Sport

Kaggestad tror på et rekordår for Norge i Tour de France

Her er de norske rytterne som kan få billett til verdens største sykkelritt i år.

TV 2s sykkelekpert Johan Kaggestad tror nordmennene kommer til å dominere på franske landeveier i sommer. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

 • Øystein Jorem
  Øystein Jorem
  Journalist Adresseavisen

I løpet av den neste måneden begynner lagene til Tour de France å bli klare. I år starter rittet litt senere enn vanlig på grunn av VM i fotball, men 7. juli går igjen startskuddet for et av verdens største idrettsarrangement.

Og i år er det store sjanser for at det blir norsk rekord i antall deltagere.

To utgaver har hatt fire nordmenn. I 1991 syklet Atle Kvålsvoll, Dag Otto Lauritzen, Olaf Lurvik og Atle Pedersen. I 2016 fikk Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff selskap av Vegard Breen og Sondre Holst Enger.

I år tror TV 2s Johan Kaggestad at rekorden kan ryke. Han håper at minst fem nordmenn får muligheten til å reise til startstreken i Frankrike.

Thor Hushovd har ti etappeseire i Tour de France og VM-gull se tilbake på. Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Det er kjempemoro, og en bekreftelse at norsk sykkelsport har jobbet bra med etterveksten etter Thor Hushovd og Kurt Asle Arvesen. Det dukker stadig opp nye ryttere. Fem deltagere fra en nasjon hadde vært en stor prestasjon, spesielt med tanke på at det bare er åtte ryttere på hvert lag mot ni i fjor, sier Kaggestad.

Han og redaktør for sykkelnettstedet procyling, Jarle Fredagsvik, nevner syv norske ryttere som er i diskusjonen om en plass.

Les også

Blytung etappe for Froome i fjellene – drømmen om trippelseier trolig ute

21. juli 2017 syklet Edvald Boasson Hagen inn til Norges foreløpig siste etappeseier i Tour de France. Foto: NTB scanpix

I år er det for øyeblikket syv ryttere som kan kjempe om en startplass dersom de presterer godt i sommerens ritt. Fire av dem virker å ha en sikker plass dersom de unngår skader og sykdom den neste måneden, mens ytterligere tre må prestere for å få muligheten.

Svaret får vi i etterkant av NM, som arrangeres 18–25. juni i år.

Her er de norske rytterne som kan komme til Tour de France:

Alexander Kristoff har tre seire i årets sesong. Kommer han i form til årets Tour de France? Foto: NTB scanpix

Alexander Kristoff – Har hatt tre seiere så langt denne sesongen. I midten av februar vant han sjette etappe i Tour of Oman, og fulgte opp med en ny seier i Abu Dhabi Tour. Så ble det noen måneder uten seier før han vant Eschborn – Frankfurt i begynnelsen av mai, mot blant annet Michael Matthews.

– Alexander sliter litt med å vinne sykkelløp for tiden, og han gjorde det ikke så bra i California. Men han kommer sent i form, så jeg tror det blir bra, sier TV 2-kommentator Johan Kaggestad.

Les også

Dopingmistenkt Froome jakter på historisk trippel. Kaggestad mener det er best om han ikke stiller til start.

Edvald Boasson Hagen viser stigende form etter en sesongoppkjøring preget av sykdom og operasjoner. Foto: NTB scanpix

Edvald Boasson Hagen – Dimension Data-rytteren er den siste norske utøveren som har vunnet en etappe i Tour de France. Rudsbygdingen har slitt voldsomt med sykdom så langt i år. Først fikk han lungebetennelse, så måtte han gjennom en galleblæreoperasjon, og så fikk han påvist cøliaki.

I Dwars door Vlaanderen var han med når finalen nærmet seg, men da spurten gikk var han ikke vass nok, og han endte til slutt på en fjerdeplass. Årets første seier kom på andre etappe av Tour of Norway mellom Hønefoss og Asker, på sin bursdag.

– Edvald har slitt med operasjoner og sykdom i oppkjøringen, men formen er stigende. Om halvannen måned tror jeg den er veldig bra, sier Kaggestad.

Les også

Kristoff endrer sesongopplegget – vraker ritt i Emiratene: – Det blir for lett og for mye «ferie»

Amund Grøndahl Jansen har vært en viktig brikke for en av verdens beste spurtere, Dylan Groenewegen. Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Amund Grøndahl Jansen: LottoNL-Jumbo-rytteren var egentlig ikke i Tour de France-planene, men jobben han har gjort for Dylan Groenewegen har vært så god at laget har endret på rytterens sesongplaner. Nå skal han ikke sykle Tour des Fjords og Tour de Suisse, men reiser på høydeopphold til Sierra Nevada. Det skal også spurtesset Groenewegen, og han sier at han tror Grøndahl vil komme til Tour de France, som en del av opptrekket hans.

– Det er to grunner til at Jansen bør til å bli tatt ut. Han er en svært viktig brikke for Groenewegen, og LottoNL-Jumbo må satse på etappeseire. Og så er han taktisk smart, og veldig god på brostein. Det vil de ha nytte av på den knallharde niende etappen, hvor han kan spille en meget viktig rolle for laget, sier Kaggestad.

Les også

Kristoffs gamle lagkamerat krasjet på treningstur: Tar et oppgjør med bilister

Også redaktør for sykkelnettstedet Procycling.no, Jarle Fredagsvik, tror at Jansen er en del av LottoNL-Jumbo-laget som reiser til Frankrike i begynnelsen av juli.

