Sport

Frykter straff ved å støtte andre enn Hallén

Serieforeningen for kvinnefotball tør ikke flagge andre presidentkandidater. De føler seg skjøvet ut i kulden.

VIL GJENVELGES: Yngve Hallén, her på Ullevaall sammen med FIFA-president Sepp Blatter, ønsker gjenvalg som president i Norges Fotballforbund. Lederen av Serieforeningen for kvinnefotball mener at forholdet til NFF er blitt kjølig etter at de tidligere har flagget motkandidater til presidenten.
  • Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten

Yngve Hallén ønsker gjenvalg som president i Norges Fotballforbund (NFF) under fotballtinget siste helgen i februar.

Det er medlemmene som avgjør om Hallén skal få fornyet tillit eller ikke. Før dette er valgkomiteens innstilling helt sentral – den kommer i januar. Valgkomiteen har i forkant samtaler med de viktige interesseorganisasjonene Norsk Toppfotball, Divisjonsforeningen og Serieforeningen for kvinnefotball (SKF).

Bakgrunn:

Les også

Tippeliga-ledere ut mot fotballpresidenten: - På tide med endring

SKF har vært kritisk til Hallén før og har flagget at det burde bli et skifte.

– Det første vi gjør er å be klubbene uttale seg. Historisk sett vet vi at det er ulike syn. Vi har sagt at dette er noe som vi ikke tar standpunkt til ennå, sier Synnøve Tverlid, leder av SKF, til Bergens Tidende.

Hun gjør det klart at de denne gangen ikke kommer til å være først ute med å flagge motkandidater til fotballpresidenten.

– Det har vi blitt straffet for før. Vi har opplevd å bli stående alene mens de andre interesseorganisasjonene er blitt sittende på gjerdet.

— Kan du utdype hvordan du føler at dere er blitt straffet for å ha flagget deres syn?

— Det er vel en påstand som er vanskelig å dokumentere. Men det er ingen tvil om at forholdet mellom NFF og SKF har vært kjølig. Jeg har hatt som mål at vi skulle bedre dialogen etter jeg ble valgt som leder av SKF. Det synes jeg den er blitt, men Forbundsstyret er likevel ikke så offensiv i sin satsing som vi ønsker, sier Tverlid.

Hallén: - Har ikke den oppfattelsen

Hallén kjenner seg ikke helt igjen i Tverlids virkelighetsbeskrivelse.

— Jeg har ikke den oppfattelsen. Jeg har hatt gode, åpne samtaler med Synnøve spesielt, uten at hun har nevnt dette. Forrige forbundsstyremøte var også et fellesmøte med SKF, og møtet var gjenstand for åpne og gode diskusjoner, skriver Hallén i en sms til Aftenposten.

Fotballpresidenten oppfordrer interesseorganisasjonene til å lansere eventuelle motkandidater.

— Har SKF motkandidater, synes jeg absolutt at de skal fremmes, da det styrker demokratiet. Jeg synes for øvrig forholdet til SKF er bedre enn på mange år, og her har Synnøve bidratt svært godt, sier Hallén.

- Uheldig at Hallén varslet gjenvalg

VG kunne onsdag melde om et «Tippeliga-opprør mot Hallén». Vålerenga-leder Stig-Ove Sandnes er klar på at han vil ha Hallén ut. Også lederen i Sarpsborg 08 mener at tabbekvoten er brukt opp.

– Jeg er ikke overrasket. Det har vært flere kontroversielle saker det siste året, sier Synnøve Tverlid.

Selv om Hallén har varslet at han stiller til gjenvalg er SKF-lederen tydelig på hva hun håper: At valgkomiteen kommer opp med flere presidentkandidater.

– Det var ikke heldig at Hallén gikk ut og varslet at han ønsker gjenvalg. Men vi har jevnlig dialog med valgkomiteen, og vi har tillit til at de vil vurdere andre kandidater. Det vil være sunt for demokratiet med flere kandidater til presidentvervet, sier Tverlid.

Les også

Norge har bestemt seg for hvem de vil ha som ny FIFA-sjef

I 2014 ble Hallén innstilt til en ny presidentperiode av valgkomiteen med fire mot to stemmer. Richard Jansen og Einar Schultz (begge fra Stabæk) var imot. Jansen er kvinnefotballens representant i valgkomiteen også nå. Før forrige ting ble det snakket om benkeforslag, men det kom som ventet aldri noen motkandidat til Hallén.

Toppfotballen: — Ulike synspunkt

Klubbene som gjennom VG ytret misnøye med Hallén er medlemmer av Norsk Toppfotball. Styreleder her er Bjarne Berntsen som også er visepresident i NFF. Alle spørsmål om Hallén og valg på tinget overlater han dermed til nestleder Terje Svendsen.

– At det er ulike synspunkt på dette blant toppklubbene, er helt sikkert, sier Svendsen om VG-oppslaget.

Han sier at det ikke ligger i Norsk Toppfotballs mandat å foreslå andre kandidater. Tidligere er Bjarne Berntsen blitt nevnt som en mulig presidentkandidat.

– Vi forholder oss til valgkomiteen som vi har en bra dialog med. Vi forventer en løpende dialog fremover, sier Svendsen til Bergens Tidende.

Valgkomiteens leder Marianne Brynildsen sier dette til VG om prosessen videre:

– Valgkomiteen vil nå intervjue aktuelle kandidater og ha møter med interesseorganisasjonene. Valgkomiteen legger fram sin innstilling medio januar 2016. Valgkomiteen har en arbeidsform som består i at vi har samtaler med medlemmer av forbundsstyret, med lederne av DF-02, Norsk Toppfotball og Serieforeningen for kvinner og vi er også på møter hos de samme organisasjonene der vi informerer om vårt arbeid. Dette er en toårig prosess. Cirka ett år før tingperioden går ut, sender vi ut brev til hele organisasjonen og ber om å få innspill på kandidater.

– Nært og godt samarbeid

Divisjonsforeningen (DF-02) representerer breddeklubbene i norsk fotball. Styreleder Anders Eggen sier at «det blir en spennende høst».

– Vi har ikke styrebehandlet dette og legger vekt på å gå frem på en ryddig måte. Vi skal i møte med valgkomiteen i forbindelse med Malta-kampen eller cupfinalehelgen, og vi regner med at valgkomiteen vil utfordre oss i spørsmålet om president, sier Eggen.

Les også

Hallén om Blatters helomvending: − Umulig å drive FIFA videre

Han kan ikke melde om noe «breddeopprør» mot Hallén.

– Det har jo vært flere kontroversielle saker rundt Blatter, Platini, Drillo og Dilling. Men dette har ikke vært noe tema blant våre medlemsklubber, vi har i hvert fall ikke fått noen innspill. Generelt kan jeg si at vi har et veldig nært og godt samarbeid både med Norges Fotballforbund og Yngve Hallén, sier styrelederen i Divisjonsforeningen.

Fotballpresident Hallén ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer utover det han sa til VG onsdag. Han mener at saken i VG er preget av gamle påstander og saker som nå kommer opp igjen.

Les også

Pengeoverføringer til Platini trekkes frem i Blatter-siktelse