Sport

Sky frykter sensitiv Froome-data er stjålet

Nå øker dopingspekulasjonene mot sammenlagtfavoriten.

Chris Froome har hele veien vært klar på at han ikke bruker prestasjonsfremmende midler.
  • Torgrim Gotland Bakke

Sky mistenker at lagets computere er blitt utsatt for hacking. Sportsdirektør Dave Brailsford opplyste til pressen mandag kveld at Chris Froomes prestasjonsdata har kommet på avveie.

Filene om Froome, som har kun vært tilgjengelig for et fåtall betrodde personer i laget, har spredd seg på internett den siste tiden.

Laget har gitt sine advokater instruks om å undersøke hvordan de har havnet der, skriver The Telegraph.

HACKET: Sky mistenker at Chris Froomes treningsdata er blitt stjålet fra lagets datamaskiner av hackere. Laget har satt advokater på saken.

— Vi tror noen har hacket våre treningsdata og fått tilgang til Chris' filer. Vi har våre advokater på saken. Hvis man skal anklage noen for å dope seg, bør man ha sitt på det tørre etisk og moralsk, sier Brailsford med henvisning til tyveriet.

Vil ødelegge Froomes rykte

Eksempelvis dukket data om Froome opp i en artikkel publisert forrige uke om syklistens prestasjoner på Mont Ventoux i 2013. Dataene viser eksempelvis at Froome akselererte fra 19 km/t til 31 k/t på fem sekunder i et meget bratt parti.

Og mandag kveld ble det publisert en YouTube-video av Froomes klatring hvor informasjonen fra sykkelcomputeren er blitt lagt på. Den viser Froomes puls og wattproduksjon, ifølge VG. Informasjonen fra computeren viser eksempelvis at Froome øker wattproduksjonen betrakelig uten at pulsen øker nevneverdig.

Videoen ble fjernet natt til tirsdag.

Brailsford tror hackerne kun er ute etter å undergrave Froomes rykte. Froome har vært utsatt for mistanke om doping siden han vant Tour de France i 2013. Briten selv har kalt personer som anklager han for doping basert på statisikk for «klovner». Og Brailsford sa det eneste som uroer ham er mistanken om et brudd på lagets sikkerhetsrutiner.

— Det er en del av spillet, er det ikke?, svarer Brailsford på spørsmål om han nå er forberedt på flere spørsmål om doping.

— Hvis han gjør det bra i morgen (tirsdag, jour.anm.) og resten av Touren, «hvordan vet du at det ikke er doping?», legger han til.

Misset dopingtest

Like før Tour de France ble det kjent at Froome hadde misset en dopingtest, som på ny satte fyr på spekulasjonene rundt 30-åringen. Froome var på ferie i Italia med kona da dopingjegerne dukket opp på hotellet tidlig på morgenen, men hotellets ansatte nektet å forstyrre Froome da det gikk imot hotellets retningslinjer.

Froome ble informert om besøket da han og kona kom ned til frokost. I etterkant har han kommet med krass kritikk mot hotellet, men han tar også deler av ansvaret selv.

— Det var en veldig frustrerende episode for meg. Jeg anket og forsøkte å forklare omstendighetene for dopingjegerne, men i bunn og grunn må jeg ta på meg ansvaret, sa Froome om hendelsen.

— Jeg burde ha gjort hotellet oppmerksom på at de kunne dukke opp. Jeg har lært leksa mi, la han til.

Det var ikke den første gangen Froome gikk glipp av en dopingtest. Syklisten fortalte til Daily Mail at han i 2010 hadde vært ute på en treningstur og at dopingjegerne møtte en låst dør da de besøkte Froome.

Les også

  1. - Sky med ledertrøyen er som å se Italia spille fotball

  2. Boasson Hagen syklet med norsk flagg – får ikke straff

Les mer om

  1. Tour de France
  2. Sykkelritt