– Han blir nok tatt ut, med mindre han kollapser på høydeoppholdet i Sierre Nevada. Han er inn i varmen til Groenewegen, og de har suksess. Han har gjort en bra jobb i hele år, og har klart å flytte oppover i hierarkiet, og passert folk som har stått foran han i køen. Det er veldig imponerende gjort av ham, sier Fredagsvik.

Les også

Nå kan vårens store mål ryke for Eiking

Sven Erik Bystrøm blir trolig valgt som en del av toget til Kristoff. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Sven Erik Bystrøm:

Bystrøm er etter all sannsynlighet en del av Tour de France-laget til UAE Emirates som skal hjelpe Alexander Kristoff i spurtene. Den siste tiden har han syklet sammen med lagkameraten i Tour of California, og syklet også i Ardenner-klassikerne sammen med kapteinen sin.

Årets beste plassering på egne vegne ble en 27. plass i Paris- Roubaix.

– Han er tett på Alexander, og hvis Kristoff får velge med seg to eller tre mann velger han Bystrøm. Han må holde seg skadefri og i god form, så er det litt automatikk i at han kommer seg dit, sier Fredagsvik.

Les også

Nå er det bekreftet: Flere stjerner kommer til Stavanger

Odd Christian Eiking har hatt en trøblete periode, men håper å få sjansen på Tour de France-laget. Foto: Bildbyrån

Odd Christian Eiking:

Eiking er en meget sterk kandidat i Kaggestads øyne. Han ble hentet dit for å være hjelperytter for Guillaume Martin, kanskje Frankrikes mest lovende etapperytter.

– Han er nok ganske nær en plass dersom han kommer tilbake etter sykdomssmellen, men han har hatt et beskjedent år så langt. Han er på høydetrening nå, men kommer han i god form, er han dem femte nordmannen, sier Kaggestad.

Så positiv er ikke Fredagsvik.

– Jeg tror ikke han blir tatt ut. Han har ikke hatt en bra nok sesong, og vært mye plaget med sykdom. Jeg tror Wanty har flere andre ryttere som har prestert og vist seg frem. Så han begynner å få veldig dårlig tid, sier Fredagsvik.

Les også

Eiking fortsetter å imponere med brudd i foten: – Resultatene taler for seg selv

Sindre Lunke ble håndplukket av Warren Barguil fra Team Sunweb. Det kan bety plass på laget, men da må han prestere i sommer. Foto: Terje Svaan

Sindre Lunke:

Dersom trønderen blir tatt ut, blir han en del av en svært eksklusiv norsk gruppe. Han mangler bare Tour de France før han har deltatt i alle tre Grand tours. I 2016 syklet han Vuelta a España, og i fjor deltok han på laget til Giro-vinneren Tom Dumoulin.

Før årets sesong ble han håndplukket av klatrekongen Warren Barguil til å bli med til Fortuneo – Samsic. Det kan være billetten inn for Lunke.

Fredagsvik mener at Lunke kan bli rammet av at det er et fransk lag som vil stille med mange franskmenn.

– Han gikk glipp av Ardennene, og var ikke i førsteoppstillingen til Fortuneo-laget på grunn av sykdom. Han fikk en sjanse i mai, og presterte ikke så voldsomt bra der. Jeg er veldig usikker på han. Plutselig sier sponsoren at de vil ha en fransk oppstilling, tror Fredagsvik.

Også Kaggestad er usikker på om vi får se trønderen i Tour de France.

– Han leverer ålreit, men det er hard kamp om å komme med på det laget. Han ble tatt med av Warren Barguil fra Team Sunweb. Sindre var jo også på vinnerlaget til Tom Dumoulin, så han ligger nok i vannskorpen, sier Kaggestad.

Les også

Norsk sykkelhåp kan slå rekorden til Edvald Boasson Hagen

Vegard Stake Laengen sykler Giro d Italia, og det kan bety at han går glipp av Frankrike-turen. Foto: NTB scanpix

Vegard Stake Laengen

Laengen er det mest usikre kortet av syklistene som er nevnt. Årsaken er at han for øyeblikket er i Italia og sykler Giroen, og at UAE Emirates trolig har to andre nordmenn i laget allerede. Men det er lite som fungerer i UAE for tiden, så det kan bety at det blir gjort overraskende avgjørelser. I Giroen skulle han i utgangspunktet kjempe for hjemmehåpet Fabio Aru, men han har floppet.

Laengens rolle er hjelperytter, men i fjorårets Tour de France vartet han også opp med brudd. På en av etappene ble han hedret med det røde startnummeret som et bevis på at han var etappens mest aggressive rytter.

– Han hadde tålt en Grand tour til, men det spørs om det finnes andre i laget som kan ta plassen. Han er god til å taue på flatene, og kan også bidra i bunnen av bakkene, og det trenger alle Tour de France-lag, sier Fredagsvik.

Årets beste resultat fikk han i Volta Ciclista a Catalunya, da han tok en annenplass på den femte etappen.

Les mer om

 1. Tour de France
 2. Alexander Kristoff
 3. Edvald Boasson Hagen

Flere artikler

 1. SPORT
  Publisert:

  Første nordmann klar for årets Tour de France

 2. SPORT
  Publisert:

  Edvald Boasson Hagen ledet 50 meter før mål i Paris: - Jeg er skuffet som ikke vinner

 3. SPORT
  Publisert:

  Disse Tour de France-etappene passer Eiking: – Han er en «dark horse»

 4. SPORT
  Publisert:

  Kristoff var forbannet: – Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre

 5. SPORT
  Publisert:

  Stor Tour de France-oversikt: På disse etappene kan de norske hevde seg

 6. SPORT
  Publisert:

  Avis: Gaviria mister Touren – åpner for Kristoff-sjanser