Sport

Den tidligere NM-vinneren brukte bare tre minutter på å markere seg i en ny idrett

Marthin Hamlet Nielsen gikk lei av brytingen og søkte nye utfordringer.

Marthin Hamlet Nielsen var en suksessrik bryter, men nådde ikke målet om Rio-OL. Nå er det MMA som gjelder for 24-åringen.
 • Mette Bugge
  Mette Bugge
  Journalist


To motstandere, og alt er lov av slag og spark. Det er ingen hjelm som beskytter hodet.

Dette er den nye idretten for 24-åringen fra Tønsberg, som har gått over til MMA, Mixed Martial Arts.

Idretten er forbudt i Norge, men det er likevel flere nordmenn som er proffer og amatører, men som må utenlands for å konkurrere.

Vestfoldingen har allerede debutert. Det skjedde nylig i Birmingham, og kampen endte med seier. Men han slet med å skaffe en motstander.

– Det var fem mulige motstandere som trakk seg på forhånd, på grunn av min brytebakgrunn. Det endte med at jeg fikk tittelkamp mot polske Tomas Ponder, som hadde fire seire før han møtte meg.

Nordmannen skulle opprinnelig ha møtt en annen, men den motstanderen ble skadet. Dermed fikk Hamlet Nielsen sjansen.

Tatoveringer må til i denne idretten, både hos speaker og Marthin Hamlet Nielsen.

Over på kort tid

Nordmannen gjorde kort prosess, og i løpet av tre minutter og 20 sekunder, var oppgjøret over. Normalt er det tre ganger fem minutter som er kamptiden, men poenget er å vinne før det.

– Jeg har en fordel som kommer fra bryting, selv om man kan si at MMA er en blanding av mange idretter, som boksing, taekwondo, bryting og jiu-jitsu.

– Du ble betegnet som et stort talent i bryting, og fikk EM-bronse i 2014. Men det store gjennombruddet uteble. Hva skyldes det?

– Jeg mistet motivasjonen, og ble lei livet som bryter. Opplegget rundt meg var veldig slavisk. Jeg liker best å ha egne tanker og ideer, som jeg fikk lov til de fire årene jeg gikk på brytegymnas i Sverige. I de årene hadde jeg også stor suksess, og styrte mye selv, forteller han, og legger til:

– Bryting er et så lukket miljø. Du får veldig lite igjen for all det strevet du legger inn i sporten. I bryting har du 150–160 reisedøgn i året. Jeg hadde store utgifter, men fikk heldigvis også hjelp av Olympiatoppen, sponsorer og forbundet.

Marthin Hamlet Nielsen fikk lyst på nye utfordringer. Da ble det en ny idrett.

Kvalifiserte seg ikke til Rio

Hamlet Nielsen hadde håpet å kvalifisere seg til OL i Rio, men det gikk ikke. Han var én plass unna å nå drømmen.

Dit kom landslagskamerat Stig André Berge, som tok bronse.

– Jeg er veldig glad for at han fortsetter, for det betyr mye å ha en profil i bryting.

Marthin Hamlet Nielsen hadde kontrollen i sin debutkamp.
Les også

Maaseides brannfakkel til bedriftene: – Dropp julebord. Tenk heller på de ansattes helse.

Tønsberg-bryteren var selv med i VM i Las Vegas i 2015. Etter det ble han invitert ned til en MMA-klubb i Florida. Der fikk han innblikk i hvordan utøverne i denne spesielle sporten trener. Den klubben er en av USAs mest kjente i MMA.

Vestfoldingen bor i Oslo, trener hardt, og tar seg tid til å hjelpe noen av Bækkelagets yngre håndballspillere med fysisk trening. – I brytingen har jeg oppnådd mange mål. Nå tenker jeg at jeg vil gjøre noe stort og prøve ut noe jeg alltid har ønsket. MMA er intenst og jeg liker at det er ingen fasit på hvordan du kan vinne kamper. Her kan du være kreativ.

– Hva sier familien. Det er tross alt ingen ufarlig sport?

– Venner synes det er kult, familie og kone er støttende i det. Jeg er opptatt av å følge «passion», drømmene mine.

– MMA-utøvere er utsatt for hodeskader, akkurat som boksere. Hvilke tanker gjør du deg om det?

– Til nå er erfaringen god. MMA-treningene er mer kontrollerte og tekniske enn i bryting. Treningsnivået i bryting lå mye høyere hele veien, men der fikk man mye småslag mot hodet og småskallinger. Det var jo lett å se hvordan Stig André så ut etter OL-deltagelsen. I MMA smeller det tre ganger i året hvor du går match. I bryting er det ofte turneringer og flere kamper. Men når det er sagt – bryting er en av de beste bakgrunnene man kan.

– Dere er en form for gladiatorer i MMA?

-Ja, man er jo det. Samtidig skjønner jeg ikke hvorfor denne idretten skal være forbudt, når ikke proffboksing er det. Men jeg er vant til å konkurrere utenlands, så det blir ikke stor forandring. Det jeg har merket, er at det er mye mer interesse og jeg får flere henvendelser nå.

Les også

Ekspertens advarsel til idrettsforeldre: - I det øyeblikket dere vil mer enn barna, blir det negativt

Kommer nær de store

Hamlet Nielsen drar på treningsleir til USA i januar hvor han skal trene med flere store stjernen som Anthony Johnson, Stefan Struve og Michael Johnson.

Det er flere ulike organisasjoner i denne idretten, som i boksing.

– Men et belte er et belte, mener jeg. I denne sporten er det viktig å markere seg. Jeg fikk gjort det veldig tidlig og satser på at neste kamp blir i mars.

Hør Aftenpodden Sport hvor Mette Bugge forteller om da hun jaktet på to brasilianske superstjerner:

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  «Kamikaze-valgkampen» endte med kræsjlanding. Men Cheney vil fortsette kampen mot Trump.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5