I morgen bokser Norge uten hjelm for første gang på 25 år
— Det høres kanskje merkelig ut at boksere ikke vil ha hjelm, men det er faktisk en ulempe å ha den på.
Lørdagens landskamp mot Skottland i Oslo betyr at Norge er inne i varmen igjen. I en periode så det ut som om idretten kunne begraves her i landet.
Norske boksere ble en periode suspendert fordi Norge ikke fulgte de internasjonale reglene.
— Det høres kanskje merkelig ut at boksere ikke vil ha hjelm, men det er faktisk en ulempe å ha den på. Du mister sidesynet, og hodet blir veldig varmt.
- Men hva med slag mot hodet, som ikke er bra?
— Hjelmen absorberer ikke så mye av energien ved slag mot hodet, som folk tror.
Vil gå hele veien til Rio
Kevin, opprinnelig fra Skien, men svært tilknyttet Kristiansand der han fortsatt har leilighet, har flyttet til hovedstaden for å trene med Max Mankowitz.
Tungvekteren drømmer om OL i Rio, og er villig til å satse tøft. Han veier 90 kg, er 189 cm høy og trener to ganger om dagen. Og han er grønn.
Melhus er varamedlem i styret i Grønn Ungdom, ungdomsorganisasjonen til Mijøpartiet De grønne i Oslo. Han er opptatt av økologisk mat, naturen og det å ta vare på ressursene.
— Jeg brenner også for Helse-miljø- og sikkerhet (HMS) kommer det fra landslagsbokseren, som har mange tanker i hodet. Derfor vil han gjerne beskytte det, men ikke med hjelm.
Det gjør han best ved å være topptrent og forsvare seg godt.
Sauerland bryter med Brækhus-trener
Redd for helsen uansett
— Det å bokse uten hjelm er mer befriende, og det blir lettere å holde kroppstemperaturen nede.
- Slag mot hodet kan være farlig. Er du redd?
— Generelt er man redd for helsen sin uansett hva man driver med. Det samme prinsippet gjelder for boksing. Derfor gjør man alt man kan for redusere risikoen for skader. Det handler om å være godt forberedt, fysisk og psykisk. Men når man er i ringen er frykten borte. Da tar adrenalinet over.
Litt bakpå aldersmessig
Generalsekretær Erik Nilsen i Norges Bokseforbund mener det var på tide at Norge ble med i det gode selskap igjen. Han gleder seg til seks herre- og to kvinnekamper i Jordalhallen.
— Ja, jeg er lettet. Det eneste som nå skiller oss fra andre land er Knockoutforskriften som sier at du må søke dispensasjon for å bokse etter fylte 34 år. Vi ønsker å være på linje med AIBA og IOC som har 40-årsregel. Nå er vi aldersmessig litt forvist.