasjonalsporten i det landet. Da han kom hjem som annenmann for to år siden, ble han møtt av presidenten, og hele landet sto på hodet. Det ville vært et drømmescenario om han tok førsteplassen nå. Men for meg er Vincenzo Nibali den største favoritten.Sin hittil største triumf sikret han på kontroversielt via da han utnyttet et totalt kaos på vei ned fra det kjente Stelvio-passet under Italia Rundt i 2014. Konkurrentene, deriblant landsmann og daværende leder Rigoberto Urán, trodde etappen var nøytralisert på grunn av snø og tåke.

Quintana syklet som en gal på glatte veier, overtok ledelsen og ble til slutt den første colombianeren som kom hjem med den rosa vinnertrøyen fra Italia Rundt.

Nå er det kun gult som gjelder for Nairo Quintana.

Les mer om

  1. Tour de France