Sport

Ikke engang Arne Scheie visste at det var hopp-NM

— En skandale, brummer kommentatorlegenden.

Arne Scheie er kanskje Norges største ekspert på hopp, men NM-rennet hadde ingen opplyst ham om.
  • Eirik Bjerklund

Tirsdagens norgesmesterskap i Holmenkollen ble en gedigen publikumsfiasko. I bakken med lange tradisjoner for folkefest, var det i går nesten flere deltakere enn tilskuere på rennet.

Kun 100 tilskuere prioriterte å se Norges beste to uker før VM i Falun.

Hoppeksperter som Arne Scheie og Jan Erik Aalbu refser arrangøren.

Les også

Publikumsfiasko i Kollen - bare 100 gadd å se rennet

— Det er en skandale. Hvis ingen vet om rennet, er det ikke rart at det ikke er folk i bakken, sier Scheie.

NM uten særlig mange som vil ser på. Det er ikke som i «gamle dager».

Scheie var ansatt i NRK i over 40 år. Fra 1973 til i fjor kommenterte han den tysk-østerrikske hoppuken. Han er tydelig på at markedsføringen har vært for dårlig – både fra arrangøren og NRK.— Jeg regner meg selv som relativt hoppinteressert. Selv ikke jeg visste om det engang, forklarer den kjente hoppstemmen.

Den pensjonerte hoppkommentatoren hadde ikke fått med seg at hans tidligere arbeidsgiver NRK sendte 1. omgang fra klokken 16.40.

Les også

Sjefen strammet opp gullgutt Jacobsen

– Drepen for en NM-arrangør

Jan-Erik Aalbu er tidligere sportssjef for hopplandslaget. Sammen med Scheie kommenterte han også flere hopprenn på NRK. Han var til stede i bakken tirsdag kveld, men fikk først vite om NM to dager før.

Aalbu innrømmer at det var trist å se den tomme storbakken under rennet. Han skjønner at NM skal passe inn i en trang terminliste med verdenscuprenn hver helg, men konkluderer med følgende:

— Å legge det til en bortgjemt tirsdag er drepen for en NM-arrangør.

Flyttet på grunn av alpinjentene

Hopprennet var opprinnelig planlagt til 18.00. Andre omgang skulle starte rett etter Dagsrevyen klokken 19.30. Gode prestasjoner av de norske kvinnealpinistene gjorde at NRK ville prioritere Super-G fra VM i Beaver Creek på hovedkanalen.

— Vi vil veldig gjerne være på NRK1. Derfor flyttet vi hopprennet frem i tid, sier arrangementsansvarlig Terje Lund i Norges Skiforbund.

Flyttingen bekreftes av sportsredaktør Rune Haug i NRK, som tok kontakt med forbundet noen uker før avviklingen av hopp-NM.

Måtte ta hensyn til klokken

Arrangementsansvarlig Terje Lund påpeker at det er flere uheldige omstendigheter som gjør at NM blir lagt til sent ettermiddag en tirsdag i februar. Siden alpint-VM arrangeres i USA, blir rennene arrangert på kvelden norsk tid. Tidligere har mesterskapene blitt arrangert i Europa. Da har ikke tidspunktene kollidert med hopprennet.

Siste gang alpint-VM ble arrangert på det amerikanske kontinentet var i 1999. — Det er helt spesielle omstendigheter, uten at dét i seg selv forklarer at vi har så lite folk på tribunene. Oppmøtet var veldig skuffende, men vi har kanskje litt skyld i det selv, forteller Lund.

Ifølge NRK fikk på det meste 259 000 seere med seg andre omgang, en markedsandel på 27 prosent.

Les også

  1. Velta og Jacobsen med forsprang i NM-bakken

  2. Rune Velta ett poeng unna sin første seier

Les mer om

  1. Hopp