Sport

Kristoff er blitt så suveren at det er et problem

Alexander Kristoff er verdens mestvinnende syklist. Trener Stein Ørn mener at konkurrentene har mottrekkene klare før Flandern Rundt.

Alexander Kristoff har tatt sju seiere i år. Her fra Tour de France i fjor.
  • Bernhard Veland

— Akkurat nå er det bare Mark Cavendish og Marcel Kittel som kan slå ham i slike spurter, sier Stein Ørn etter Alexander Kristoffs sjuende seier for sesongen.

Nordmannen avgjorde onsdagens etappe av Driesdaagse De Panne på imponerende vis: Han tråkket til noen hundre meter før mål og kontrollerte inn til seier alene i front.

— Jeg må takke laget, de var veldig sterke. Det var vanskelig i dag med krevende vind, sier Kristoff i et intervju sendt på Eurosport.

- Er det et mål å vinne sammenlagt?

— Målet mitt er søndag (endagsrittet Flandern Rundt).

Les også

Kristoff fullstendig overlegen - ingen har vunnet mer i år

Tirsdag vant stavangersyklisten første etappe av rittet.

Mestvinnende

Ørn, som er Kristoffs trener og stefar, mener det var enda mer imponerende.

— Da kom han mot mål i en liten gruppe sammen med Bystrøm (Sven Erik, lagkamerat i Katjusja) og viste at han er sterk også i slike situasjoner.

KONKURRENT: Geraint Thomas er en av favorittene til å vinne Flandern Rundt.

De to seirene gjør at Kristoff nå har vunnet sju ganger til nå i år og er med det verdens mestvinnende syklist i 2015.— Han får seiere i nesten alle løp han deltar i nå og viser høyt nivå over lang tid. Det er utrolig viktig for Alex å vinne, og det er tydelig hvor mye det betyr for laget. Seieren i dag var en lagseier, alle gjorde jobben sin.

- Hvor viktig er De Panne?

— Det der det største etappeløpet som går akkurat nå og noen av de beste deltar her. Det er også historisk viktig, for Alexander tok sin første profesjonelle seier her i 2012. Søndag er det klart for et av sesongens store mål: Endagsrittet Flandern Rundt: Begivenheten som er større en fotball-VM for mange belgiere.

Alexander Kristoff er den mestvinnende syklisten i verden nå.

Må finne mottrekk— Problemet er at den gode sesongstarten skaper vanskeligheter i løpet i helgen: Fordi er så markant og god i spurten, er det veldig få som vil møte ham i en spurt om seieren. Lagene vil ha mottrekk mot Alexander.

- Men det er vel alltid en utfordring for alle lag som har sterke spurtere ?

— I Flandern blir det aldri massespurt – det gjør at motstanderne vil jobbe for å nøytralisere Alexander underveis. Hans lag må prøver å ha et mottrekk mot angrepene.

- Hva må han gjøre?

Luca Paolini er viktig for Kristoff.

— Problemet hans er at motstanderne vil unngå å komme sammen med ham til mål. Derfor må han finne motstandere som er villig til å ha han med, som aksepterer at de vil tape.På tirsdagens etappe skjedde nettopp dette: Kristoff og lagkamerat Bystrøm kom seg løs med en liten gruppe fra andre lag som syklet sammen nesten til målstreken.

— Da jobbet gruppen sammen, de så for seg muligheten for å tjene på det, men De Panne er et etappeløp, Flander Rundt er endagsritt. Så det gjelder å alliere seg med noen som er fornøyd med topp tre-plassering. Han må samarbeide med de nest beste, sier Ørn, og legger til at Kristoffs hjelperytter Luca Paolini kan bli viktig for eventuell suksess.

Mange sterke konkurrenter

To av de største forhåndsfavorittene, Fabian Cancellara og Tom Boonen, må stå over Flandern Rundt.

Disse er ifølge Ørn i favorittsjiktet, utenom Kristoff (klikk på utøverens navn for statistikk):

  • Geraint Thomas fra Sky har vært sterk. Han gjorde en knallsterk Milano-Sanremo og sykler for et Sky-lag som er motivert og sterkt.
  • Niki Terpstra fra Etixx-Quick Step. De har også tsjekkeren Zdenek Stybar som er farlig. Det er flere fra dette laget som kan vinne og kan ikke ignoreres.
  • BMC er det eneste laget som kan matche Etixx-Quick Step og Sky. Greg Van Avermaet og Phillippe Gilbert er farlige.
  • Av enkeltstående ryttere kan Peter Sagan (sykler for Tinkoff-Saxo) blande seg inn i seierskampen.

- En sesongstart med sju seiere, hvor bra er det i forhold til forventningene?

— Det passer veldig godt inn i den utviklingen vi hadde planlagt, han har tatt stadig nye steg, men den viktigste faktoren er at laget er hundre prosent bak ham. Han løftes fram på en annen måte enn han gjorde i fjor. Vi ser også at han er fysisk sterkere og bedre i bakkene. Han har seier i alle etappeløpene han har kjørt til nå. Det blir lagt merke til.