Sport

X Games legges ned i Norge: – Tror alle er lei seg i dag

X Games i Norge er historie etter at et flertall på Stortinget torsdag ettermiddag sa nei til å utbetale 15 millioner kroner som ble bevilget i fjor.

GAME OVER: X Games i Norge høstet politisk støtte fra Venstre, Frp og Høyre, men ikke fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV. Bildet er av Marcus Kleveland, i Aspen i januar i år.
  • Anders K. Christiansen, VG
    Journalist, VG
Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester som er laget av VG.

Samtidig har kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) varslet at hun vil prioritere andre mottakere på høstens statsbudsjett.

Det ble i praksis kroken på døra for det populære actionsportarrangementet.

– Vi kontakter departementet umiddelbart for en styrt avvikling av X Games i Norge, sier Henning Andersen, daglig leder i SAHR, som organiserer X Games i Norge.

Sammen med Terje Håkonsen har han arrangert ulike snowboardkonkurranser i Norge helt siden 1999.

Men etter at Fremskrittspartiets forslag om å utbetale 15 millioner kroner som kunne brukes på X Games i 2023 ble stemt ned i dag, så er det slutt. Venstre, Høyre, KrF og MDG støttet forslaget som ville gitt X Games fornyet liv.

Men Arbeiderpartiet og Senterpartiet, støttet av SV, stemte mot. De tre partiene har flertall på Stortinget.

– Det er vemodig og trist at det er over, men alt har sin tid. Det er mange i Norge som har vært på den magiske utviklingen vi har fått gjennom disse begivenhetene. Det har vokst frem en hel bransje på internasjonalt nivå. Jeg tror alle er lei seg i dag, men samtidig tror jeg de er stolte av hva de har vært med å bygge opp, sier Andersen.

Han har håpet til det siste og langet nylig ut mot det han opplever som dårlig behandling av regjeringen.

Bakgrunnen er som følger:

X Games 2022 fikk 15 millioner kroner av den forrige regjeringen, men pandemien gjorde det nødvendig å utsette arrangementet til 2023. I stedet ble det arrangert en kvalifisering på Dombås forrige helg.

X GAMES-SJEF I NORGE: Henning Andersen er skuffet.

Det kostet 6,5 millioner kroner, tilfeldigvis det samme som X Games har igjen etter en utbetaling i 2021. Regjeringen Støre sa derfor nei til å utbetale den bevilgede summen på 15 millioner kroner.

I et brev fra kulturdepartementet, datert 3. februar i år, levnes det heller ikke store forhåpninger om fremtidig støtte:

«Det kan legges til grunn at regjeringen ikke vil prioritere tilskudd til X-Games sitt forslag til budsjettet for 2023» heter det.

I stortingsdebatten for en uke siden ga Senterpartiet - som er tilhengere av et nytt OL i Norge - uttrykk for at partiet fremover heller vil støtte flere små aktører når det skal bevilges penger i fremtiden.

Høyres idrettspolitiske talsperson, Turid Kristensen, mener dette ikke henger på greip:

– Det er ikke overraskende at Ap går imot uorganisert idrett på denne måten, men det er utrolig at Senterpartiet står i debatten og sier at de vil prioritere flere små aktører samtidig som de har tatt til orde for å arrangere OL i Norge, sier hun.

NEI FRA STATSRÅDEN: Anette Trettebergstuen (Ap) vil ikke bevilge mer penger til X Games i Norge.

Regjeringspartiene trengte likevel støtte for å få flertall: Det fikk de altså fra SV.

«Jeg ser at X Games har sprunget ut fra ildsjeler, men at det har blitt stadig mer kommersielt. SV har ikke prioritert X Games i tidligere budsjetter. Vi har satset mer på bredde og lavterskeltilbud. Samtidig så er det mange ungdom som elsker dette og engasjerer seg» skrev SV-representant Kathy Lie i en e-post til VG etter forrige ukes debatt - og før torsdagens votering.

Og:

«Som jeg også sa i debatten så har vi i SV ikke konkludert i forhold til 2023. Men jeg mener det er riktig at de ikke skal få penger de ikke trenger i 2022. Jeg har likevel forståelse for at det er utfordrende å leve med uforutsigbarheten dette medfører. Men den usikkerheten hadde vært der selv om de hadde arrangert X Games og fått alle de bevilgede pengene i 2022» skriver hun.

Turid Kristensen (H) er skuffet i dag:

– Jeg har jobbet inntil tidlig i dag for å forsøke å få flertall for å redde X Games i Norge, men da SV også i dag sa nei til å støtte våre forslag og andre alternativer jeg la på bordet, så måtte jeg innse at slaget var tapt, sier Turid Kristensen, idrettspolitisk talsperson for Høyre.

Les mer om

  1. Idrettspolitikk
  2. X Games
  3. Norges Idrettsforbund