Gulldrømmen brast for håndballdamene

TOKYO (Aftenposten): De norske håndballkvinnene gikk på et bittert tap i en svært spennende OL-semifinale mot det russiske laget (ROC).

Stine Bredal Oftedal og de norske spillerne var langt nede etter tapet.

Norge-ROC 26–27

Da sluttsignalet lød i Yoyogi-hallen i Tokyo, var det nesten som å høre gongongen etter en tungvektskamp i boksing.

I 60 minutter hadde Norge og de russiske spillerne på ROC kjempet en håndballkrig mot hverandre. Intensitet, fysikk og nerve var nøkkelordene.

Men til slutt var det de norske spillerne som gikk skuffet av parketten. De russiske spillerne kastet seg om hverandre i ellevill gledesrus. De norske felte tårer og holdt rundt hverandre. Dette var tungt å takle. Slaget så tapt ut halvveis i annenomgang, men de hadde kjempet seg tilbake til noen dramatiske sluttminutter.

Det var imidlertid ikke nok.

Dette var kampen der det bitre semifinaletapet fra Rio-OL for fem år siden skulle revansjeres. Istedenfor ble det nok en gedigen skuffelse for Thorir Hergeirssons lag.

Gulldrømmen er knust. Nå venter Sverige i bronsefinalen.

Reagerte på dømmingen

Etterpå følte Nora Mørk at russerne hadde fått holde på altfor lenge i sine angrep, uten at dommerne viste passivttegnet.

– De får spille noe som føles som to minutter i det siste angrepet. Jeg blir bare oppgitt jeg, sa hun til pressen etterpå.

Hun følte dommerne lå på den linjen hele kampen.

– Jeg har ventet i fem år på dette. Så blir det tatt ifra meg uten at det føles som jeg kan gjøre noen ting. Vi burde selvfølgelig vært bedre, men vi kan ikke være ti mål bedre enn Russland heller. Jeg føler meg litt latterliggjort.

Hergeirsson støttet Mørks synspunkt i TV-intervjuet med Discovery. Det var imidlertid flere på utsiden som mente det ble feil fokus fra Norges side.

Ole Gustav Gjekstad er hovedtrener i Vipers Kristiansand, Mørks klubb, og satt som ekspert i Discoverys studio.

– Vi blir spilt trill rundt av Russland i store deler av kampen. Vi er ikke i nærheten i forsvarsspillet. Ja, de får spille lenge, eller er taktiske i deler av kampen, men i størstedelen av kampen er vi ikke med i forsvar, sa han under sendingen og la til:

– Jeg er ikke enig i at det er dommerne som ødelegger, for vi har også mange knotete angrep som tar lang tid.

Tidligere landslagsspiller Randi Gustad var enig.

– Ærlig talt! Både landslagssjefen og spillerne skylder på dommerne. Makan! Taktisk klokt av Russland. Norge kan skylde seg selv, skrev hun på Twitter.

Nora Mørk var lite fornøyd med dømmingen i semifinalen.

Mor Mur i mål

Lydnivået var ekstra høyt i denne kampen – og det i en nesten tom hall. På benken ble det ropt i et sett, og begge lagene hadde noen tilhengere på tribunen. Kulturminister Abid Raja var blant dem som hadde funnet veien til Yoyogi-hallen, ved siden av folk fra Olympiatoppen og Norges idrettsforbund.

Nå valgte landslagstrener Thorir Hergeirsson å starte med Katrine Lunde i mål, hun som er selve Mor Mur når det trengs. Og hun som har spilt i den russiske klubben Rostov Don.

Lunde hadde åtte redninger i første omgang og gjorde jobben sin, men russerne kom for lett til. 41-åringen gikk langt ut på banen da eget lag var i angrep. Der trippet hun i ring for å holde bena i aktivitet.

– Jeg har en snikende følelse av at denne kampen blir tøff nok, sa NRK radios Patrick Sten Rowlands før kampstart. Han fikk rett.

Kommentaren kom etter at de russiske spillerne holdt hverandre i hendene under Pjotr Tsjajkovskij pianostykke før kamp. Det spilles istedenfor nasjonalsangen deres som følge av utestengelsen av Russland. De så konsentrerte ut. Og de gikk fysisk hardt ut mot de norske, som igjen gjorde tekniske feil og hadde åpninger i forsvaret sitt.

Pausen kom som en befrielse.

Lunde reddet, men skulle det være nok?

Nytt håp

For da kampen var i gang igjen, var det en skjerpet gjeng som presenterte seg. Lunde reddet før hun fikk ballen midt i fleisen. Det gjorde henne ekstra tent. Det neste straffekastet ble en redning. Spillerne på den norske benken reiste seg i vill jubel. Men det var langt igjen.

Stine Bredal Oftedal viste den siden som hun var oppfordret til å få frem da hun fikk ballen i mål og dommerne blåste for tidlig. Et slags sinnafjes mot de svartkledde tvillingene fra Frankrike.

Men det skulle bli verre. Etter drøye ti minutter ledet motstanderne med fem mål 21–16.

«Tving dem litt mer utover» sa Hergeirsson i en time out. Russerne hadde ingen kantskudd. De måtte pakken i midten.

Men det hjalp ikke umiddelbart. Russisk seksmålsledelse på tavlen minnet om et nederlag.

Nora Mørk er en slugger. Hun finner den indre «driven» som et lag er helt avhengig av. Scoring på åpent mål og på straffer gjorde susen. 19–22 etter en kjempeperiode for Norge tente noen håp.

Men dette var en kamp der Norge ble dratt ned. All ære til det russiske forsvaret. Norge bommet fra kant og klarte ikke å spille hverandre opp til skuddposisjon. Hergeirsson var aktiv på sidelinjen, men det ble mørkere og mørkere. Russisk ledelse 25–20 ti minutter før slutt minnet mye mer om en kamp om en bronse mot Sverige enn gullet.

Det var svært tøffe tak i semifinalen.

Sluttspurt?

Men Norge var ikke helt ferdige. Med fire minutter igjen var russerne bare to mål foran. Dramaet levde så til de grader.

Og da Sanna Solberg-Isaksen reduserte det russiske forspranget til ett mål i sluttminuttene, kunne alt skje.

Men russerne hadde ballen med 50 sekunder igjen. Veronica Kristiansen fikk to minutter. Det ble tatt timeout. Spenningsnivået var skyhøyt.

Og så det endelige slaget. Tiden ute, russerne lå plutselig alle i en haug på gulvet. De kunne knapt tro det. De var overlykkelige.

Samtidig kom tårene i det norske laget. Nora Mørk ble stående igjen på banen.

Kaptein Stine Bredal Oftedal var knust. Thorir Hergeirsson kastet fra seg akkrediteringen. Han var uenig i dommernes opptreden på slutten. De norske spillerne var irriterte.

Mens de blåhvite russerne løp mot sine tilhengere for å takke dem, tuslet de helrøde ut.

Nå må de komme seg til kampen om bronsen på søndag.

Den sees på Discovery+ og TVNorge 04.00.

Nok et semifinaletap mot det russiske laget. Det var selvfølgelig tungt for de norske spillerne.