Sport

- Danskene er flinkere til å leke enn oss

Danmark er rangert høyere enn Norge før dagens VM-kamp i ishockey. Landslagets assistenttrener er imponert.

Norge har en helt overlegen statistikk mot Danmark i offisielle kamper, men de siste årene har det ikke vært like lett for Ole-Kristian Tollefsen å stoppe spillere som Patrick Bjørkestrand og de andre danskene.
 • Espen Hansen
  Aftenposten

MOSKVA: — Danmark er en mer ballspillende nasjon. Det ligger i deres kultur. Jeg tror de betoner mer lek og spill i yngre alder enn vi gjør, sier ishockeylandslagets assistenttrener Sjur Robert Nilsen.

Norge VM-åpner i dag kl. 15.15 mot Danmark, en nasjon som de siste årene har gjort mye riktig når det gjelder ishockey.

 • På den siste rankingen fra Det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF) ligger Danmark som nummer ni, Norge er nummer 14. * Da lagene møttes i fjor i VM, hadde Norge fremdeles en drøm om kvartfinale etter å ha slått både Slovakia og Slovenia. Den ble effektivt stoppet av danskene som var gode og effektive. Danmark vant 4-1. * Norge har i dag to NHL-spillere, Mats Zuccarello og Andreas Martinsen. De har tilsammen spilt 136 kamper i grunnserien. Danmark har hatt syv spillere i verdens beste ishockeyliga denne sesongen som totalt har spilt 434 kamper.
 • Danmarks U20-lag spilte kvartfinale i A-VM og tapte knepent for Russland som senere spilte finale.
 • Danmarks U18-lag spilte også på øverste nivå i VM, men rykket ned etter å ha tapt på straffer for Latvia.
 • Norge ligger i begge aldersklassene midt på treet på nivå to.

— Det er altfor tidlig innslag av elitetenking i norsk ishockey. Det blir for mye snakk om taktikk og struktur i ung alder. Jeg tror danskene er flinkere til å beholde leken og ferdighetstrening i utviklingen for spillerne sine, mener Sjur Robert Nilsen.

Les også

Roy Johansens siste VM: - Jeg kunne tjent mer i utlandet

— Tror vi vet best

Han er imponert over hva danskene har gjort – ikke fullt så stolt over det som skjer i norsk ishockey nå.

— Det er dessverre slik at mange tror de vet best hva som skal til internasjonalt uten å ha den nødvendige kunnskapen. Vi har et for stort fokus på å vinne for enhver pris også i yngre klasser. Jeg ser på generasjonen som er født fra ca. 1997-2001. Mange av dem har ikke holdt på med annet enn ishockey. Jeg tror det er viktig med en bred treningsbakgrunn, for eksempel fotball, løping osv. Hockeytreningen må gå mer på ferdighetstrening, lek og moro. Vi har noen på vårt landslag i dag som har prioritert leken, som for eksempel Mats Zuccarello og Mathis Olimb. Det kan man se nå, sier Nilsen.

Les også

Syv grunner til å følge hockey-VM

Danmark mangler mange

Det danskene virkelig ikke har klart til dette mesterskapet er å få alle tilgjengelige spillere med til Russland. Av forskjellige grunner har flere viktige spillere takket nei. Bare tre av NHL-spillerne har tatt turen, men de er til gjengjeld gode: Jannik Hansen (Vancouver), Nikolaj Ehlers (Winnipeg) og Lars Eller (Montreal) har alle vært faste på sine lag.

Blant dem som har takket nei er Anaheim-keeperen Fredrik Andersen.

— Jeg skal være forsiktig nå, for det kan fort bli en jinx, men keeperne virker å være deres akilleshæl her, mener Sjur Robert Nilsen.

— De har noen hull her og der i laget sitt. Jeg tror på en helt åpen og spennende kamp, avslutter treneren som fortsetter på landslaget når Petter Thoresen blir ny hovedtrener etter årets VM.

Kampen vises på MAX kl. 15.15

Les også

 1. Zuccarello: - Føles som om jeg skal til mitt første VM

 2. Canada holdt lekestue med USA i hockey-VM

 3. Thoresen klar for Zürich

Les mer om

 1. Ishockey
 2. Herrelandslaget Ishockey