Skiforbundet får kritikk: – Hvis de ønsker å bli trodd, må de stille med en kvinne

Gerd von der Lippe langer ut mot at skiforbundet stiller med Erik Røste til toppverv i FIS.

Erik Røste er skiforbundets kandidat til toppverv i FIS. Nå får de kritikk for ikke å ha funnet en kvinnelig kandidat.
  • Kurt B. M. Haugli
    Kurt B. M. Haugli

Professoren i idrettssosiologi har forsket og skrevet om idrett og likestilling i en årrekke. Hun er helt klar på at Norges Skiforbund ikke er nødt til å stille med en mann (skipresident Erik Røste) som kandidat til Det internasjonale skiforbundets (FIS) øverste styrende organ, FIS Council.

– Idretten er noe av det mest konservative vi har i den vestlige verden. Dersom de ønsker å oppnå bedre likestilling, må man ville det. Da nytter det ikke å komme med et forslag om 20 prosent kvinnerepresentasjon i alle utvalg og kommisjoner i FIS. Hvis man ønsker å bli trodd, må de stille med en kvinne, sier Gerd von der Lippe.

Les også

Norges Skiforbund jobber for mer likestilling i internasjonal idrett. Deres kandidat til toppverv: Mann (57)

– Skalkeskjul

FIS avholder sin kongress i Hellas i midten av mai. 18. mai skal det velges en rekke nye representanter til FIS Council, som tilsvarer styret i organisasjonen som tar seg skiidretten. Dette styret har i dag 16 menn og en kvinne, svenske Jessica Lindell Vikarby, som er valgt inn som utøverrepresentant.

Professor i idrettssosiologi, Gerd von der Lippe, er overbevist om at NSF kunne funnet en kvinne som kandidat til toppvervet i FIS.

På den samme kongressen i Hellas vil Norge sammen med Canada og USA fremme tre forslag som, dersom de får flertall, skal sikre bedre kjønnsbalanse i FIS. Von der Lippe er ikke imponert.

– Dette er et skalkeskjul. Det er i handling du viser hva du mener. Når det handler om noe du egentlig ikke vil, leter man etter gamle prosedyrer for å gjøre som man alltid har gjort, sier professoren ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

Hun er sikker på at forbundet kunne funnet en kvalifisert kvinne.

– Hvis de virkelig ville lete etter en kvinne som både tør og som har full støtte hele veien, så ville de funnet en, sier hun.

Les også

Dette dokumentet viser skiforbundets hemmelige avtale. Da den utløp, kom e-postene som overrasket Coop.

Ny kandidat

Norges Skiforbund har tidligere vedtak på at det er presidenten i forbundet som også skal være kandidat til FIS Council. Det har ikke alltid vært slik i de siste årene. Da Sverre Seeberg gikk av som norsk skipresident i 2012, ble han sittende i FIS Council. Det har han gjort i seks år, men vil gå av nå i 2018.

Og det er nettopp dette som har skapt en åpning for at Norge stiller med en kandidat til toppvervet.

Erik Røste er selv sikker på at han vil være en kandidat som skal jobbe for mer likestilling.

– Jeg er veldig motivert til å være med til å bidra også på dette området. Norge er en stor skinasjon, og vi skal ha en tydelig stemme internasjonalt som Sverre Seeberg har hatt. Noen må være villig til å ta denne kampen om bedret kjønnsbalanse fra innsiden. Det har jeg og dagens skistyre vist at vi har vært villig til å gjøre i Norge, og det har vi tenkt å bevise at vi skal gjøre internasjonalt, sa han til Aftenposten tidligere denne uken.

Ikke ønsket av alle

Ifølge en artikkel i VG.no onsdag var de krefter i skistyret som ønsket seg en annen prosess rundt utvelgelsen av kandidat til FIS Council. Det var på et møte like før påske at det ble fattet belsutning om at Erik Røste var kandidat til vervet i det øverste styrende organet i FIS.

Ifølge VG var det Røste som selv tok ordet og lanserte sitt kandidatur som NSFs kandidat etter Sverre Seeberg. Etter det skal han forlatt møtet.

Det var visepresident i NSF Eva Tine Riis Johannessen som ledet behandlingen av saken.

– Vi gikk gjennom hver enkelt som skulle velges inn i ulike komiteer i FIS, og da vi kom til FIS Council, så sa Erik Røste ifra til skistyret at han var motivert til å gjøre det. Og det var jeg som håndterte den saken, sier Eva Tine Riis Johannessen til VG.

Noen av de som var til stede på møtet var villig til å la Sverre Seeberg sitte i to nye år for deretter å komme opp med en ny norsk kandidat til neste FIS-kongress. En kandidat som forhåpentligvis skulle være en kvinne.