Sport

Lå strødd på gulvet: Norsk lag kåret til «Europas best trente»

Lag fra Trondheim og Bergen er klare for VM i Crossfit.

Her ligger Morten Almaas i Maxpuls Spartans og gisper etter luft etter den fjerde av seks økter i Crossfit-EM.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

I helgen var Europas beste crossfit-utøvere samlet i Berlin. Lagkonkurransen i EM ble en norsk triumfferd, med seier til Maxpuls Spartans fra Trondheim og tredjeplass til bergenske Team RXPerformance.

For de uinnvidde: Crossfit er en allsidig treningsform, bestående av ulike former for styrketrening og kondisjonstrening.

Begge de norske lagene er nå klare for Crossfit Games, som har som hensikt å kåre «verdens best trente» kvinner og menn.

– Det har ikke helt gått opp for meg. Dette er utrolig morsomt, sier Jørgen Skevik (23) i Maxpuls Spartans på telefon fra flyplassen i Berlin.

Her er Maxpuls Spartans fra Trondheim etter EM-seieren. Fra venstre (Sol Anette Waaler, Mari Rotmo, Jørgen Skevik og Morten Almaas):

– Jeg var helt knust

Skevik forteller at han er «ganske skakkjørt og utslitt». Helgens program var fryktinngytende.

Lagene skulle gjennom seks økter fordelt på tre dager. Der ble utøvernes kondisjon og styrke testet, i tillegg til mer tekniske egenskaper.

Ofte ligger utøverne strødd på gulvet, gispende etter luft, etter konkurransene. Som etter økt fire lørdag, ifølge Skevik det tøffeste øyeblikket.

– Vi spurtet fra de andre på slutten og tok seieren. Etterpå var jeg helt knust, med melkesyre fra topp til tå og pulsen opp mot maks. Da var jeg helt i kjelleren, forteller han.

  • Trening som forbrenner og samtidig gir deg mer muskler? Fullt mulig, mener forskere. Les mer om crossfit her.

Fornøyde

Det øyeblikket var viktig for at laget fra Trondheim til slutt sikret EM-seieren. De klarte dermed også å ta innersvingen på Team RXPerformance fra Bergen, som de har trent med – og konkurrert mot – flere ganger.

Bergenslaget var uansett fornøyd med tredjeplass.

– Det har gått over all forventning. Vi er veldig fornøyde, sier Hanne Venemyr Hildeskor, som i motsetning til sine bergenske lagkamerater kommer fra Arendal.

Hun forteller videre at laget fortsatt leter etter sponsorhjelp for å kunne finansiere turen til Madison, Wisconsin. VM – offisielt kalt Crossfit Games – arrangeres der i august.

Her er Team RXPerformance fra Bergen. Fra venstre (Mia Iden Hellesen, Espen Hellesøy, Jørgen Grønner og Hanne Venemyr Hildeskor):

– Ingen grenser for hva vi kan møte på

To av de 30 kvalifiserte lagene er altså norske. Men det kan bli vanskelig å hevde seg helt i toppen. Det tror hvert fall Jørgen Skevik, som ble nummer 16 med Maxpuls Spartans i fjor.

– Vi hadde 14 amerikanske lag foran oss. Det er et stykke opp til de beste amerikanske lagene. Men vi har et mål om å havne på topp 10 og å bli beste ikke-amerikanske lag, sier Skevik.

Selv om han tar en master i ledelse av teknologi på NTNU, trener Skevik rundt ti økter hver uke. Det er nødvendig for å holde europeisk og internasjonalt toppnivå.

Crossfit Games starter 1. august. Frem mot det høydepunktet, blir det enda mer beinhard trening. Hva de bør trene på, er imidlertid uvisst. Det er nemlig hemmelig hva slags øvelser utøverne skal gjennom i august, forteller Hanne Venemyr Hildeskor:

– Det blir mest mulig allsidig trening. I Games er det ingen grenser for hva vi kan møte på. Vi er forberedt på det meste.

NB: I den individuelle klassen for kvinner sikret Kristin Holte seg en fjerdeplass. Dermed er også hun klar for VM i august.

Les mer om

  1. Crossfit