Sport

Oilers-fiaskoen: Slik avgjøres Gulbrandsens skjebne

Oilers-sesongen er akkurat over. Jobben med å finne ut hvordan det kunne gå så galt har akkurat kommet i gang.

Sportssjef Pål Haukali Higson leder arbeidet med å finne ut hvorfor sesongen endte i fiasko.
  • Kristian Oftedal Kvendseth

En rekke spørsmål står ubesvart etter at Oilers røk ut av NM-sluttspillet fredag kveld.

Bør Pål Gulbrandsen byttes ut som trener? Hvilke spillere skal klubben kvitte seg med? Hvilke spillere bør få tilbud om nye avtaler? Må Oilers jobbe på en annen måte for å få bedre kontroll på spillerlogistikken? Og hvordan skal klubben jobbe annerledes for å komme tilbake til toppen?

Les også

  1. Oilersfiaskoen: Historien om sesongen der alt gikk galt

  2. Nedturen komplett - Oilers-sesongen er over

Trener på utgående kontrakt

Ingen trenger å lure på at det gjorde vondt for de ansvarlige da sesongen endte i fiasko fredag kveld. Ut i kvartfinalen i NM-sluttspillet. 6. plass i serien. Gitt forutsetningene leverte Oilers sin svakeste sesong noensinne. Det kommer til å få konsekvenser for flere i klubben.

Det mest pressende spørsmålet ledelsen må finne svar på er naturligvis om Pål Gulbrandsen kan fortsette som trener. Han vant dobbeltgull i sin første sesong, men klarte ikke å følge opp i sesong nummer to. Avtalen med Gulbrandsen er strukturert på en måte som gjør at treneren nå er på utgående kontrakt.

Les også

Pål Gulbrandsen om framtiden som Oilers-trener: - Jeg snakker godt med sportssjefen

Pål Gulbrandsen har en opsjon i kontrakten som kan gi ham ytterligere to sesonger som Oilers-trener.

Han skrev under på 2+2-avtale for to år siden. Nå må partene finne ut om de vil bruke opsjonen som ligger i kontrakten på ytterligere to sesonger.

– Det er et valg vi må ta før en viss dato. Men den datoen er langt fram i tid. Etter påske, forklarer Pål Haukali Higson.

Få spillere har avtaler

Som sportssjef i Oilers er det Higson som skal lede evalueringsarbeidet i klubben. I løpet av de neste ukene skal han ha møter med trenerteamet og samtlige spillere. Han varsler at det vil ta tid før konklusjonene foreligger. Ikke for å utsette vanskelige avgjørelser. Men for å være sikker på at klubben gjør de riktige valgene.

Dialogen med styret - og spesielt styreleder Tore Christiansen - vil pågå parallelt med møtevirksomheten i DNB Arena. Higson har fortsatt ikke fått i oppgave å utarbeide en innstilling med forslag til veien videre, men han regner likevel med å presentere en tydelig plan for styret når evalueringsarbeidet er over. Der vil trenerspørsmålet og mange av spillernes eventuelle framtid i klubben spille en stor rolle.

Foreløpig har ingen spillere gitt beskjed om at de ikke blir med videre. Bare Mats Larsen Mostue, Daniel Bøen Rokseth, Dennis Sveum, Kristian Forsberg og Henrik Medhus har avtaler som gjelder neste sesong. I tillegg har Eirik Børresen opsjon på ytterligere ett år.

Trygge på kompetansen

Pål Haukali Higson er tydelig på at jobben som er gjort i klubben denne sesongen ikke har vært god nok. Når vi spør ham om Oilers har kompetansen som skal til for å rydde opp etter fiaskosesongen, er svaret like klart.

Mannen bak det store hockeyeventyret
Styreleder og eier Tore Christiansen kommer til å spille en tydelig rolle i evalueringen av sesongen.

– Vi har vunnet seks strake NM-gull, men det betyr ikke at vi ikke har tatt tøffe avgjørelser. Vi har vunnet fordi vi har utviklet oss og ikke vært redde for å gjøre endringer. Vi har gjort mange vanskelige valg de siste årene, blant annet med en rekke spillere. Vi kommer til å gjøre det som kreves for å komme tilbake til toppen, understreker Higson.

Styreleder Tore Christiansen hadde ikke tid til å la seg intervjue av Aftenbladet mandag formiddag.

Les mer om

  1. Stavanger Oilers
  2. Ishockey