Har ikke lagt planer for Brækhus-kamp i Norge

Venstre står på sitt program. Dermed er det så godt som klart at forbudet mot proffboksing blir opphevet tirsdag.

FÅR BOKSE I NORGE? Det nærmer seg opphevelse av proffboksingforbudet i Norge.

Cecilia Brækhus og hennes team vil ikke forskuttere noe som helst før Stortingets president har klubbet gjennom en opphevelse av forbudet mot profesjonell boksing i Norge.

Derfor er det ingen konkrete planer om når Norges ubestridte verdensmester kan bokse på hjemmebane.

— Tidligst kan det skje i april eller mai, men det er like sannsynlig at det først blir etter sommerferien, sier Rune Brynhildsen som er kommersiell manager for Cecilia Brækhus.

Det må bygges en egen norsk «infrastruktur» før et profesjonelt boksestevne kan bli arrangert i Norge.

— Vi ser for oss at det i første omgang blir arrangert et stevne hvor det danske forbundet er ansvarlig for at alt foregår riktig for seg med hensyn til lover og regler som skal regulere virksomheten, sier Brynhildsen.

Han forteller at den Berlin-bosatte bokseren ikke vil følge forhandlingene i Stortinget når forslaget om fjerning av proffbokseloven blir behandlet av Stortinget tirsdag formiddag. Brækhus, som for tiden humper rundt på krykker, vil først dukke opp etter at avgjørelsen er fattet.

Les også

Brækhus venter på Stortingets avgjørelse før hun signerer ny kontrakt

Forbud siden 1981

Profesjonell boksing har vært forbudt i Norge siden 1981. Flere partier hadde programfestet en opphevelse av forbudet foran stortingsvalget i 2013. I løpet av året er saken behandlet og nå er lovendringen klar for Stortinget. Høyre og Fremskrittspartiet sikret flertall i Kulturkomitéen for at forslaget skal oppheves.

Det siste ordet er ikke sagt og de to partiene har ikke flertall alene på Stortinget. Men med Venstres stemmer er det flertall (86 stemmer) for å oppheve loven.

— Vi står på vårt partiprogram, sier Venstres leder Trine Skei Grande i en sms til Aftenposten.

I Venstres partiprogram står det kort greit i kapittel 15.6 Idrett at Venstre vil:

«Fjerne forbudene mot organisert poker og proffboksing i Norge.»

Les også

Brækhus: - Jeg kommer til å luske rundt på Stortinget

Knockoutloven består

Boksing i Norge har vært regulert av to lover. Den ene er den såkalte proffbokseloven som nå etter all sannsynlighet blir opphevet tirsdag. Den andre er knockoutloven. En lov som regulerer idretter hvor en utøver må avbryte kampen på grunn av støt mot hodet. Denne loven vil fortsatt gjelde også etter en eventuell opphevelse av proffbokseloven.

Knockoutloven gir en del begrensninger på hvordan kampsport hvor knockout er et element i idretten, skal utøves i Norge. Forskriftene til denne loven er nå harmonisert en del slik at, blant annet, det tidligere hjelmpåbudet er fjernet.

Amatørenes jubel

Men det er ikke bare i Brækhus-leiren det kommer til å bli jubel dersom proffbokseloven blir opphevet.

— Dette er veldig viktig også for oss i Norges Bokseforbund, sier generalsekretær i forbundet Erik Nilsen. Norges Bokseforbund organiserer amatørboksingen i Norge og er i utgangspunktet ikke avhengig av at forbudet mot proffboksing blir opphevet.

Likevel ser Nilsen det som en nødvendighet også for amatørbokseforbundet å få loven opphevet. Norges Bokseforbund ble utestengt fra Det internasjonale amatørbokseforbundet (AIBA) på grunn av at de norske lovene ikke harmonerte med forbundets regler. Etter at forskriftene til knockoutloven nå er endret noe, er de tilbake i folden.

— Men innen utgangen av 2016 må vi forholde oss til nye tider også i AIBA. De er i ferd med å starte opp med profesjonell boksing. Dersom vi ikke har regler i Norge som da er i tråd med AIBAs regelverk, risikerer vi nok en gang å bli kastet ut av det internasjonale forbundet, sier Nilsen.

Rekrutteringen

Presidenten i Norges Bokseforbund, Odd Haktor Slåke, ser også en annen mulig gevinst av at forbudet blir opphevet.

— Cecilia er et fantastisk forbilde. Vi tror jo at kamper i Norge vil øke både interessen og rekrutteringen til sporten vår, sier Slåke til Aftenposten.

I det medisinske miljøet er motstanden mot å oppheve forbudet stort.