Sport

Eiking om debutsesongen: - Jeg ønsker å sykle en Grand Tour

Odd Christian Eiking (20) møtte FDJ-ledelsen for første gang onsdag. Neste gang de møtes skal sesongen planlegges.

KLAR FOR PROFFLIVET: Odd Christian Eiking ble onsdag introdusert for sitt nye lag i Paris.
  • Magnus Wikan

Onsdag dro to av Norges ferske sykkelproffer, Odd Christian Eiking (20) og Daniel Hoelgaard (22), på dagstur til Paris for å møte sitt nye profflag, franske FDJ.

Daniel Hoelgaard

På lagets hovedkontor fikk de norske rytterne prøvd ut sine nye sykkelklær og valgt utstyr. I tillegg fikk de en introduksjon på hva som vil vente i deres debutsesong i proffsirkuset.— Det var mest en praktisk gjennomgang for oss nye ryttere, forklarer Eiking.

Les også

Menneskerettigheter? - Det er ikke et tema

Vil få en myk start

Neste gang askøyværingen møter sitt nye lag, blir det dog mer enn en dagstur. Når den endelige rittkalenderen blir klar i november, skal Eiking og hans nye sportsdirektører finne ut hvilke ritt 20-åringen skal sykle i debutsesongen.

— Vi må sitte oss ned sammen og ta en prat om det. Han får komme med sine ønsker, så får vi se på UCIs offisielle kalender hva som kommer til å bli hans første ritt, sier Jussi Veikkanen.

Les også

Tour des Fjords regner med statsstøtte

Finnen, som nylig har parkert sykkelen etter mange år som FDJ-rytter, skal være en del av lagets støtteapparat fremover, og vil få et særskilt ansvar for å følge opp de ikke-franske rytterne i laget.

Han er opptatt av at Eiking får en myk start på proffkarrieren.

Les også

Armstrong må betale 90 millioner kroner i erstatning

Jussi Veikkanen

— Han er helt fersk på dette nivået og er inne i en læringsperiode. Derfor kommer ikke programmet hans til å bli veldig hardt. Det er ikke hensiktsmessig for så unge ryttere, sier Veikkanen.

Ønsker å sykle storritt

Eiking får likevel komme med sine ønsker for sesongen. De er langt fra små.

— Jeg har lyst til å sykle Ardenner-klassikerne og en Grand Tour, sier Eiking.

Ardenner-klassikerne er de prestisjetunge endagsrittene Amstel Gold Race, La Flèche Wallone og Liège-Bastogne-Liège. De tre Grand Tourene er Tour de France, Giro d'Italia og Vuelta España.

Ikke småritt, altså.

— Det er mine innspill, så får vi se hva de sier. De har god erfaring med å matche unge syklister, så jeg kommer til å følge deres råd, sier rytteren fra Bergen CK.

Stjernerytterne Thibaut Pinot, Arnaud Démare og Nacer Bouhanni kom alle til FDJ da de var på Eikings alder, og er alle ferske eksempler på at laget har pondus på talentutvikling.

Veikkanen håper at Eiking får den samme utviklingen i laget.

— FDJ har tradisjoner for å få gi unge ryttere sjansen og hjelpe dem til å ta det neste steget. Vi er opptatt av å følge dem tett og sørge for at de får skikkelig trening, sier finnen, som legger til at laget ga treningsprogrammer til Pinot allerede før han signerte proffkontrakt med laget, slik de også har gjort for den klarteglade nordmannen.

På flyttefot

Årets sesong endte for hans vedkommende med et skuffende U23-ritt under VM i Richmond. Sesongen har vært lang, og sykkeltalentet kjente seg tung i beina da det gjaldt som mest i USA.

Derfor kommer en ferie svært beleilig for 20-åringen, som nå skal la sykkelen stå i ro de neste fire ukene.

— Det blir veldig deilig. Nå skal jeg ha det litt gøy før vi begynner på igjen i november, sier han.

Den ferien skal blant annet inneholde noen dager i Nice, hvor Eiking nå har fått seg leilighet. Dermed flytter han fra Girona i Spania til Frankrike, hvilket bringer ham nærmere sine nye lagkamerater.

— Nice er helt perfekt, sier Eiking.

Les også

  1. Ingen TdF-åpning i London i 2017

  2. I neste VM kan Boasson Hagen få radiohjelp

  3. Cavendish blir lagkamerat med Boasson Hagen