Sport

Jakob Ingebrigtsen slo OL-mesteren og satte personlig rekord i sesongstarten

Unggutten stort imponerte i USA.

Jakob Ingebrigtsen vant i sesongstarten da han løp 1500 meter under et stevne i California. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Unggutten fra Sandnes vant ikke bare sitt heat, men tiden var raskest av samtlige løpere på distansen i Palo Alto i California torsdag kveld lokal tid.

Ingebrigtsen hadde 3.39,52 som sin bestenotering på 1500-meteren utendørs. Dermed slo han sin personlig rekord med 46 hundredels sekund da han løp over målstreken som vinner med ny personlig rekord på 3.39,06. På plassen bak Sandnes-løperen fulgte Paul Chelimo med 3.40,16.

Dette var også godt under EM-kravet på 3.39,50.

– Jeg hadde faktisk ventet at det skulle gå litt raskere underveis, men slik ble det ikke. Og jeg kjente at jeg hadde massevis av krefter igjen før den siste runden. Gikk da helt fram for å være i god posisjon når selve spurten skulle starte, forteller en meget godt fornøyd Jakob Ingebrigtsen til Aftenbladet.

Les også

  1. Jakob Ingebrigtsens valg overrasker pappa Gjert

  2. Filip og Henrik Ingebrigtsen runder av Bislett Games med stjerneduell

Løpet var så bra at han også satte regjerende OL-mester Matthew Centrowitz på plass. Amerikaneren ble bare nummer seks i heatet med tiden 3.40,74.

Seier også til storebror

Paul Chelimo fra USA tok 2.-plassen og ble slått med 1,1 sekunder. Under Rio-OL i 2016 tok han sølv på 5000 meter, mens han løp inn til bronse på samme distanse under London-VM i fjor sommer.

Det var med andre ord et kruttsterkt felt Jakob Ingebrigtsen var i, og han knuste all motstand i sin egen sesongåpning.

Ingebrigtsen-suksess ble det også på 5000 meter i det samme stevnet. Storebror Henrik vant med 13.16,97 og forbedret sin personlige rekord med hele 10,13 sekunder. Ifølge friidrett.no er 27-åringen med det Norges tredje raskeste løper på distansen gjennom alle tider.

Kun Marius Bakken (13.06,39) og Sindre Buraas (13.11,96) er foran han på lista.

I samme heat løp også Filip Ingebrigtsen, men han brøt etter 3200 meter. Han lå rett bak storebroren da han måtte gi seg.

EM-kravet på 5000-meteren lyder på 13.38,00.

Trent i høyden

Ingebrigtsen-brødrene har i flere år valgt å starte utendørssesongen i det årlige maistevnet i Palo Alto. De siste ukene har trioen vært på høydeopphold i Flagstaff i Arizona. Treningen der har vært en svært viktig brikke i oppladningen til ny sesong.

– Overgangen til konkurransesesong er veldig kritisk. Det må fungere bra. Det er der du venner kroppen til å løpe i den hastigheten som skal til, sa pappa og trener Gjert Ingebrigtsen til NTB forrige måned.

Den første store testen kommer i Prefontaine Classic i Eugene, Oregon 26. mai. Det er også et Diamond League-stevne.

Ingebrigtsen-gutta har senior-EM i Berlin i august som sesongens store mål.

(Aftenbladet/©NTB)

Les mer om

  1. Jakob Ingebrigtsen
  2. Gjert Ingebrigtsen